štvrtok 24 júl 2014

Články

Archív HIV / AIDS poradne

 

Archív  zodpovedaných otázok v HIV/AIDS poradni za obdobie: 1. január 2010 - 29. november 2011.
Pre hľadanie v starých otázkach, použite klávesovú skratku CTRL+F a zadajte hľadané slovo.
V prípade, že ste nenašli odpoveď na svoju otázku, môžete sa pokúsiť ju vyhľadať medzi najnovšie zodpovedanými otázkami v HIV/AIDS poradni alebo vložiť novú otázku.

Ivan: PCR test

Zdravim, vedeli by ste mi prosim poradiť kde v KE mi vedia urobiť PCR test na HIV? Nejaka sukromna klinika alebo laboratorium? Par som ich našiel, ale genetickou PCR metodou tam HIV netestuju. Ďakujem.

Odpoveď: Bohužiaľ, neviem vám poradiť.

Utorok, 29 November 2011 17:15

mirka: infekcna davka

prosim vas, aka je infekcna davka virusu hiv pri prenose krvou? napr da sa preniest hiv virus jednou kvapkou krvi, alebo na to treba vacsie mnozstvo?dakujem

Odpoveď: Na toto nie je jednoduchá odpoveď. Záleží od toho, či a ako sa daná kvapka krvi dostane do cievy. Aké množstvo vírusu je v ml krvi (tzv. vírusová záťaž). Keďže neviem nič bližšie, neviem ani zhodnotiť, či sa jedná o riziko prenosu.

Utorok, 29 November 2011 13:33

Judas: Info

Dobrý deň. Neviem ako začať.

Asi tak, že som 21 ročný gay chalan a zamiloval som sa do 37 ročného pravdepodobne hiv+ chlapa. Preto píšem pravdepodobne, lebo má na konte 1500 sexuálných partnerov, máva LEN nechránený sex a to s kým koľvek bez ohľadu nato či je hiv+ alebo-.

Svoje prípadne nakazenie nerieši,je mu to jedno, užíva si.

Určite si položíte otázku,či som taký sprostý, že mam sa ho vzdať.

No láske nerozkážete. Chcel som ho nechať, nejde to.

zatial sme anál nemali, len orál a to len on mňa.

Rátam s tým, že raz ten anál príde (ja budem aktívny) a tiež viem že aj tak sa môžem nakaziť.

Neberiem svoj život na lahku váhu,ale on je časť mňa, neviem sa jej zrieknuť.

Ak by som sa od neho nakazil. A mali by sme nechránený sex s ostatnými hiv pozitívnymi mužmi. Dá sa to nejako znásobiť? Myslím tá choroba, dostať napríklad nejake "vyššie" štádium, horšie, na ktoré sa skôr.... hmmmmm umrie? Alebo ak budem užívať lieky a postupovať podľa rád lekárov, ale budem mať sexuálny styk nielen s mojim nakazeným partnerom, ale aj s inými hiv+ môžem plnohodnotne žiť bez nejakého obmedzenia a podobne? Dúfam že ma chápete, čo sa chcem opýtať.

Verte mi, že sa mi to nepíše ľahko a mám pri sebe nespočetní množstvo vreckoviek, lebo plačem.

c

Odpoveď: Vaša otázka má niekoľko rovín. Okrem HIV totižto existujú aj iné sexom prenosné ochorenia. Príkladom môže byť hepatitída typu B, ktorá sa vyskytuje vo väčšej miere v populácií gayov a ktorá v prípade ko-infekcie s HIV (teda v prípade, že človek má HIV aj hepatitídu B) vo väčšej miere spôsobuje hospitalizácie a úmrtia. Zjednodušene, ak sa človek s HIV nechráni a nakazí sa HBV, má zvýšené riziko úmrtia.

Zároveň sa v odbornej literatúre uvádza možnosť tzv. superinfekcie, tzn. človek sa nakazí rôznymi podtypmi vírusu HIV, čo môže urýchliť vývoj ochorenia, či znížiť reakciu vírusu na liečbu.

Človek žijúci s HIV môže žiť plnohodnotný život. V prípade, keď to potrebuje, začne liečbu. Avšak vo všetkých týchto prípadoch je stále hlavným odporúčaním používanie kondómov. A tie chránia nielen pred inými podtypmi vírusu HIV, ale aj pred inými sexuálne prenosnými ochoreniami.

Nedeľa, 27 November 2011 14:01

Roman: Mr.

Zdravim,

Rad by som sa informoval, ci po rizikovom styku moze byt po cca 3 tyzdnoch priznak HIV, len unava a malatnost bez dalsich priznakov.

Vdaka za odpoved

Odpoveď: Nie je to bežné, avšak príznaky (resp. ich absencia) neznamená, že sa človek nenakazil.

Streda, 16 November 2011 17:29

jan: janko

zdravim,po pol roku som bol na hiv testoch,bol som hiv negativny.

avska minule som bol na odbere krvi,nech mi spravia obraz-biele krvinky som mal dobre,vsetko ok,len cervenych som mal strasne vela-nemoze to byt priznak hiv,hoci mi vyslo z testou,ze som negativny?to som mal vtedy vysledok za nejakych 5hodin.

Odpoveď: Nie. Diagnóza HIV je viazaná na prítomnosť vírusu a jeho protilátok v krvi, nie na množstvo červených krviniek.

Nedeľa, 13 November 2011 12:11

Alex: mr

Dobry den zijem v strachu mal som oralny sex a francuzke bozkavanie s muzom je tomu dva tyzne.On si vzal moje spermie aj do ust ja nie,buhuzial dozvedel som sa ze sa lieci na HIV som uplne zlomeny lebo mam strach lebo pocas oralneho sexu ked som mal jeho penis v ustach som krvacal s dasien.Prosim ake su moje sance ze som v poriadku?Mohlo dojst k nakaze?

Odpoveď: Nedá sa odhadnúť, aké je riziko prenosu, avšak nechránený orálny sex sa považuje za nízko rizikovú praktiku. Bozkávanie nie je z hľadiska prenosu HIV rizikové. To platí v prípade, že jeden z partnerov žije s HIV (čo v tomto prípade stále neviete, môže a nemusí to byť len dohad). Zároveň ak sa človek s HIV lieči, tak v prípade efektívnej liečby  je jeho infekčnosť významne potlačená.

Sobota, 05 November 2011 01:09

Denon: Interferony a HIV

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, či by mohlo dlhodobé užívanie Interferonu beta 1-a ako liečbu sklerosis multiplex ovplivniť hladinu virusu HIV v krvy tak, že by bol testami nepreukazateľny alebo ovplyvniť stav imunitneho systemu tak, že by tento nevytvaral protilátky proti virusu (príp. vytváral ale až po dlžšej dobe od primoinfekcie)?

Je to zrejme netypicka otazka, ale dosť by mi pomohlo keby ste mi poradili. Ak nie, viete mi odporúčiť niekoho kto sa v tomto vyzná?

Ďakujem

Odpoveď: s touto otázkou by som sa na vašom mieste obrátila priamo na Národné referenčné centrum pre prevenciu HIV/AIDS - http://new.szu.sk/index.php?id=104&menu=82&kgid=148&idpart=4&iddp=2

Piatok, 04 November 2011 20:57

Juro: Juraj

Dobry den, mal som nechraneny sex.po 5mesiacov som bol na teste-vyslo mi ze som HIV negatívny. Mozem tento vylsedok brat za 100%?Nemoholo vzniknut hiv negativny?Lebo po case sa mi spravili male uzliny na krku,uz ich mam 2mesiace.dakujem

Odpoveď: Testy po takej dobe sú spoľahlivé.

Štvrtok, 03 November 2011 18:49

Marián: Nie som si istý

Dobrý deň, pred týždňom, som bol na testoch HIV, rozhodol som sa overiť si zdravotný stav. S partnerom sme spolu 8 mesiacov ale ani jeden z nás nie je promiskuitného charakteru. Avšak mal by som otázku, testy preukázali negatívne výsledky a stopercentné sexuálne zdravie v poriadku. Háčik je momentálne v niečom inom. Keď som sa vracal zo strediska, otváral som si dvere ľavou rukou, samozrejme som ešte smeroval na očkovanie k lekárke, no keď som prišiel domov a umyl som si ruky, porezal som sa neskôr na ruke, ktorou som otváral dvere na stredisku testovania HIV. Viem, že je to smiešne, ale stále mi vŕta hlavou, azda je možné nejaké to percento nákazy hiv od kľučky?

Odpoveď: Keby ste mohli dostať HIV prostredníctvom kľučky, tak by asi používanie kondómov nemalo význam ;o) Takže buďte v kľude, nakaziť ste sa takto nemohli. HIV sa šíri (aj) prostredníctvom nechráneného sexu.

Štvrtok, 03 November 2011 18:35

Lukas: Chyba

Viem spravil som chybu. V februári som mal svoj prvý sex. styk z jedným chalanom... Bol som ten, ktorý mu robil oral. K ejakulátu nedošlo, možno iba k preejakul***j tekutine. Tým to skončilo. Žiadne príznaky som nemal. Prešiel pol rok a nakonci augusta som mal opäť nechránený oralny a analny styk z iným chalanom. K ejakulátu došlo. Prešli už 8 týždňe a ja som dostal strach, že čo ked som nakazení. Ani z jednou osobou niesom v kontakte a neviem ako sú na tom zdravotne. Pod pazuchami si už 2 týždne dokážem nahmať veľké tvrdé hrčky, nie v tej jamke ale akoby na rebre, tesne pod tou jamkou ale časť akoby zasahovala do nej. Ale nejako má to nebolí, iba ako by mi to tam zavadzalo. Ale to iba na ľavej ruke... pravá je v pohode a tam mám pocit, že už ani niesú hmatatene iba trošku. Aj ked ani ja sám neviem, kedže si hľadám každú príčinu... Na testy ešte nemôžem ísť a tak iba dúfať, že som zdravý... Koľko inak stoja testy ak si ich dám urobiť u svojej lekárky?

Odpoveď: Každá lekárka si určuje cenu za testy sama, takže neviem vám povedať, čo to bude stáť u tej vašej. Ako príznak akútnej HIV infekcie to na mňa nepôsobí, nie som však lekárka. Avšak pokiaľ máte hrčky, je určite dôležité ich vyšetrenie, aby sa vylúčili rôzne ochorenia, preto sa kľudne vyberte k tej vašej čím skôr.

Streda, 02 November 2011 13:49

neistota: ***

Dobrý deň,

som v strašnej neistote a v strachu, 4 roky dozadu som mala na praxi v nemecku vzťah, raz sme mali sex s ochranou, raz bez, ale nedošlo k vyvrcholeniu, v podstate som toho človeka nepoznela a teraz mam strach či som sa mohla od neho nakaziť. Po návrate domov si nepamätám na nejaké ochorenie ktoré by sa podobalo chrípke, možno  nejaké prechladnutia. Je možné že by som sa nakazila?mám teraz partnera stáleho, aj predtým som mala, proste bola to chyba...neviem čo mám teraz robiť. Prosím poraďte mi.

Odpoveď: Nič iné, ako ísť na testy vám odporučiť nemôžem. V priebehu 7 dní tak budete mať istotu. Držím palce.

Streda, 02 November 2011 09:50

Strach: Moja otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o odpoveď na moju otázku z 13. septembra 2011..alebo sa Vám ešte kompetentné osoby nevyjadrili?Veľmi pekne ďakujem

Odpoveď: Áno, máte pravdu. Doposiaľ som nedostala žiadnu odpoveď.

Streda, 19 Október 2011 13:22

Tinka: xxx

Dobry den,...mam otazku ci keby som sla darovat krv, ci mi tam zistia okrem hiv aj ine sexualne prenosne choroby, alebo keby som sa chcela ist anonymne otestovat-ci mi tam tiez zistia aj ine sexualne prenosne ochorenia, kedze vsade sa tu spomina iba hiv.

Odpoveď: Anonymné testy sa poskytujú iba na HIV. Výnimkou sú pravdepodobne iba súkromné laboratória. Pri darovaní krvi sa robia iba skríningové vyšetrenia na HIV a syfilis.

Streda, 19 Október 2011 11:32

Tina: xxx

Je možne aby niekto žil 5 rokou vo vzťahu v HIV pozitývnym človekom . Taktiež mal s nim nechraneny pohlavný styk celých 5 rokov a nedostal pri tom HIV ?

Odpoveď: Áno, je to možné. "Nevýhoda" HIV je jeho nepredvídateľný prenos, niekedy na to stačí jeden nechránený sex, inokedy sa neprenesie ani počas rokov nechráneného sexu.

Utorok, 04 Október 2011 22:32

janko: jano

aha...a este ta otazka,ze ako dlho nesmiem uzivat tabletky,popripade lieky,pred testovanim na HIV?dakujem pekne:)

Odpoveď: Neviem vám odpovedať, neviem o tom, že by výsledky testov ovplyvňovali lieky, ale najlepšie vám budú vedieť odpovedať v mieste, kde testujú.

Utorok, 04 Október 2011 18:28

janko: jano

Dobrý deň, chcem sa opýtať,že ked som v juny bol n a hiv test,tak mi zistili este v ten den,ze som negativny.mozu to zistit tak skoro?A napr.ked sa ide na hiv test,tak lieky sa brat nesmu (ziadne),aku dlhu dobu?staci jeden den?lebo som cital,ze lieky to ovplyvnuju...

Odpoveď: Áno, dá sa to zistiť tak rýchlo. Ktoré lieky testy výsledok ovplyvňujú vám vedia povedať v inštitúcií, kde testujú.

Utorok, 04 Október 2011 15:37

Suzan: xxx

Dobrý deň,v predchádzajúcich odpovediach píšete,že z preventívnej prehliadky sa nedá vyšetriť vírus HIV. Čo teda znamená ak vo výsledkoch z preventívy mám napísané anti HIV.negat?...a anti RPR-negat...? ďakujem.

Odpoveď: Štandardné preventívne testy nezahŕňajú HIV testy, keďže okrem iného by testy na HIV mali prebehnúť po predtestovom poradenstve.

Ak to tam máte uvedené, je pravdepodobné, že vám ich spravili. RPR testy sú testy na syfilisové protilátky.Nejde náhodou o predoperačné vyšetrenia? Inak potom nerozumiem, prečo by vám dané testy realizovali.

Sobota, 01 Október 2011 22:17

Rado: Strach

Dobry den,

bol som na navsteve u jedneho dievcata, ktore ma masturbaciou uspokojovala. Na chvilu (ani nie 2 sekundy) vzala moj penis do ust , aby mi ho namokrila. Do 15 minut som si ho umyl. Je mozne aby , aby sa za takuto kratku dobu preniesla na mna nejaka pohlavna choroba?

Odpoveď: Dobrý deň, HIV sa takto neprenáša. K ostatným sexuálne prenosným ochoreniam sa v tomto kontexte neviem vyjadriť.

Štvrtok, 22 September 2011 15:59

Lukáš: Strach

Dobrý deň. Mesiac pred letom som mal styk s mužom, avšak došlo iba k onanii (tu sa zastavím, lebo sa chcem opýtať, či je možné sa nakaziť, keď semeno natečie do pupku alebo do čerstvého záderu v nechte?). Približne o mesiac som náhle dostal vysoké teploty, veľkú svalovku (tu sa opäť zastavím... deň predtým som totiž absolvoval pomerne veľkú cyklotrasu, a keďže nie som veľmi telesne zdatný, mohlo to byť spôsobené aj tým? niečo ako veľká záťaž na telo alebo podobne) a všetko to prešlo asi po štyroch-piatich dňoch. Lenže asi deň predtým, ako prešli teploty aj svalovka sa mi po nohách objavili tmavočervené až ružové vyrážky na nohách, avšak nesvrbeli ani neboleli, dokonca neboli ani vypuklé. Prešli pár dní potom ako teploty a svalovka. Chcem sa opýtať, mohli to byť príznaky HIV?

Odpoveď: Vami popísaným spôsobom sa HIV neprenáša. Viac informácií o tom, ako sa HIV šíri , nájdete tu.

Nedeľa, 18 September 2011 18:28

Strach: Ďakujem za odpoveď

Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď...avšak by som Vás chcela poprosiť aj o odpoveď k môjmu prvému príspevku...to ma totižto zaujímalo najviac. A ešte raz ďakujem

Odpoveď: na tie ďalšie otázky budete musieť chvíľku počkať, pretože som poprosila o ich zodpovedanie kompetentné osoby.

Utorok, 13 September 2011 18:06

Strach: Mám veľký strach...

A ešte by som Vás chcela poprosiť, keby ste mi odpovedali na pár otázok, čo sa týka možnosti nakazenia sa HIV. Je možné nakaziť sa pri situácií, keď sa jedna osoba uškrabne na špendlíku(nie som si istá, či to bol škrabanec do krvi alebo iba taký povrchový) a následne Vás a ďalších 2 ľudí niekto týmto špendlíkom pichne cez nohavice. Ja som mala tú ranku po vpichu dosť hlbokú, bolelo to a na druhý deň sa mi vytvorila na tomto mieste taká akoby vyrážka, ktorá sa dala aj vytlačiť ale to miesto ostalo červené a zapálené a na dotyk trochu bolelo. Mohli sme sa takto navzájom nakaziť alebo sa teda nakaziť od tej osoby čo sa na tom špendlíku uškrabla? A aké iné choroby som mohla takto ešte dostať?...alebo mohla som sa nakaziť tak, že som použila lyžičku iného človeka bez toho, aby som si ju predtým umyla???...alebo v minulosti sme v škole pili viacerí z jednej fľašky, dávali sme si ochutnať lízatká a iné sladkosti...je teda možné sa takto nakaziť v prípade, že by sme obaja mali nejaké ranky v ústach alebo na perách, jeden by sa napil alebo oblizol to lízatko a vzápätí by to spravil aj ten druhý???....ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede...pravdepodobne si budete myslieť, že nie som normálna....ale mám asi chorobný strach z HIV:-((((

Odpoveď: Pokiaľ máte chorobný strach z HIV, tak sa obávam, že sa ho bez pomoci odborníka/odborníčky nezbavíte. Pretože hoci sa HIV vami popísaným spôsobom neprenáša, avšak je veľmi pravdepodobné, že vás napadnú stovky iných spôsobov, ako by sa to možno mohlo. Stres vyplývajúci z daného strachu má totižto tiež dopad na kvalitu vášho života, ako aj zdravie. Odporúčam vám, aby ste vyhľadali psychologickú, či psychiatrickú pomoc.

Utorok, 13 September 2011 12:35

Strach: Mám strach....

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je to s testami na hiv v tehotenstve pri bežnom krvnom obraze na začiatku tehotenstva...čo v prípade, že gynekolog odoberie krv ale žena sa nachádza ešte v tom časovom intervale 3 mesiacov, kedy jej nemusia zistiť túto chorobu, tým pádom jej nie je podávaná liečba a následne ani jej dieťaťu po narodení. Robí sa teda test na HIV aj v neskoršom štádiu tehotenstva kvôli kontrole, alebo je iba jednorazový???..a ešte by ma zaujímalo čo v prípade, že HIV+ človek príde darovať krv ale nevie o tom, že je nakazený a takisto ešte neubehli 3 mesiace od nakazenia a pri vyšetrení krvi pred odberom mu to ani nezistia?...je krv predtým ako je niekomu transfúziou podaná znova vyšetrená alebo sa môže stať, že niekto dostane krv HIV+ človeka???....a sú vlastne testy na HIV, ktoré sa robia v tehotenstve a pred darovaním krvi dostačujúce alebo môže dôjsť k odchýlke výsledkov???...ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Utorok, 13 September 2011 12:18

ela: vyrazky

Dobry den,

medzi mozne priznaky primarnej hiv infekcie patria aj vyrazky. Chcem sa opytat, ako take vyrazky vyzeraju, ci svrbia, ci sa daju vytlacat a podobne. Aspon informacia, ako to bolo u vacsiny pripadov takehoto priznaku u infikovanych ludi. Dakujem.

Odpoveď: vyrážky sú jedným zo symptómov, ktorých ak sú, je vždy viac.Typická HIV vyrážka (resp. to pôsobí skôr ako výsyp) je mierne vypuklá, malá a tmavé farby. V lekárskej terminológii sa nazýva makulopapulárna vyrážka.

Ak máte však podozrenie, je vhodné absolvovať testy na HIV, nič iné vám odpoveď nedá.

Utorok, 13 September 2011 05:14

san: riziko prostitutok

Dobry den.

Aka je sanca nakazy hiv u prostitutky (venujucej sa tejto praci 7 rokov), ktora nikdy nema nechraneny vaginalny, analny ani oralny sex so zakaznikom, vzdy pouziva kondom, nikdy sa so zakaznikom nebozkava, ani ho nenecha robit oralny sex jej? Akurat obcas muzov drazdi rukou bez kondomu, aj s ejakulaciou, ktora niekedy zasiahne jej ruku, ktoru si potom vzdy dokladne umyje mydlom. Stava sa jej, ze ma niekedy na ruke zader, atopicky ekzem, alebo skrabanec. Ci sa infekcia moze dostat do jej tela aj takymto sposobom. Podotykam, ze inou pohlavnou chorobou za tu dobu nebola nenakazena. Ako by sa mala chranit takato zena, ktora sa tejto praci chce venovat? Takisto sa chcem spytat, ci alergici a astmatici maju zvysene riziko nakazenim sa hiv, ci bola o tom niekedy nejaka studia.  Dakujem za odpoved.

Odpoveď: Nulová. Avšak je dôležité používanie kondómov aj vo svojom súkromí, keďže nakaziť sa dá aj od životného partnera.

Utorok, 13 September 2011 00:46

j: HIV/AIDS

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je riziko prenosu HIV vyššie pri človeku s ochorením AIDS - akýmkoľvek spôsobom.

Či sa napríklad pri bozkávaní dá infikovať, keď má človek kútiky, ak je ten druhý už chorý na AIDS (a možno by mal tiež ranky v ústach).

Za odpoveď ďakujem.

Odpoveď: HIV sa bozkávaním neprenáša.

Štvrtok, 08 September 2011 13:32

Peter: Pán

Zdravím Vás,

podrobne som si prečítal všetky Vaše staršie príspevky, avšak neviem Vaše vyjadrenia presne aplikovať na svoj vlastný prípad.

Iba včera t.j. pred 25 hodinami som mal chránený orálny styk s kondómom a vyvrcholením, avšak som následne zistil, že na penise mi vznikla malá ranka - škrabanec - bez krvácania, no s poškodenou pokožkou (t.j. nie žaľuď).

Hrozí aj v tomto prípade riziko nakazenia sa HIV alebo inou pohlavnou chorobou, ak som bol v danom prípade príjemcom? Neviem či bol poškodený aj kondóm, avšak nakoľko poranenie penisu vzniklo počas orálneho styku, je to dosť pravdepodobné. Navyše som sa dozvedel, že danú ženu možno považovať za osobu s rizikovým správaním sa.

Je možné podstúpiť, pre istotu, "PEP" aj v Banskej Bystrici a to bez objednania sa a odporúčania od svojho praktického lekára nakoľko maximálna doba 72 hodín mi uplynie už v pondelok večer a keďže je momentálne víkend a ja mám svojho všeobecného lekára úplne mimo BB? Prosím Vás o konkrétne usmernenie, ak by to bolo možné. Nechcem nič riskovať a čas hrá výrazne proti mne. Najlepšie by pre mňa bolo, ak by to mohlo byť samozrejme anonymné, hoci by som si to zaplatil aj z vlastných zdrojov.

Ďakujem Vám veľmi pekne. Prosím Vás, pomôžte mi!

Odpoveď: v tomto prípade nie je riziko HIV, keďže slinami sa HIV neprenáša. V prípade iných infekcií je to inak, i keď kondóm znížil riziko prenosu.

Sobota, 03 September 2011 22:54

majolucensky: majolucensky

Dobrý deň!

Chcel by som vedieť, aké je aspoň približné riziko nakazenia sa vírusom hiv v pripade, keď sa pri masturbácií dostalo semeno druhého muža na povrch mojej pokožky na ruke. pokožka nebola poranená, neboli na nej žiadne iné poruchy, žiadne chrasty ani nič podobné.

Odpoveď: Žiadne

Piatok, 02 September 2011 07:29

Júlia: slečna

Dobrý deň!

čítala som všetky otázky v poradni aj priebeh HIV ale aj tak sa chcem opýtať na svoj prípad. Asi pred 3 mesiacmi som urobila hlúposť, že som mala nachránený pohladný styk. celé tri mesiace som nemala žiadne príznaky, ale od minulého týždňa mám stále zažívacie problémy, raz som vracala a mala som redšiu stolicu, teplota neustále okolo 37 stupňov. dnes som bola na všetkych možných vyšetreniach, brali mi aj krv na zistenie krvného obrazu. nezistili žiadne odchylky. chcela som sa spýtať, či je možné aj z obyčajného krvného obrazu zistiť keby som bola nahodou nakazena(čítala som že by mala byť znížena hodnota trombocitov). vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď. Bežný test vám HIV nezistí, treba absolvovať špecifické testy.

Štvrtok, 01 September 2011 13:04

Maja: Test

Dobry den,da sa HIV zistit aj z obycajnych imunitnych testov?

Odpoveď: Neviem aké sú obyčajné imunitné testy, ale pokiaľ ešte nenastal rapídny úbytok CD4 (to môže trvať aj 10 rokov), tak nie. Pre zistenie HIV treba urobiť špecifické testy.

Streda, 31 August 2011 19:00

Vystrašená: Možnosť prenosu HIV zo žiletky?

Dobrý den, chcela by som sa Vás opýtať či je možné nakaziť sa HIV pri použití žiletky potencionálne chorého človeka. Občas sa mi totiž stane že sa pri holení porežem, vačšinou ide o malé ranky(okolo 5 mm).a žiletku pred začatím holenia takmer vždy opláchnem pod tečúcou vodou....je možné že by na tej žiletke ostala tá zaschnutá krv po tom, čo sa majiteľ žiletky porezal a stačila by k tomu aby som sa nakazila?...veľmi sa bojím a mám strach ísť na testy...mám dlhoročný vzťah a bojím sa že ak som chorá môžem alebo som už aj nakazila svojho partnera:-(((..a ešte by som sa chcela opýtať či je možné sa nakaziť pri manipulácii so zakrvaveným oblečením...napríklad pri praní , keby sa mi tá krv dostala do záderu na prste alebo do ranky po porezaní alebo keby som si oblizla prst a v ustach mala nejaku ranku...je niečo také možné?...Alebo môže prísť k nakazeniu zo zaschnutého semena?..Vopred ďakujem za odpoveď

Odpoveď: Štandardne sa neodporúča s niekým ďalším zdieľať žiletky, keďže sa tak napríklad prenáša hepatitída typu C. Existuje minimálne riziko prenosu HIV a to vtedy ak sa osoba žijúca s HIV porezala a vzápätí tú istú žiletku použila ďalšia osoba a tiež sa porezala. Ďalšími spomínanými spôsobmi sa HIV neprenáša. Pre informácie ako sa HIV prenáša odporúčam http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Streda, 31 August 2011 15:13

lienka88: lienka

dobrí den:)chcela by som sa spýtat, či možno chitit HIV takto :

bola som na jednom festivale a bola som trošku opitá  a ked som bola už v pohode zbadala som ze na prste mám 2 škrabance a z jedneho šla už zaschnutá krv, vobec neviem ako som ich dostala tie škrabance ale že či sa to dá krvou aj cez taký malí škrabanček.

dakujem

Odpoveď: Nie.

 

Streda, 31 August 2011 12:45

Filip: Filip

Dobrý deň pani Katarína Jirešová,

 

Viem, že v poradni bola podobná situácia, ktorú som prežil opísaná viac krát, cez to všetko Vás poprosím o vaše vyjadrenie. Popíšem Vám situáciu ku ktorej došlo: dve prostitútky na priváte robili lesboshow, pri ktorej sa navzájom dotýkali vaginálnych otvorov, bol použitý aj vibrátor na, ktorý bol predtým natiahnutý kondóm. Kondóm ani vibrátor so mnou do styku neprišiel. Je dosť pravdepodobné, že počas lesboshow sa na prsty prostitútiek dostali sekréty z pošiev a sliny. Čo sa týka mňa nemal som žiaden pohlavný kontakt s prostitútkami, (vaginálny, análny ani orálny). Dotýkali sa len môjho tela, neprišlo ani k bozkávaniu. Pred tým ako sa mi dotýkali penisu mi ho dráždili cez nohavice, vaginálny sekrét a sliny sa mohli zotrieť z prstov, neviem to však na 100 %. Kontakt medzi mnou a jednou z prostitútiek bol taký, že mi držala prstami koreň penisu (robila mi to rukou) a raz si naslinila dlaň a navlhčila žaluď môjho penisu. Po 3 minútach došlo k môjmu vyvrcholeniu. Následne bol akýkoľvek kontakt s prostitútkami ukončený. Aká je možnosť nákazy HIV vírusu, mal by som podľa Vás absolvovať test na HIV? Je možnosť nákazy inými pohlavnými chorobami? Bol to môj prvý a posledný kontakt s týmto typom žien, ponaučil som sa ale som dosť nervózny z toho čo sa stalo. Taktiež mám výčitky svedomia. Vopred Vám ďakujem za Vašu odpoveď.

 

Odpoveď: Nie, HIV sa takto neprenáša. Test na HIV protilátky odporúčam všetkým, ktorí mali v minulosti nechránený sexuálny styk.

Utorok, 30 August 2011 15:44

Peter: Peter

Dobry den, chcem sa spytat ci po uzivani 21 dni Doxybene co je doxycyklin - tetracyklinove ATB na plucne chlamydie, môze byt falosne pozitivny vysledok. Ak som ATB douzival v pondelok a na testy HIV idem vo stvrtok. Dakujem

Odpoveď: Bohužiaľ vám na túto otázku neviem odpovedať. Odporúčam vám zavolať do ambulancie, kde sa testuje.

Pondelok, 29 August 2011 23:18

Ivanov: Jožko

dobry den, poprosim vas o radu ci sa da pri oralnom sexe dvoch muzov chytit kvapavka / ten co vykonava oralny sex/?vopred ďakujem za odpoveď

Odpoveď. Áno.

Piatok, 26 August 2011 18:44

peter: peter

DObry den. Mal som oralny aj klasicky sex s prostitutkou na private s pouzitim kondomu. Po vyvrcholeni som erekciu stratil, penis som hned nevytiahol. Kondom nebol sklznuty, ale drzal mohol som sa aj tak nakazit? Pripadne cez vyrazku staru asi 5 hodin(teda nebola cerstva a asi otvorena) 2 cm od zaciatku penisu? dakujem

Odpoveď: Kondóm je z hľadiska prenosu HIV dostatočnou ochranou.

Sobota, 20 August 2011 01:35

Tomas23: Oralny sex

Ahoj. Bol som v gay bare, kde som mal oralny sex so 4 muzmi, za sebou pocas 6 hodin, vzdy trval iba par minut, bola to kombinacia masturbacie a oralu, spolocna. 2 z nij ejakulovali mimo mojich ust a 2 sa vobec neurobili, nakolko po par minutach sa to ukoncilo, odmietol som analny sex, ten nepraktizujem.

Mam teraz strach, nakolko to bolo v gay bare a ich HIV status som nepoznal.

Doteraz som bol negatívny co sa tyka HIV, Syfylisu, HCV, HBV -proti tejto som ockovany, moje posl. testy boli vsetky negatívne pred touto udalostou (4 mesiace po predchadzajucom oralnom sexe), anal nepraktizujem.

Neviem co ma to napadlo, hambim sa za to, a mam strach, ani nespávam,nejem.

Odpoveď: Ahoj. Riziko je minimálne, avšak to sa týka iba HIV. Všetko ostatné a najmä syfilis, HPV sa dá jednoducho preniesť nechráneným orálom aj bez ejakulácie. Ideálne je ísť opäť na testy.

Piatok, 19 August 2011 23:57

marek: dobry den

dobry den moje riziko bol oralny sex ona mne a francuz bozkavanie ani som neejakuloval.  len jazyky a fajčenie avšak po 5 tyžd som mal horučku 38,3 C , bral som ATB zinnat 500, teplota o 3 dni padla ale pred tym som  mal jednu uzlinu nad klučnou kosťou pod krkom taku zdurenu a červenu a nebolestivu a bola na naej akoby  v strede vyražka  tak som si dal na to betadine . no a teraz sa mi robia take červene flaky na koži po celom tele  ked sa to aj  strati zostane taka jazva  proste sa to uplne nevyhoji  a svrbi ma cele telo  tak som bol asi 100 dni  po riziku na hiv teste CMIA aj protilatky aj antigen p 24 lenže bol negativny . Beriem totiž lokalne na priedušky glukokortikoid sprej miflonid 400 ug rano večer jeden vdych myslite že by to mohol ovplyvniť do takej miery? tie vyražky sa mi robia hlavne na ramenach rukach a na čele  bud take male  fluorescentne a ked to vytlacim urobi sa taka chrastička a zaschyna to dosť dlho  a tie jazvy ma fakt hnevaju tak teraz fakt neviem . Chcel by som isť ešte po 6 mes na test ale  fakt neviem čo mi je . Kortikoidy som na čas vysadil a uvidim už asi 2,5 mes ich neberiem  budem rad ak mi odpoviete

Odpoveď: Tak ako v každej inej odpovedi, aj tu musím opakovane zopakovať, že riziko HIV je pri nechránenom orálnom sexe minimálne. Otázku ohľadom testov pri vašich liekoch vám neviem zodpovedať, mali by však byť v poriadku. Rada by som vás však upozornila, že sú aj iné sexuálne prenosné ochorenia, ktoré sa pomerne ľahko šíria orálnym stykom.

Piatok, 19 August 2011 13:27

EVE: EVE

chcela by som sa spýtať.. viac než pred rokom a pol som mala nechránený pohlavný styk.. odvtedy mám len jedného stáleho priateľa.. spätne sa k tomu vraciam, bola som hlúpa, že som niečo také spravila.. bol to kamarát, s ktorým sme si veľmi dobre rozumeli..a spravili sme to.. je mi hlúpe zavolať mu, že počuj nič ti nie je, si zdravý.. nechcem robiť paniku.. možno len panikárim a spytujem si svedomie, že som niečo také spravila.. neurobil sa do mňa.. boli sme spolu dvakrát.. pokiaľ mal vírus a bol nechránený pohlavný styk, s tým, že sa urobil na mňa- na brusko - je tam riziko prenosu, však? dá sa to nejako zistiť pri preventívnej priehliadke? pri odbere krvi a moču? niečo čo by naznačovalo,že to môžem mať a mala by som si dať spraviť test? vopred ďakujem za odpoveď..

Odpoveď: Inak ako absolvovaním testov to nezistíte. Predpokladá sa, že veľká časť ľudí žijúcich s HIV o svojej infekcii netuší. Bežnými testami sa infekcia zistiť nedá.

Streda, 17 August 2011 20:14

Jan: Mr.

Prajem pekný deň,

chcel by som sa opýtať. Pred týždňom som mal nechránený orálny sex bez ejakujátu do úst. Bolo tiež aj bozkávanie. Na piaty deň po sexe som dostal horúčku, mal som zapálené madle a hrdlo, Je možné že som sa mohol nakaziť? Dnes presne týždeň po sexe tieto príznaky ustúpili, horúčka nie je a zápal v hrdle je miernejší. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako je v mnohých predošlých odpovediach spomenuté, riziko prenosu HIV orálnym stykom je nízke, avšak riziko prenosu iných sexuálne prenosných ochorení je pomerne vysoké. Dobrým príkladom je napr. syfilis.

Streda, 17 August 2011 10:46

jakub: bozk

Chcel by som sa opýtať či som sa mohol nakaziť vírusom hiv ak som sa bozkával so svojím dievčaťom , a mal som porezané pery od holenia :/

Odpoveď: Nie.

Zároveň je však vhodné, aby ste obaja ako partneri absolvovali testy na sexuálne prenosné ochorenia predtým, než začnete spolu sexuálne žiť.

Pondelok, 15 August 2011 13:22

mato: OS

dobrý deň, asi pred mesiacom som som mal nechraneny oralny sex s prostitutkou. asi pred tyzdnom sa mi objavil opar na pohlavnom ude. urcite mam nejaku chorobu a bojim sa ze som aj hiv+. na testy urcite pojdem, ale zostavaju este 2 mesiace. da sa dovtedy nieco robit? alebo iba cakat. som v tazkej depresii, nemozem sa sutredit na pracu, s nikym sa o tom nerozpravam

Odpoveď: Ako je v mnohých predošlých odpovediach spomenuté, riziko prenosu HIV orálnym stykom je nízke, avšak riziko prenosu iných sexuálne prenosných ochorení je pomerne vysoké. Dobrým príkladom je napr. syfilis.

Určite vám odporúčam návštevu lekára, niektoré ochorenia sa dajú už zistiť a ideálne je začať ich liečiť čo najskôr, zároveň aj testy na HIV.

Piatok, 12 August 2011 10:08

Lucy: tatoo

Dobrý deň! Asi pred vyše rokom som sa dala tetovať u môjho kamaráta doma.Vybavenie nemal najmodernejšie.Dnes som sa dozvedela,že jeden z ľudí ktorý sa u neho dal tetovať v tom čase je hIV pozitívny.Veľmi sa bojím či to nemôžem mať aj ja.od vtedy sa u neho dalo pár ľudi tetovať a všetci sme tak trochu v neistote.použival aj dezinfekciu ale neviem či bola postačujúca. Od tej doby som si našla aj priateľa a pevne dúfam,že som sa nemohla nakaziť a ľudí okolo mňa ktorých ľúbim.môjmu rpiateľovi sa to bojím povedat a aj ľuďom okolo seba.Dúfam,že som ich nejako neohrozila alebo nebodaj nenakazila.ďakujem za skorú odpoveď.....

Odpoveď: Ak sa nepoužívajú správne nástroje, latexové rukavice a nie sú dodržané hygienické zásady, existuje pri tetovaní riziko nákazy vírusom HIV, hepatitídy B a C a tetanusom. Napríklad, čo sa týka tetovacích ihiel, tie sa musia používať jednorázové. Keďže neviem, či použil jednorázové ihly, rukavice a nádobky na farby, tak vám viem iba poradiť, aby ste išli na testy na HIV, hepatitídy B a C. Ubehol dostatočný čas od tetovania a v prípade všetkých troch ochorení platí, že inak ako testami sa to nezistí a že čím skôr na to človek príde, tým lepšie. HIV sa inak šíri nechráneným sexom, či zdieľaním spoločných ihiel a striekačiek. Pri hepatitíde C zase pre úspešnosť liečby rozhoduje čas, kedy sa s ňou začne. Držím Vám palce, aby boli výsledky testov negatívne.

Utorok, 09 August 2011 21:27

Mato: CMIA test

Dobry den,

po 8-14 mesiacoch od rizikoveho spravania som absolvoval HIV test metodou CMIA Ab a Ag p24 v sukromnom laboratoriu, ktory vysiel negativne...

Ma tento druh testu sukromnych laboratorii rovnaku relevantnost ako ELISA testy?

Velkou vyhodou bola hlavne rychlost vysetrenia...

Odpoveď: Áno, má.

Piatok, 05 August 2011 12:35

Rasto: Rasto

Prosim Vas, daju sa u Vas urobit testy na vacsinu, resp. co najvacise mnozstvo pohlavnych chorob? Alebo vykonavate len testy na HIV? Ak nevykonavate testy aj na ostatne choroby, mozete, prosim, napisat, kde sa daju tieto testy, vratane HIV, urobit? Dakujem.

Odpoveď: U nás sa testy nedajú realizovať, tieto služby poskytujeme iba v rámci jedného projektu pre špecifické komunity. Testy si môžete dať spraviť u Vášho urológa, či dermatovenerológa, alebo v súkromnom laboratóriu (tam je to na priamu platbu).

Pondelok, 25 Júl 2011 19:03

feri105: test

Dobry den,

urobili mi test na HIV po 6. tyzdnoch od chraneneho pohlavneho styku, (zbadal som nejake priznaky... kvoli tomu som isiel) nastastie boli negativne. Kedy by sa mal opakovat test, moze byt vysledok falosne negativny?

Odpoveď: Za hranicu sa pokladá 12 týždňov po.

Piatok, 22 Júl 2011 09:16

ANONYM: Mr

dobry den prajem.
ja mam taky problem,ze proste po sexe s mojou priatelkou(staly vztah),ma zacal boliet a svrbiet ud.je to uz pomaly tyzden co ma svrbi a to non-stop.a mam taky pocit ze aj hnisa,no newiem ako taky hnis vyzera.mam ho cely zlepeny a pokryty bielym lepkavym sajrajtom,mam ho zacervenany a obcas to stipe.som z toho cely vystresovany.
viete mi nieco poradit ??ak som si cital priznaky kvapavky,tak som mal pocit ze to na mna sedi,az na palenie,svrbenie a pod. pri moceni....za rychlu odpowed dakujem.

Odpoveď: Jediné, čo vám môžem odporučiť je navštíviť špeciálnu ambulanciu - dermatovenerologickú, alebo urologickú. V prípade, ak sa jedná o kvapavku je nutná liečba, pretože neliečená kvapavka môže u mužov viesť napríklad k ďalším komplikáciám. Bližšie info o kvapavke nájdete tu http://www.hpl.sk/main.php?go=ochoreli-ste/choroby/kvapavka

Utorok, 19 Júl 2011 15:08

peter: hiv

Dobry den prajem. Chcem sa spytat mohol som sa nakazit, ak som mal pred dvoma dnami nechraneny kvazi ,,sex,, preto sa vyjadrujem takto,lebo som nebol dnu,len sme sa o to pokusali ale nedalo sa..tak nakoniec to skoncilo len pri orale...ona bola aktivna, dakujem

Odpoveď: Neviem to posúdiť.

Pondelok, 11 Júl 2011 13:16

Karol: obavy

Dobrý deň. Asi pred pár týdnami som mal nechránený orálny styk s osobou, so stálym partnerom, stretávame sa tak raz za dva mesiace. Minulý týžden som sa bol bicyklovať, na druhý deň som mal miernu svalovku a večer začali vysoké teploty, avšak bez bolesti hlavy, hrdla, iba triaška. Bolo mi povedané, že je to šok na organizmus, keďže som dlho na bicykli nebol ani nijak podobne netrénujem. Teplota však pretrvávala aj na druhý deň, mierne zvýšená, večer opäť vysoká a na druhý deň som sa zobudil s obrovskou svalovkou, skoro som sa nemohol pohnúť. Teplota bola zvýšená, večer opäť vysoká, žiadne iné príznaky, triaška už nebola skoro vôbec, akurát som zaznamenal afty v ústach a na perách. Ďalší deň svalovka ešte pretrvávala, už bola len zvýšená teplota a tá nakoniec utíchla. Na ďalší deň svalovka ustupovala, avšak večer som si objavil na nohách červené vyrážky, nesvrbeli ani neboleli, vypuknuté sa mi taktiež nezdali. Mám strach, čítal som, že väčšina z tohto sú príznaky, avšak to by bola skôr tá chrípka. Myslíte, že to bolo nakoniec len to vyčerpanie organizmu kvôli tomu bicyklu? Lenže čo tie vyrážky? Prosím, napíšte mi čo si o tom myslíte. Vopreď ďakujem.

Odpoveď: Neviem to takto posúdiť, štandardne sa orálny sex považuje v kontexte HIV za nízko rizikovú praktiku.

Pondelok, 11 Júl 2011 11:19

Adam: Testy

Dobrý deň,

Chcel by som sa Vás ako prebieha testovanie na HIV na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva. Teda či aj tam je možné otestovanie bezplatne a anonymne?

 

Ďakujem.

Odpoveď: Podľa mojich informácií je dané testovanie anonymné a bezplatné. Zoznam je tu http://www.hivaids.sk/index.php/kde-sa-da-otestova

Štvrtok, 07 Júl 2011 15:52

patrik: patrik

ahojte prosim vas ja som uz strasne zufaly a osamely neviem sa zaraditi medzy ostatnych uz to mam rok a stale na to myslim kazdu sekundu streasne ma to trapi nemam sa komu virozpravat pomoze my niekto uz nechcem by t sam :( :(dakujem

Odpoveď: Máte niekoľko možností - buď vyhľadať psychologickú, či psychiatrickú pomoc, alebo sa spojiť s inými ľuďmi, ktorí žijú s HIV a ktorí Vám vedia poradiť čo ďalej, či sa podeliť o svoje skúsenosti, čo práve im pomohlo. Aj z tohoto dôvodu tu existuje pozitívna poradňa.

Piatok, 01 Júl 2011 16:52

miro: nočný úlet

pekný deň

mali sme nočný úlet do baru, vybrali sme si dievčatá a šli na byt, stky bol chránený, aj oralný styk bol chránený kondomom, potom ked nas dievcatá dokočovali ústami a rukami sme občas im dráždili pošvy , medzitým sme si aj raz dvakrát naslinili prsty ,aby sa lepšie šmýkalo dnu. Preniesla sa aj pri naslinení infekcia, ked sme si slinili prsty?

dakujem

Odpoveď: Nie.

Streda, 29 Jún 2011 19:34

Ondrej: Nakazil som sa??

Dobrý den. Mal som pohlavný styk s prostitutkov v night clube,co ked bola hiv pozityvna?. pouzili sme kondom aj pri orale aj pri samotnom stiku. Obavam sa ,ale ci nemohlo dojst k nakaze ked som si daval dole kondom a tou rukou co som ho daval dole som sa nasledne dotkol zaluda. Tiez som sa chvilu dotykal posvi rukou. Kondom som po styku skontroloval bol v poriadku. Da sa spoliehat na pravidelne kontroli na ktore chodia prostitutky? Mam skveli vstah uz 5 rokov a toto bol moj 1 a posledný ulet o týzden mam svadbu... a strasne to lutujem ale velmi sa bojím co ked... bol som aj u doktorky ,ale na testy mam ist az O 2 tyzdne. Dakujem za skoru odpoved!

Odpoveď: Správne použitý kondóm sa považuje za dostatočnú ochranu pred prenosom HIV.

Utorok, 28 Jún 2011 13:07

Sisi: Uz mam testy za sebou

Dobry den. Takze nakoniec som tu neistotu nevydrzala, a na svoje narodky som si dala urobit testy :) nastastie ked som si o 3 dni volala za vysledky, test bol negativny. takze dakujem za dodanie odvahy! :)

Odpoveď: Gratulujem.

Pondelok, 27 Jún 2011 21:38

Stefan: Mr.

este k mojej otazke, poskriabanu ruku som sice mal no mne krv z ruky netiekla, bol to len skrabanec na kozi krv mi tiekla akurat z jazyka ked mi vrazil a ja som si don zahryzol no myslim ze tam by sa mi jeho krv nedostala.dakujem za odpoved

Odpoveď: toto výrazne znižuje akúkoľvek šancu prenosu. Napriek tomu odporúčam testy na HIV.

Pondelok, 27 Jún 2011 16:18

Stefan: Mr.

Dobry den

pred par dnami som sa pobil s chlapikom mal som jeho krv na mojej ruke a on mi potom povedal ze je HIV pozitivny.Den na to som si vsimol ze mam povrchove zranenie a to ze mam poskriabanu ruku, kde sa mi mohla a nemusela dostat jeho krv. Asi pol hodiny potom som si ruky vydenzifikoval Je mozne ze som sa nakazil virusom HIV?

Odpoveď: Prenos HIV počas bitky je extrémne vzácny. V prípadoch (za 30 rokov ich bolo zaznamenaných iba niekoľko, pričom nie vždy bolo jasné, či uvádzané skutočnosti o absencii iných rizikových praktík boli pravdivé), ktoré boli zaznamenané bolo významných niekoľko faktorov: prítomné bolo masívne množstvo krvi, otvorené rany a zistiteľná vírusová záťaž. Odporúčam vám absolvovať testy na HIV čím skôr a zopakovať ich po 12 týždňoch.

Pondelok, 27 Jún 2011 16:06

Marek: riziko a hiv testy

Mal som nechraneny sexualny styk (oralny) a naznaky analneho (prikladanie penisu na konecnik) a hned na druhy den sa u mna prejavilo mierne stipanie hrdla a po 15 dnoch od styku bolest hlavy, bolest svalov, teplota nad 38°C a celkova slabost. Tieto priznaky zmizli do 5 dni. Chcem sa preto opytat, ci existuje moznost, ze som sa nakazil HIV.

Taktiez sa chcem opytat, ak pojdem darovat krv, ci dokazu zistit, ci mam HIV.

Odpoveď: Darovanie krvi nie je rozhodne najlepší spôsob, ako absolvovať testy na HIV. Keďže sa tak však deje, krv by ste nemali darovať skôr ako 12 týždňov po rizikovej udalosti. Riziko HIV je pomerne malé prostredníctvom orálneho sexu, avšak boli zaznamenané prípady takého prenosu. Zároveň existujú iné sexuálne prenosné ochorenia, ktoré sa pomerne ľahko šíria nechráneným orálom a ktoré, ak sa neliečia môžu mať pomerne vážne následky a spôsobiť smrť (napr. syfilis).

Pondelok, 27 Jún 2011 10:27

sisa: sisa

Dobrý den, chcela by som sa spýtať či hrozí možnosť nákazy ak som sa popichala na ovorenej zicherke s vysačky na oblečení v jednom butiku v obchodnom centre. Ta mala ranka mi potom zahnisala. ďakujem za odpoved

Odpoveď: Nie. Vírus HIV na vzduchu rýchlo hynie.

Nedeľa, 26 Jún 2011 17:21

karol: Otočeny kondom

Dobry den ja som si nechtiac otočil svoj pouziti kondom naopak a nasadil som si ho tou stranou ktora bola vo vnutri dasa tak nakazit hiv ?

Odpoveď: Každý kondóm je iba na jedno použitie a teda jeho "funkčnosť" sa prvým použitím končí. Samotné opačné navlečenie (dotyk) nie je rizikové.

Piatok, 24 Jún 2011 20:25

tomáš: mozu sa objaviť príznaky

dobrý deň, mozu sa už po troch dňoch po nechránenom styku prejaviť príznaky? (aft,bolesť hrdla...) ďakujem

Odpoveď: neviem Vám odpovedať, štandardne sa uvádza obdobie 2-4 týždňov po nákaze.

Pondelok, 20 Jún 2011 16:46

Juraj: Honenie

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či sa dá nakaziť pri honení inej osoby, ak pri výstreku natieklo trochu do pupku a záderu v nechte?

Odpoveď: Nie.

Pondelok, 20 Jún 2011 16:07

marian: drzadenie vaginy prstami

rad by som chel vediet , čimôže dojsť k prenosu ked som drzadil prstami vaginu asi 5 sekund a nasledne na to som si navlhcill prsty ,lebo bola sucha a opat som ju drazdil

dakujem

Odpoveď: Nie.

Pondelok, 20 Jún 2011 06:27

marko: neviem i je to v poriadku

mal som chraneny styk , vyvrcholenie bolo mimo na moje brucho oralny sex tiez chráneny, 2x som si navlhcil prsty slinami a drazdil som vaginu mohlo dost k prenosu ked som si navhlcoval prsty

dakujem

Odpoveď: Touto cestou nemalo ako prísť ku prenosu.

Nedeľa, 19 Jún 2011 09:13

Test: Miroslav

Dobry den chcel by som sa spytat ze ked test HIV p24+anti-HIV1,Hiv2 po 7 tyzdnoch mozem povazovat za dostatocne spolahlivy alebo musim ho este absolvovat este raz?

Odpoveď: Medzinárodné smernice stále uvádzajú 12 týždňov pre definitívnosť testov, preto by bolo fajn, keby ste si ich zopakovali, napriek tomu, že je malá pravdepodobnosť zmeny.

Piatok, 17 Jún 2011 16:23

Petraaa: Isť na testy či nie?

Dobrý deň, prosím o radu, neviem či isť na testy HIV alebo nie. Pred 3 - mi mesiacmi som mala 2 krát nechránený pohlavný styk s novým priateľom, ktorý vyzeral byť zdravý, pričom výron semena bol mimo pošvy, a jeden orálny sex kedy sa mi síce spermie dostali do úst ale neprehltla som ich. dala som si robit testy na ureaplazmy a mykoplazmy a chlamýdie. prvé dva boli pozitívne, no HIV ma dosiaľ nenapadlo dať pretestovať. Bolo tam také riziko, aby som na testy šla? spomenula som si, že týžden - dva po styku som mala nejké tri dni problem podobný chrípke, aj bolesti na pľúcach, no mávam to bežne na jar...Možno stresujem zbytočne... prosím o radu. Ďakujeeem

Odpoveď: Nemôžem Vám napísať, aby ste na testy nešla, keďže došlo k nechránenému sexu, tiež by som odporučila aj testy na syfilis a kvapavku.

Sobota, 11 Jún 2011 22:10

PATA: PATA

Dobrý deň,

chcela by som sa spýtať, na tejto stránke som našla článok, že švajčiarsky vedci prišli na to, že človek s HIV ktorý má hladinu vírusu pod detekovanou hladinou nemôže nakaziť svojho partnera. Som HIV +, môj partner nie, už vyše roka užívam liečbu, vírusu mám pod detekovanou hladinou, chcela by som sa spýtať, čo si myslíte o tom, že podľa tých švajčiarskych vedcov by som teda nemala nakaziť svojho partnera pri nechránenom styku?

Ďakujem

Odpoveď: Áno, samotná štúdia to dokázala, avšak treba si uvedomiť 2 fakty.

  1. na medzinárodnej úrovni sa pod pojmom nezistiteľná vírusová záťaž myslí menej ako 40 kópií. Pokiaľ sa nemýlim, tak na Slovensku sa ešte stále realizujú testy na vírusovú záťaž na viac ako 400 kópií. Teda na Slovenskú má nezistiteľná vírusová záťaž iný význam ako v zahraničí.
  2. a stále je v platnosti Trestný zákon, paragraf 165 a 166, kedy je človek žijúci s HIV trestne stíhateľný, aj keď nedôjde k prenosu infekcie:
Ohrozovanie vírusom ľudskej imunodeficiencie
 
(1) Kto iného úmyselne vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, potrestá sa odňatím slobody na tri roky až desať rokov.
(2) Odňatím slobody na sedem rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) závažnejším spôsobom konania, alebo
b) na chránenej osobe.
(3) Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť.
§ 166
(1) Kto iného z nedbanlivosti vydá do nebezpečenstva nákazy vírusom ľudskej imunodeficiencie, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
(2) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
a) a spôsobí ním ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť,
b) závažnejším spôsobom konania, alebo
c) na chránenej osobe.
(3) Odňatím slobody na štyri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak činom uvedeným v odseku 1 spôsobí ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť.

Štvrtok, 09 Jún 2011 19:16

Martin: prenos hiv alebo inej choroby

Dobrý deň,

chcel by som sa spýtať. Mal som krátky chránený pohlavný styk (s kondóom) s neznámou(trocha nevydarený), lenže po sexe som nemal hygienu. Nasledne som prišiel domov a mal som orálny styk a výron semena na telo. Je možnosť prenosu, ak partnerka semeno z tela zobrala prstami a zhltla?

Ďakujem za odpoveď

Odpoveď: Nerozumiem súvisu medzi hygienou a prenosom infekcie. Pred prenosom infekcie chráni používanie kondómu (vrátane orálneho sexu), ktorý ste mali. Preto by nemalo byť riziko prenosu.

Streda, 08 Jún 2011 10:02

Karin: Prenos HIV

Chcela by som sa informovať bližšie ohladom prenosu HIV ! Len 3 veci ma trápia...
1.) Klasický obraz: muž je nakazený, má nechránený pohlavný styk (čisto sex, žiadny orál, dajme tomu, že sa nenachádzajú žiadne prípadné trhlinky, ranky na tele; ejakulácia nie do ženy ) - no je vždy pravidlom, že sa druhý človek automaticky nakazí? Či existuje aj možnosť, že nie vždy sa to prenesie?

2.) Ak sa človek nakazí, aké podstatné zmeny si má všímať na svojom tele? A z iného pohľadu: dá sa odhadnúť o druhom človeku, že je nakazený? Je niečo špecifické, na základe čoho to budem vedieť?

3.) HIV testy vykonávané 4 mesiace po nechránenom pohlavnom styku vyjdu negatívne. Je to definitivne, či v priebehu mesiacov, rokov, treba ist na testy znova, pre prípad neskoreho prepuknutia choroby v tele?


DAKUJEM !

Odpoveď:

1. Nie, prenos nie je 100%tný.V jednej štúdii bolo pri nechránenom vaginálnom sexe medzi ženou a mužom žijúcim s HIV vypočítané riziko prenosu HIV na ženu na 0,08% pri jednom vaginálnom sexe.

2. Nie, nič tak extra špecifické neexistuje a navyše nie každý človek má príznaky. Nič iné ako test na HIV vám nedá odpoveď.

3. Testy po 4 mesiacoch považujte za definitívne.

Utorok, 07 Jún 2011 00:59

ddoddo: hiv test

Dobry den.Chcel by som sa spytat či je nutne obsolvovat hiv test ked som mal oralny nechraneni sex s promiskuitnou zenou  2 krat .Pytam sa najskor vas nerad by som mal o tom zaznam v zdravotnej karte .Od vtedy ubehlo 8 mesiacov a aj sa citim stale rovnako zatial.Dakujem za opdpoved

Odpoveď: Testy na HIV môžete absolvovať aj anonymne, bez toho, aby bol o tom niekde záznam. Orálny sex sa považuje za aktivitu s nízkym rizikom infekcie HIV, iné je to však v prípade napr. syfilisu.

Štvrtok, 02 Jún 2011 08:03

peto: xxx

dobry den.pred 6 a pol rokom som mal chraneny sex v nemeckom verejnom dome.sex trval asi 1 minutu.od ftedy mam len jednu priatelku .problemi nemame ani jeden.chcem sa spytat ci by sa po tolkych rokoch objavyli nejake poh.chorobi.hiv syf.kvap.u nej alebo u mna.a su dievcata v bordeloch kontrolovane???dakujem

Odpoveď: Pokiaľ ste mali iba chránený sex (vrátane orálneho), nemáte sa čoho obávať. To, či je niekto kontrolovaný, nemá nejaký podstatný význam. Význam má, či používa kondóm, keďže človek aj počas tzv. sérologických okien (keď sa tvoria protilátky) je infekčný, pričom samotný test to ešte nemusí odhaliť.

Streda, 01 Jún 2011 15:54

Peťo: rýchlotest

Príjemný dobrý deň,

chcel by som sa spýtať - kde je možné získať alebo zakúpiť si rýchlotest na HIV? chcem ísť na testy ale ten týždeň čakania by ma asi zabil a najradšej by som ten test absolvoval u svojho lekára. rýchlotestom mám na mysli test ktorý absolvovali aj superstáristi. Je si tento test možné zakúpiť v lekárni? ako sa volá? aká je asi jeho presnosť?

ďakujem

Odpoveď: Neviem o tom, že by sa rýchlotesty dali zakúpiť v lekárni. Predpokladám, že ich používajú v zdravotníckych zariadeniach (darcovia krvi) a organizácie ako OZ Odyseus. (kde pracujem). Ich presnosť sa líši v závislosti od testu (sú rôzne), napríklad tie čo my používame majú citlivosť 100% a špecifitu 99,75%.

Utorok, 31 Máj 2011 17:39

Ján: Test

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je test po 88-89 dňoch po nechránenom pohlavnom styku dostatočne spolahlivý? ďakujem

Odpoveď: Áno.

Pondelok, 30 Máj 2011 17:47

Miro: pan

Dobry den pred 5 tyzdnami som mal pohlavny stik so zenou s kondomom avsak pred vyvrcholenim mi stiahla kondom doli a ukoncila rukou trvalo to asi 5min oralny stik nebol. Ako je pravdepodobnost nakazit sa takti virusom HIV Dakujem

Odpoveď: Žiadna, kondóm chráni a rukou sa HIV neprenáša.

Pondelok, 30 Máj 2011 16:05

fifuš: čo si o tom myslíte

Pred jeden a pol rokom stretla cudzinca na diskotéke a veľmi krátko som ho orálne uspokojovala bez kondómu, bez vyvrcholenia. Pár sekúnd. Ejakuloval medzi mojimi prsiami. V tom čase som akurát mala mierne akné na dekolte. O dva týždne po tom sa mi vyhodila jedna vyrážka na stehne. Fyzicky som ju dráždila, bola podkožná a ja som sa ju urputne snažila vytlačiť. Namiesto toho sa mi však počas noci veľmi zapálila a vytvorilo sa mi veľké čerevené koleso okolo vyrážky. Bolo to červené a tvrdé. Dostala som až horúčku (trvala jednu noc). Na pohotovosti mi dali antibiotiká. Neskôr z vyrážky vyšlo veľmi veľké množstvo hnisu. Postupne sa mi tak objavilo týmto spôsobom niekoľko ďalších vyrážok (4), a to na bruchu a tiež na stehne a na ruke.Tie už boli bez horúčky a menšie. Myslíte si, že to môže mať s tým súvis? Alebo že si len zaniesla do tela špinavými rukami pri prvotnej infekcii nejaký bacil? Nejakého streptokoka napr. Spomeniem to, že som použila otcovu žiletku a jemu sa urobilo to isté na trupe a jedno na krku. Myslíte si, že môže ísť o nejaký bacil? Prípadne, že som ten bacil chytila od dotyčného muža? Gynekolog. vyšetrením mi nedávno lekárka robila testy na pohlavne prenosné choroby a sú negat. Ale HIV netestovala. Myslíte si, že môže existovať nejaká spojitosť? Len na podotknutie. Nikdy som nemala nechárnený pohlavný styk. Len orálny. V súčasnosti mám priateľa a predstavujem si už katastrofické scenáre, tiež sme nikdy nemali pohlavný styk bez ochrany. Skôr sa bojím, že čo keď som sa ja nakazila a nakazím jeho. Ďakujem za odpoveď

Odpoveď: Nechránený orálny sex je rizikom z hľadiska prenosu syfilisu a iných sexuálne prenosných ochorení. Vo vašom prípade je riziko HIV nulové, keďže neprišlo k ejakulácií do úst.

Pondelok, 30 Máj 2011 06:48

Peter123456: testy

Dobry den.Ja som bol na testy RRR, TPHA,HIV, prve dva boli negativne ale HIV   vysledky sa stratili v laboratoriu .Moja otazka znie.Pokial su RRR a TPHA negativne moze to tak byt aj s HIV?Keby nahodou bolo pozitivne HIV a vysledky boli stratene museli by hlasit v laboratoriu pozitivny nalez ?napr .hygienikovy alebo niekomu kto by ma kontaktoval?dakujem za opoved

 

Odpoveď: Ak sa nemýlim, tak RRR a TPHA sú testy na syfilis. Negativita na syfilis nemá nič spoločné s negativitou na HIV, takže pokiaľ sa testy stratili, treba ich zopakovať. Neviem ako sa riešia stratené testy.

Štvrtok, 26 Máj 2011 13:46

Rasťo: pan

Zdravým Vás, mal som nechránený pohlavný styk s babou trvalo to len chvíľu, nikdy som ju predtým nepoznal boli sme ožratý, skončili sme s tým hned po chvíli a začalisme sa rozprávať o HIV a Aids, ja som dovtedy tomu nevenoval nikdy pozornosť, nikdy som nestriedal partnerky, ale ako som sa od nej dozvedelona partnerov striedala, vravela že skoro vždy ale že 2 mala bez ochrany, že predtým bola na testoch 2 mesiace dozadu mala výsledok že bolo všetko dobré, ale rozprávali sme sa že nikdy nevieš čo sa môže stať, predsa len mala 2 vez ochrany. A ja som teraz z toho zúfalý lebo viem že aj keď sex ktorý trval len chvílu tak aj tak sa to môže preniesť asi, dnes je de´d po styku, ja som trocha z toho mimo, 6 mesiacov som nemal sex, pretože som v zahraničí vyvaroval som sa mu a teraz som to porušil s krutou daňou. Chcel by som sa teda spýtať či je riziko obrovské alebo nie, aj ke´d viem odpoveď, ktorá ma čaká, o 3 mesiace chcem ísť na testy.

Odpoveď: Riziko je ťažké posúdiť, keďže neviem, či tie nechránené styky mala pre HIV testami, či až po nich. Avšak, aj keby sa zrovna nakazila, tak prenos HIV nie je 100%. Choďte na HIV testy 1 až 3 týždne od a na pretestovanie 12 týždňov po.

U väčšiny ľudí sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov, vo veľmi výnimočných prípadoch až v období 6 mesiacov. Štandardné testy na protilátky "hľadajú a identifikujú" protilátky na antigén p24. Preto sa v rôznych medzinárodných smerniciach odporúča, aby sa test zrealizoval po 12 týždňoch od rizikovej udalosti.  Testy na HIV protilátky sa vykonávajú na vlastné vyžiadanie aj u obvodného lekára.


Existuje aj test štvrtej generácie (Elisa IV) – tzv. HIV DUO test, ktorý v sebe spája schopnosť detekovať nielen protilátky na HIV, ale aj samotný antigén p24. Výskumy dokázali jeho vysokú sensitivitu a špecifitu. Samotný test na  antigén p24  (antigén p24 je hlavnou bielkovinou jadra vírusu HIV) môže byť použitý pri  včasnej diagnostike HIV infekcie. Hladina p24 antigénu výrazne vzrastie v období približne jeden až tri týždne po počiatočnej infekcii. Antigén p24 je zistiteľný iba počas krátkeho časového obdobia, potom sa opäť dostane pod úroveň detekovateľnosti. Takže aj v tomto prípade, je dôležité pretestovanie po 12 týždňoch.

 

A samozrejme existujú aj iné sexuálne prenosné ochorenia, na ktoré je vhodné sa nechať otestovať.

Pondelok, 23 Máj 2011 10:10

Jozef: pan

Dobry den,

mal som nechraneny oralny sex. Prijimal som a nie daval. Akt trval velmi kratko a ani nedoslo ku mojmu vyvrcholeniu. Dilemu mam vsak z toho, ze osobu som a vobec nepoznam. Islo o nahodne stretnutie a docasne vzplanutie vasni.

Ake je riziko najma ziskania ochorenia HIV (z spredpokladom, ze osoba mi mohla byt infikovana)? -ale akt trval naozaj velmi kratko a moj penis nebol ani stoporeny.

Dakujem za radu

Odpoveď: Riziko prenosu HIV je veľmi nízke, takmer iba teoretické. To sa však nesťahuje na riziko orálneho prenosu iných sexuálne prenosných ochorení.

Streda, 18 Máj 2011 14:02

Bebe: B

Dobry den,

mal som nechraneny oralny sex s prostitutkou, ktorej zdravotny stav nepoznam. ejakuloval som jej do ust.

je mozne ze ak je ona nakazena hiv, som to mohol od nej dostat cez jej usta? ziadne rany na penise som nemal ani nemam, ani ziadne priznaky, citim sa uplne ako inokedy, aj ked je to len tyzden..

prosim o radu. dakujem.

Odpoveď: Riziko HIV je pomerne nízke, ale stále existuje riziko prenosu iných sexuálne prenosných ochorení - syfilis, kvapavka, HPV....

Streda, 11 Máj 2011 20:54

Sisi: ...

dobry den. pred necelymi 5 rokmi som mala nechraneny styk, asi 4 - 5 krat s tou istou osobou. Nikdy vsak neejakulovl do mna, ale mimo... asi tak o 4 az 6 tyzdnov po poslednom styku som dostala nadchu (len bolest hrdla a plny nos)... nebrala som to vsak na tazku vahu. Lenze poslednych par mesiacov si vycitam, ze som mala nechranney styk s osobou ktorej sexualu minulost som nepoznala... bol to moj prvy sexualny partner. teraz som uz 3 a pol roka so svojim priatelom, sme spolu stastni a mna zacali trapit kadejaky myslienky, ze co ak daco mam :( bojim sa ist na testy, neviem co by som robila keby boli nedaj boze pozitivne.. (sucastny priatel je len moh druhy sexualny partner a pouzivame kondom)..

pred tyzdnom som mala zvacsene uzliny, doktorka vsak povedala ze ma teraz vela pacientov s tym istym problemom, vraj je len nieco vo vzduchu. Inak sa citim dobre, chora casto nebyvam, ani mi neubudlo na vahe...prave naopak, cez 15 kil som pribrala...

je mozne ze by som mala hiv? neviem co mam robit, testov sa bojim...zblaznim sa z thoho;(

 

Odpoveď: Riziko prenosu HIV pri sexe bez ejakulácie je výrazne nižšie. Zároveň by však daný človek HIV musel mať.

Nič iné Vám v tomto bode nedá odpoveď ako samotné testy. Už je to 5 rokov a buď sa budete sama tým ďalšie roky zožierať, alebo pôjdete na testy a budete mať jasný výsledok do 7mich dní.

Streda, 11 Máj 2011 18:40

Ali: Ali : hiv

Dobry den ... asi pred 2 tyzdnami som mal oralny sex s chalanom s ktorym som sa zoznamil na internete,,, ma predomnou asi 5 chlapcov a ked som sa pytal an jeho hiv stav povedal ze je negativny ze pred pol rokom bo na testoch a ze odvtedy nikoho nemal a ze by umyselne nikoho nenakazil ,,, mne sa tomu tazko doveruje ,,, chcem sa opytat ze keby nieco ,,, a bral by som kombinovanu antiretroviralnu liecbu cize kombinovanie tych liekov .. tak ako dlho sa stym da zit,,, mam iba 16 rokov ,,, a este jedna otazka ze kebyze prechaldenm alebo dotanem chripku a apritom berem tie lieky tak aj tak ma to polozi?

Odpoveď: Orálnym sexom sa ľahko prenáša napríklad syfilis a iné sexuálne prenosné ochorenia (pozrite si staršie príspevky). Riziko prenosu HIV je veľmi malé. Ideálne je (nielen keď nedôverujete) používať kondóm aj pri orálnom sexe. Podľa súčasných poznatkov ľudia žijúci s HIV, ktorí majú prístup ku liečbe majú štandardnú dĺžku života.

Pondelok, 09 Máj 2011 22:44

Luký: Luký

Dobrý deň chcel by som s opýtať..chcem mať orálny sex so svojím partnerom..nieje možné aby sme dostali pohlavnú chorobu..keď ani jeden z nás ešte sex vôbec nemal..a hygienu dodržujeme obi dvaja :)

Odpoveď: Nakaziť sa môžete iba ak už jeden z vás je nakazený, tzn. mal nejakú sexuálnu skúsenosť (ráta sa sem aj orálny sex).

Piatok, 29 Apríl 2011 15:49

anonym: príznaky

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať, či medzi príznaky patrí aj teplota 37 - 37,2°C ? mal som nechraneny orálny sex, bol som pasivny, čiže prijímateľ orálneho styku niekedy v JÚNI 2010 no teplota je na každodennom poriadku od februara 2011 a samozrejme potenie ale len pod rukami, bolesť svalov, klbov.

Odpoveď:

Od júna 2010 ubehlo dosť času a teda je možné, aby ste išli na HIV testy. Samotné príznaky nie sú špecifické pre HIV a inak ako samotným testom pravdu nezistíte. Ak hovoríme o teplote, tak sa uvádzajú horúčky, nie iba zvýšená teplota.

Štvrtok, 14 Apríl 2011 16:24

Laura: prenos

Ake je riziko nakazy pri nechranenom vaginalnom styku.....pre upresnenie dva tri pohyby...myslim pre zenu

Dakujem

Odpoveď: Nuž takúto štatistiku nepoznám. Neviem Vám bohužiaľ odpovedať.

Utorok, 05 Apríl 2011 07:22

marianna: prenos a testy

Dobrý deň,

pred vyše tromi mesiacmi som orálne (a bez ochrany) uspokojila muža, ktorého zdravotný stav nepoznám a nemám ako zistiť.

Viem že v predošlých príspevkoch ste písali o malom riziku prenosu vírusu HIV touto cestou no i tak mám obavy. Keď už dôjde k infikácii je to len v prípade keď má partnerka poškodené ústa, ďasná, (teda by muselo prísť ku kontaktu jeho ejakulátu s mojim krvným riečiskom) alebo je možné infikovať sa aj v prípade nepoškodených úst?

V každom prípade by som rada išla na testy HIV. Je možné požiadať o ne aj môjho gynekológa?

Odpoveď: O testy je možné požiadať aj gynekológa a určite je fajn to rozšíriť na viaceré sexom prenosné ochorenia (napr. syfilis, chlamídie, HPV), ktoré sú rozhodne ľahšie prenosné orálom. Samozrejme, pokiaľ sa obávate nákazy, asi ani nepoznám lepší postup ako sa nechať otestovať a tak sa "navždy" zbaviť napätia.

Pondelok, 04 Apríl 2011 21:45

Dano: Otázka

Dobrý deň,

pred dvomi týždňami som bol na teste HIV, po 2,5 mesiacoch (presnejšie 11 týždňov) po nechránenom orálnom styku. Výsledok bol negatívny, ale mám strach. Počas čakania na výsledok som mal opäť takýto styk s tou istou osobou, u ktorej som mal podozrenie aj prvýkrát (vtedy prvé "možno príznaky" po 7. týždni, chrípka) a kvôli ktorej som išiel na test, no ubezpečila ma, že nakazená určite nie je. A tu tkvie tá otázka: je možné, že test ukázal výsledok nesprávny, keďže som naň išiel už po 2,5 mesiacoch od prvého styku, a tým pádom osoba bola nakazená, čo znamená, že teraz som ja? Pred pár týždňami ma začali bolieť a zväčšovať sa uzliny na krku, niekedy pocítim aj mierne pichnutie v podpazuší a v slabinách, ale tam som zväčšené uzliny zatiaľ nespozoroval (možno druhé, bezpríznakové štádium). Mám strach.

Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Test po 11 týždňoch je viac menej spoľahlivý. Zároveň platí, že nie každý sex s človekom žijúcim s HIV znamená prenos infekcie, dané riziko samozrejme narastá opakovaným nechráneným sexom. Avšak riziko pri orálnom sexe je veľmi nízke.

Pondelok, 04 Apríl 2011 18:10

peter: Mgr.

Dobrý deň,

chcem sa opytať, či som sa mohol nakaziť HIV pri nechránenom análnom styku so ženou, ktorá nemá HIV? V súčasnosti (6 mesiacov) po styku sa u mňa objavili príznaky HIV - zápal hrdla, nočné potenie (bez horúčky), bolesti svalov a kĺbov a nahmatal som si uzlinu na krku cca. 1,5 centimetrovú. Bol som testovaný na HIV 4 a pol mesiaca po styku. Výsledok bol negatívny. Môžem to považovať za definitívny výsledok, alebo to môže byť výsledok falošný?

Za rýchlu odpoveď vopred ďakujem

Odpoveď: Nedá sa nakaziť niečím, čo nie je prítomné. Nakaziť sa dá iba od osoby, ktorá žije s HIV.

Štvrtok, 24 Marec 2011 12:38

Jana: Ing.

Dobry vecer, po troch tyzdnoch od nechraneneho pohlavneho styku ma zacali boliet svaly na celom tele. Teplotu som zvysenu nemala, tak som si naordinovala virozu a ostala doma v posteli 7 dni, lebo bolesti neustupovali. Obcas ma oblial pot, ale teplotu som nenamerala. Po tyzdni, ked som sla do prace ma na treti den zacalo boliet hrdlo a v ustach sa mi pod jazykom spravila tmava bodka, ako keby krvna zrazenina a tiez na vnutornej strane spodnej pery. O 12 tyzdnov pojdem urcite na testy, chcela by som len vediet Vas nazor, ci by to mohli byt priznaky HIV. Okrem silnej palivej bolesti svalov, obcasnym potenim, terajsim hrdlom a bodkami v ustach som ine priznaky nespozorovala. Mam velke obavy, dakujem za odpoved.

 

Odpoveď: V prípade HIV príznakov, ktoré však nie sú typické iba pre toto ochorenie je pomerne častá dlhotrvajúca zvýšená teplota, či vyrážky po tele a často sa nejedná o jeden príznak, ale prítomné sú viaceré príznaky. Avšak jedinú odpoveď vám dá test.

Streda, 23 Marec 2011 23:20

Robert: Otazka

Dobry vecer, chcel by som sa spytat. Mam uz asi mesiac problem s bolestami uzlin v podpazusi. To zeby boli vacsie som nezistil . Len pobolievaju. Horucky som nemal. Moze ist o priznak HIV infekcie ?

Odpoveď:

Príznaky HIV infekcie nie sú typické len pre HIV infekciu. Teda na základe príznakov sa nedá stanoviť diagnóza. Iba jedine prostredníctvom testov.

Pondelok, 14 Marec 2011 23:36

Palo: anonymne testovanie

Chcel by som sa spytat, ako sa postupuje v pripade, ak sa pri anonymnom teste ukaze pozitivita. Je liecba povinna, musim pripadne preukazat nasledne totoznost z dovodu povinneho hlasenia? Ako prebieha anonymne testovanie v narodnom centre v SZU BA ? - je mi pridelene nejake cislo? Dakujem

Odpoveď:

Takže pri potvrdení pozitivity Western bloot testom Vám pri odovzdávaní výsledku môžu dať podpísať prehlásenie, ktoré už ale nie je anonymné. Liečba je dobrovoľná. Samotné testovanie na SZU je anonymné, pokiaľ si to tak prajete (zvolíte si pravdepodobne nejaký nick).

Utorok, 08 Marec 2011 18:17

reny: HIV

Dobrý deň, chcem sa opýtať či som sa mohol nakaziť HIV ak ma nakazená osoba poškriabala...rana mi nekrvácala, mal som klasickú stopu po škrabanci. Čo ak tá dotyčná osoba mala naslinené prsty napr. alebo si ich "niekam" predtým strkala... bola to "štetka" na ulici, ktorá ma chcela stiahnuť a keď som sa vytrhol tak ma poškriabala. Na testy samozrejme pôjdem ale tri mesiace je ešte dlhá doba. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď:

Z hľadiska prenosu HIV sa nejedná o žiadne riziko.

Nedeľa, 06 Marec 2011 13:53

Barbora: xyz

Dobry den,

chcela by som sa opytat ako je to so schnutim-hynutim virusom.Stala sa mi situaacia,ze som vencila psa.A na sidlisku boli pohodene krvave handry(damske spodne pradlo a teplaky/ Moj pes to samozrejme hned zacala cmuchat.Utekala som ho domov okupat.Kym som vsak pripravovala kupel moja č rocna neter sa so spinavym psom zacala hrat.Casto si cmula prsty,alebo sucha oci.Od situacie,ze pees nuchal handry az po stretnutie s neterou presli len 3 minuty nakolko vsetko sa odohralo uz na ceste domov z prechadzky.Neviem kolko krvi sa mu dostalo do srsti.Volnym okom to nebolo viditelne.Ak bola krv cerstva usudzujem preto,lebo bolo rano a pocas noci prsalo,no teplaky boli suche,museli byt teda vyhodene z okna niekedy rano( ak teda bola krv cerstva a neter by si 3 minutovou krvou pretrela oko ci usta,mohla sa infikovat? Usudzujem,ze krv bola menstruacna,zohrava aj to to nejaku ulohu?Dakujem

 

Odpoveď:

Z hľadiska prenosu HIV sa nejedná o žiadne riziko.

Pondelok, 28 Február 2011 07:06

Marek: Obavy

Zdravím. Asi koncom septembra som mal obojstranný rálny sex s jedným mužom (som BI), no semeno mi do úst nevystrekol. Asi o 4 týždne som ochorel, chrípka, teploty, bolesti svalov, potenie... Nebolo mi to podozrivé, až kým som nezistil, že sú to aj príznaky prvého štádia HIV. Opýtal som sa ho a povedal mi, že bol v lete darovať krv a nič mu nezistili, Odvtedy ani okrem mňa s nikým iným takýto styk nemal. Ešte sme sa párkrát stretli, v decembri som mu robil orálny sex, tentokár mi semeno do úst dal. Začiatkom januára som sa však stretol s iným mužom, ktorý mi je dosť blízky a poznáme sa už veľmi dlho. Orálny sex bol v oboch prípadoch, len v tom rozdiely, že ja som sa mu do úst vystriekal, on mne nie. O 6 týždňov som opäť ochorel, rovnako ako v prvom prípade. Chcem sa opýtať, či je veľké riziko, že som sa nakazil? V obidvoch prípadoch boli totiž chrípkové obdobia, no mám veľký strach.

 

Odpoveď:

Pozrite si predošlé odpovede týkajúce sa rizika prenosu pri orálnom sexe. Avšak vždy je dôležité sa aj pri tejto aktivite chrániť kondómom (žiadne ubezpečenie o nerizikovosti totiž nie je nikdy 100%). Zároveň ste nič nenapísali, či vy ste už boli niekedy v minulosti na testoch, čo samozrejme odporúčam.

Nedeľa, 27 Február 2011 15:54

Luba: obava

Dobry den.Mam pracovat s dvomi,ktory su HIV pozitivny no mam obavu ci sa nenakazim aj ja.ake je tam riziko nakazy.dakujem

Odpoveď:

Pokiaľ s nimi nebudete mať nechránený pohlavný styk, nebudete zdieľať spoločné ihly, či nedodržiavať bežné hygienické štandardy pri poraneniach s prítomnosťou krvi, tak žiadne.

Sobota, 26 Február 2011 15:57

kazimir: nakaza

Mal som 5.1 nechraneny sex s neznamou...10.1 som dostal anginu ktora za 3 dni po zacati pouzivania amoksiklavu odoznela...7,2 som dostal chripku jeden den vyssia teplota,inak nadcha,ziadne zvacsene limfaticke uzliny,ani v ustach ani v slabinach...mozem byt HIV pozitivny?

Odpoveď:

To, či ste sa nakazili vírusom HIV vôbec nezáleží na prejavoch, pretože tie niekedy sú a inokedy nie. Tie vaše veľmi nezodpovedajú, ale jedinú istotu vám dá test po 12 týždňoch.

Štvrtok, 10 Február 2011 21:33

Marcel: Test

Dobrý deň pani Jírešová. Chcel by som sa opýtať či môžem svoje negatívne hiv testy po 4 týždňoch, 6 týždňoch a presne troch mesiacoch /91 dní/ od nízko rizikovej situácie považovať za dostatočne spoľahlivé a definitívne. Boli to všetko duálne testy, protilátky+antigén. Ďakujem

 

Odpoveď:

Áno.

Streda, 09 Február 2011 15:37

Fero: hmyz

Chcel by som sa spytat ci je mozne riziko prenosu virusu HIV hmyzom napr.blchami,komarmi a pod ,ak trebars hned predtym postipali HIV pozitivneho cloveka?

 

Odpoveď:

Nie.

Streda, 09 Február 2011 05:05

klaudia: sex

Ahoj, chcela by som sa opytat... moj priatel je HIV poziviny

chcela by som vediet ake je rizoko nakazy ak s nim budem mat  chraneny styk s kondomom?

dakujem, Undecided

 

Odpoveď:

Pokiaľ nepríde k poškodeniu, či zvlečeniu (kvalitného) kondómu, ktorý je použitý počas celého styku, tak viac menej iba teoretické. Kondóm je bariéra a teda sa vírus nemá ako dostať do vášho tela. Zároveň infekčnosť vášho partnera závisí od výšky jeho vírusovej záťaže (pre prípad poškodenia kondómov). Odporúčam si prečítať tieto linky:

·http://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose/o-muskom-kondome - tu je aj o výskume, ktorý sa zameriaval na používanie kondómov v partnerstvách, kde má jeden z partnerov HIV.

·http://www.hivaids.sk/index.php/novinky-zo-sveta/210-vajiarske-vyhlasenie-o-neinfeknosti-plwh

·odpoveď presne na túto tému, a najmä v akých prípadoch je riziko je zodpovedaná v tejto diskusii (po anglicky) http://www.thebody.com/Forums/AIDS/SafeSex/Q183803.html

Pondelok, 07 Február 2011 23:13

Juraj: o teste

Dobry den, chcel by som sa opytat ci je vysledok testu na hiv v zacinajucom 16-tom tyzdni (105 dni) od rizika doveryhodny ked som bral v prvom mesiaci 10 dni antibiotika na zachripnutie.Mozem tento test povazovat za definitivny a nemenny ??? dakujem

 

Odpoveď:

Podľa medzinárodných odporúčaní je výsledok definitívny, to vám určite povedali aj pri odovzdávaní výsledku.

Nedeľa, 06 Február 2011 11:32

Susan

http://wanda.atlas.sk/kondom-nemusi-byt-zarukou-bezpecneho-sexu/sex-a-vztahy/antikoncepcia/500660.html?idinquiry=1975&answer=1915

A odborníci sa môžu mýliť, lebo nemajú dostatok informácií, veď sú to len ľudia...

 

Mgr. Katarína Jirešová:

 

Susan, všetky vaše príspevky zruším.Kondómy (certifikované, nepoškodené, pred dátumom expirácie a správne používané) sú rokmi overenou stratégiou (nájdete k tomu množstvo zdrojov a štúdií na stránke Svetovej zdravotníckej organizácie, Európskeho centra pre monitorovanie chorôb, Agentúry OSN pre HIV/AIDS) . Predpokladám, že viete, že na internete môže publikovať každý. Autor daného článku ostal v anonymite, takže ťažko hodnotiť jeho odborné a profesionálne skúsenosti, avšak ním uvedené informácie nie sú pravdivé.

Utorok, 01 Február 2011 15:14

Matej: pichnutie kružidlom

Dobrý deň, mohol som sa nakaziť ak som sa pichol kružidlom omylom dosť silno do prsta? je nejaké riziko? pretože to kružidlo bolo bars kde vpichnuté a je volne pohodené v peračníku. Po troch dňoch som už týždeň chorý, navyše som mal problém s močovodmi pritom som nikde nenachladol. Je možné riziko nákazy?

 

Mgr. Katarína Jirešová:

Nie, riziko týmto spôsobom neexistuje, pretože aby existovalo riziko prenosu, tak by sa muselo jednať o prípad, kedy bolo kružidlo tesne pred tým v žile človeka žijúceho s HIV.

Pondelok, 31 Január 2011 17:33

Veronika: test

Ahojte, ja by som sa chcela opytat ci mozem ist na hiv test ked beriem lieky Omeprazol Sandoz na palenie zahy alebo ma pockat kym ich doberiem ? Mozu nejako ovplyvnit vysledok testu alebo tvorbu protilatok ? dakujem

Streda, 26 Január 2011 17:42

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Veronika

Odpoveď: Bohužiaľ, neviem vám poradiť v tejto otázke. Odporúčam vám, aby ste sa priamo opýtali v zariadení, kde sa chcete nechať testovať.

Štvrtok, 27 Január 2011 20:51

anonym: .

Mozem mat s HIV pozitivnym clovek chraneny pohlavny styk s kondomom?

Pondelok, 24 Január 2011 21:27

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: anonym

Odpoveď: Samozrejme. Odporúčam do pozornosti aj http://www.hivaids.sk/index.php/novinky-zo-sveta/210-vajiarske-vyhlasenie-o-neinfeknosti-plwh

Štvrtok, 27 Január 2011 20:50

XYX: oral

Dobry den, som pozitivny a chcem sa opytat ake je rizoko ze moja priatelka bude pozitivna ak ma oralne uspokoji? (bez toho aby mala moje semno v ustach) Undecided

Pondelok, 24 Január 2011 21:25

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: XYX

Odpoveď: Ťažko posúdiť dané riziko, pretože to ovplyvňuje viacero faktorov. Okrem samotnej skutočnosti, že orálny sex sa radí medzi praktiky s nízkym rizikom prenosu a celosvetovo bolo zaznamenaných relatívne málo prípadov, kedy sa HIV preniesol IBA prostredníctvom orálu, podľa HIV In*** bol však zaznamenaný aj prípad prenosu HIV počas orálneho sexu bez ejakulácie do úst.

Späť ku vašej otázke, prenos orálnym sexom  ovplyvňuje výška vírusovej záťaže (ak je nedetekovateľná, tak je dané riziko minimálne), problémy s ďasnami, či iné sexuálne prenosné ochorenie, rany v ústach (napr. umývanie zubov pred a po, či jedenie). Ejakulácia mimo úst riziko tiež významne znižuje.

Štvrtok, 27 Január 2011 20:48

XXX: XXX

Dobrý deň.

Prosím Vás, kde je v BB kraji zubár, ktorí robí zuby HIV pozitívnym?

XXX

Utorok, 18 Január 2011 04:34

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: XXX

Odpoveď: Neviem o žiadnom zubárovi v banskobystrickom kraji, avšak môžte mi napísať na e-mail a ak nejakého nájdem, dám vám vedieť.

Štvrtok, 20 Január 2011 16:24

obava: Zuzana

Dobry den, masturbovala som neznameho muza, Na ruke som mala jeho predejakulacnu tekutinu (ejakulat nie) a mala som tam mensiu reznu ranu na prste, nie cerstvu, nekrvacala, v stadiu hojenia ale boli to od seba dve oddelene koze a medzi nimi sa vytvarala nova koza.Mohla som sa tako nakazit hiv virusom ak sa mi tam dostala predejakulacna tekutina ? dakujem

Streda, 12 Január 2011 22:36

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: obava

Odpoveď: Nie.

Štvrtok, 20 Január 2011 16:22

Tomas: Anal

Dobry den, bol som na private. Pozoroval som prostitku ako si to dela s robertkem... asi o 15 min mi s tym istym robertkem udelala anal... je mozny prenos HIV, pripadne inej nemoci ? dakujem za odpoved

Piatok, 07 Január 2011 23:57

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Tomas

Odpoveď: Pokiaľ nebola sexuálna pomôcka chránená kondómom (s pravidlom výmeny za nový pri výmene osoby) či umytá mydlom a tečúcou vodou, tak áno existuje riziko prenosu sexuálne prenosných ochorení.

Pondelok, 10 Január 2011 17:55

vysledok: Roman

Dobry den, mna by zaujimalo, ze ak sa prejavy priamo infekcia hiv napr. v 4 tyzdni od nakazi ci vtedy vyjde hiv test na antigen a protilatky (resp.DUO test) ako pozitivny ? Dakujem

Piatok, 07 Január 2011 22:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: vysledok

Odpoveď: Je pravdepodobné, že vyjde reaktívny na prítomnosť antigénu p24, avšak či sa dá výsledok považovať z finálny vám vedia povedať v zdravotníckom zariadení, kde ste sa testovali.

Pondelok, 10 Január 2011 17:51

jano: spolahlivost

Dobry den, chcel by som sa opytat ci moj hiv duo test (negativny)na 50 den od rizika je dostatocne spolahlivy, ked som bral od 20-teho dna 10 dni antibiotika xorimax lebo som bol zachripnuty, nic ine.Je este nejaka pravdepodobnost, ze sa moze vysledok este zmenit alebo sa da nan spolahnut ? dakujem

Odpovídáte X

Piatok, 07 Január 2011 10:11

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: jano

Odpoveď: Neviem vám odpovedať, nie som lekárka.

Pondelok, 10 Január 2011 17:49

peter: prosba o odpoved

dobry deň.chcem vas poprosit o odpoved na moju otazku.mal som nechraneny oralny sex a kondomom chraneny klasicky sex so zenou ktorej zdravotny stav nepoznam.po8tyzdnoch som bol na hiv testy s negativnym vysledkom.mozem tieto testy povazovat za definitívne?a chcem sa este rpvtat ci som sa mohol nakazit inou pohlavnou chorobou ktora by sa po3mesiacoch este neprejavila?pocitujem totiz jemne palenie na konci penisu.za odpoved dakujem

Streda, 05 Január 2011 07:45

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: peter

Odpoveď: Riziko prenosu pri HIV je minimálne, spoľahnite sa na výsledok testu. Mohli ste sa nakaziť inou sexuálnou chorobou, mnohé sú pomerne ľahko prenosné nechráneným orálnym sexom.

Pondelok, 10 Január 2011 17:48

David: re

Dobry den,chcel by som sa spytat ci je mozne aby sa hiv prejavilo ako neprijemny palivy pocit niekolko hodin po ejakulacii,a na druhy den silna bolest v trieslach,a o 2 dni nasledne skoro 2 tyzdne trvajuca nechut do jedla a bolest v krizovej oblasti panva.Styk bol chraneny ale aj tak mam strach........alebo ci by ste mi nevedeli poradit co by to mohlo byt,urologovi sa urcite chystam....ale aj tak dakujem sa odpoved

Utorok, 04 Január 2011 22:05

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: David

Odpoveď: Pokiaľ bol styk chránený, tak sa nemáte čoho obávať. A navyše infekcia sa tak rýchlo neprejavuje.

Pondelok, 10 Január 2011 17:46

weruska 22: hiv

mala som cca pred 6rokmi oralny sex, a teraz mam uz cca 4roky priatela...a mam stale vytoky a boelst pri sexe...doktorka ma liecila na kvasinky a podobne mykozy....mozem byt nakazena aj po 6rokoch...pritom chripku skoro vobec nemavam(chripka sa uvadza ako priznak)...a moj terazjsi priatel je ok..som bola prva jeho...citim sa inak uplne  v pohode....dakujem

Pondelok, 03 Január 2011 13:31

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: weruska 22

Odpoveď: Keď sa raz niekto nakazí, tak potom je už nakazený nezávisle od ubehnutého času. Riziko prenosu HIV prostredníctvom nechráneného orálneho sexu je minimálne.

Pondelok, 10 Január 2011 17:45

Martin: testy

dobry den. pri darcovstve krvi sa krv testuje na pritomnost hiv virusu..v prípade ze nahodou v tej krvi nieco zistia (napr, ze krv je pozitivna na pritomnost tohto virusu) informuju o tom darcu? alebo ho len vyradia z databazy?

dakujem za odpoved

Pondelok, 03 Január 2011 09:12

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Martin

Odpoveď: Neviem, na túto otázku vám bude vedieť odpovedať transfúzna služba.

Pondelok, 10 Január 2011 17:37

Peter: Pan

Dobry den.Bol som na navsteve v thajsku a pocas sexu ako naschval praskol kondom.neviem ako dlho som si to nevsimol ale max 1min predpokladam mozno viacej..KEd som to zbadal sex skoncil ..Je vysoke percento nakazy..Ak by som ratal ze dotycna je hiv pozitivna kedze to bolo v thajsku a tam to je rizikove.. Dakujem za odpoved..

Utorok, 28 December 2010 09:39

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Peter

Odpoveď: Ťažko posúdiť riziko, keďže neviete presne ako dlho trval sex bez kondómu, či ako rozsiahle bolo porušenie kondómu.

Pondelok, 10 Január 2011 17:34

Marek333: dobry den

Dobry den chcem sa opytat akou pohlavnou chorobou sa da nakazit ak mi zena robi nechraneny oralny sex dakujem

Sobota, 25 December 2010 14:09

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Marek333

Odpoveď: Dobrý deň, táto otázka bola už viac krát v rámci poradne zodpovedaná.

Pondelok, 10 Január 2011 17:32

maja: hiv otázka

Dobrý deň, chcem sa opýtať : Pred 2 dňami som bola na odber krvi a sestrička mi to miesto vpichu neprelepila, ked som vyšla von z ambulancie strašne mi z toho začala tiecť krv, jedna pani (rómka) mi s dobrým úmyslom podala hygienickú vreckovku, ktorú som si priložila na to miesto a poutierala a aj ruku. Až keď som vyšla von mi došlo, že tu pani ani nepoznám a človek dnes naozaj nevie...teraz mam strach či ked bolo niečo na tej vreckovke a ja som si ju priložila na miesto vpichu, či mi hrozí možnosť nákazi. Ďakujem za odpoveď

Streda, 15 December 2010 13:41

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: maja

Odpoveď: Nie, nehrozí. Odporúčam si pozrieť ako sa HIV prenáša na http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Streda, 15 December 2010 20:37

Boris: otazka

Dobry den, chcem sa spytat ci je mozne nakazit sa HIV. Bol som asi pred 4 tyzdnami na private. Nechraneny sex som nemal, slecna na private ma uspokpjovala len rukou, ale tou istou rukou sa predtym zvlhcila lubrigacnym gelom a uspokojovala sa vibratorom. Planujem ist na testy ale az po 6 tyzdnoch. Som dos zufali. Prosim odpovedzte mi ci som sa takto mohol nakazit.

Nedeľa, 12 December 2010 23:14

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Boris

Odpoveď: Nie.

Streda, 15 December 2010 20:36

norbert: otazka

Dobry den prajem Asi pred 3 mi rokmi som mal nechraneny sex so zenou ktoru som nepoznal .Stalo sa to len raz . Som dost zufaly lebo som dost casto chory . Horucky nemavam len stale problemi s hrdlom ,teraz ma boli aj pri staceni krku ,.Lekar mi stale predpisuje paralen a rozne sirupy no nepomaha to ! perd pol rokmi mi brali krv a nenasli mi zapal . Clovek nakazeny hiv ma zapal v krvi?Dost casto sa citim unavene ospalo , niekedy sa nedokazem koncentrovat na veci som taky nesvoj . Chodim posilovat no nejako sa mi nedari pribrat pritom vela jem , mam chut do jedla . schudnut som neschudol stale sa drzim na tej istej vahe.Moze to byt tym ze sa az moc vycerpam?alebo som nakazeny? poradte mi prosim ":(

Nedeľa, 12 December 2010 19:33

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: norbert

Odpoveď: Nič iné ako HIV testy vám nemôžem odporúčať, jedine tie vám odpovedia na tuto otázku. Pri štandardných krvných testoch sa HIV testy nerobia.

Streda, 15 December 2010 20:35

palo: testy na HIV a ine pohlavne prenosne choroby

Dobry den, ja by som sa chcel opytat, ci test na HIV zahrna aj test na ostatne pohlavne prenosne choroby. Respektive,ked som mal rizikovy pohlavny styk, a aj pri negativnom vysledku na HIV, mi mozu odhalit iny druh pohlavnej choroby, alebo to su uz potom ine testy.

Chystam sa obsolvovat tento test co najskor, tak si chcem byt isty, ze ci sa musim objednavat na viacej miest,k roznym lekarom, aby som mal 100% istotu o svojom sexualnom zdravi.

Dakujem za odpoved

Sobota, 11 December 2010 14:37

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: palo

Odpoveď: Testy na HIV nezahŕňajú iné testy. Môžete využiť služby dermatovenerologickej či urologickej ambulancie, najprv je však dobré zistiť aký rozsah vyšetrení poskytujú (napr. aj HPV).

Streda, 15 December 2010 20:32

adam: hiv

dobry den..je mozne sa nakazit hiv ak som mal sex s prostitukou ale pouzili sme pocas celeho styku kondom?akurat niejaku minutu ma oralne uspokojovala bez kondomu...a este ma uspokojovala rukou....

Štvrtok, 09 December 2010 21:27

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: adam

Odpoveď: Nie.

Streda, 15 December 2010 20:28

Medulienka: Zastepenie

DOBRY DEN

CHCEM SA SPITAT JE DOBRE SA DAT ZASTEPIT PROTI CHRIPKE A ZLTACKE KED SOM HIV POZITIVNI.? DAKUJEM ZA ODPOVED

Štvrtok, 09 December 2010 19:28

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Medulienka

Odpoveď: Preventívne očkovanie sa odporúča, avšak treba mať správne zvolený typ vakcíny. Viac info o očkovaní proti chrípke nájdete tu: http://www.cdc.gov/flu/protect/hiv-flu.htm, http://aids.about.com/cs/druginformation/a/flushot.htm, o hepatitídach tu http://aids.about.com/od/vaccinesscreenings/a/hepbdd.htm, http://www.hivandhepatitis.com/.

Streda, 15 December 2010 20:26

brano: otazka

ja/muz ,nedavno doktori prisli na to ,ze som HIV pozitivny medzitim som mal len jedneho sexualneho partnera. doslo medzi nami ku kratkemu sexualnemu styku ,ale nie k mojmu vcholu. aka je pravdepodobonst nakazenie ak sa u op***ho pohlavia vyskitlo krvacanie z pohlavneho organu ,ale viem ,ze dotycna osoba uz nebola panna... vopred vam dakujem za odpoved...

Štvrtok, 09 December 2010 15:14

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: brano

Odpoveď: Ťažko to takto posúdiť, bolo by vhodné, aby išiel na testy.

Nedeľa, 12 December 2010 17:00

otazka: marcel

prosim vas, som gay a mal som sex s neznamym muzom.Vzajomne sme masturbovali.on mna a ja jeho sucasne.mozem sa nakazit virusom hiv ak sa jeho predejakulacna tekutina dostala na moj penis resp.zalud pri masturbovani ? Mal ju na ruke a bola aj na mojej ruke. sperma pritomna nebola

Streda, 08 December 2010 21:31

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: otazka

Odpoveď: Nie

Nedeľa, 12 December 2010 16:59

edo: reakcia

reakcia na "Edo: Moja odpoved"

mam syfilis od 6 rokov, prisiel som na to az v 14-tich rokoch, cize choroba je uz nevyliecitelna, preto sa chcem spytat ci by ste mi nevedeli pomoct alebo priviest ma k ludom ktori by mi pomohli zoznamit sa s dievcatom podobneho osudu. mam 42 rokov a choroba je uz nevyliecitelna.

 

 

Streda, 08 December 2010 20:28

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: edo

Odpoveď: Bohužiaľ nie.

Nedeľa, 12 December 2010 16:58

Polemika: TEST

Dobry den,

dakujem za odpoved.Mrzi ma, ze ste mi neodpovedala na otazku, ktora smerovala k spolahlivosti testu a nie sposobu nakazi.Velmi by ma potesila vasa odpoved a bol by som vam vdacny.Aby ste ju nemuseli hladat tak prepisujem otazku.

Dakujem

Vsade sa pise, ze treba ist na testy po 2-3 mesiacoch.Mne robili test na hiv 1, hiv 2, protilatky a anitigen p24.Pytal som sa aka je spolahlivost tohto testu a bolo mi povedane, ze v mojom pripade (casovo) je spolahlivy na 97%.Tak teraz naozaj neviem, ci sa da tomu doverovat alebo ako to je ? Jedni tvrdia tak druhi zase inak.Cital som na nete, ze tento tzv.DUO test je v 28 dni spolahlivy na 99,8%.

Streda, 08 December 2010 11:18

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Polemika

Odpoveď: Spoľahlivosť testu neviem posúdiť, keďže neviem presne o aký test sa jedná (presný názov, výrobca).  Spoliehala by som sa na informáciu, ktorú vám poskytli pri testovaní, oni vedia s akými testami pracujú, ako aj komplexne posúdiť vašu konkrétnu situáciou.

Nedeľa, 12 December 2010 16:58

pixel: sex s ochranou a vyvrcholenie do ust

chcel by som sa spytat ci je mozne sa nakazit HIV / syfilis aj v pripade ked som mal pohl. styk s promiskuitnou zenou, pricom cely styk bol s ochranou, akurat tesne pred mojim vyvrcholenim som dal dole kondom a ona si zobrala moj ud do ust a asi 10 sekund ho mala v ustach kde som sa jej vyvrcholil. velmi pekne dakujem za odpoved

Nedeľa, 05 December 2010 19:34

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: pixel

Odpoveď: Nie v prípade HIV. Syfilis je ale pomerne ľahko prenosný aj v rámci orálneho sexu.

Streda, 08 December 2010 10:04

andrea: hiv nakaza

Dobry vecer, chcela by som sa Vás spýtať, či sadá nakaziť hiv, ked som mala s partnerom skoro oralny sex...teda takto iba som mu bozkavala pohlavny ud a a 2krat oblizala...inak neprislo u neho k vyvrcholeniu a cele to trvalo kratko cca 1-2minuty...nakolko mal vela sexualnych partneriek sa obavam...s pozdravom andrea

Nedeľa, 05 December 2010 18:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: andrea

Odpoveď: Nie.

Streda, 08 December 2010 10:03

Luc: ?

Dlhšiu dobu som spávala s chlapom, kt. mal predtým veľa sexuálnych partneriek. Pár dní po prvom pohlavnom styku ma začalo bolieť hrdlo, doktor mi dal antibiotiká a prešlo to. No o týždeň to bolo naspäť. Takto sa to opakovalo 5 mesiacov. Pchali do mňa samé antibiotiká, robili mi rôzne testy. No podľa výsledkov som bola úplne zdravá. A potom som odrazu vyzdravela a už rok som nebola chorá. Doktori si to nevedeli vysvetliť. Takisto sa mi v tej dobre prvý krát objavili afty, ktoré o týždeň zmizli. Môžu to byť príznaky hiv ? :/

Sobota, 04 December 2010 16:54

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Luc

Odpoveď: Bohužiaľ nič iné ako testy vám neodpovedia na vašu otázku. Táto poradňa nie je diagnostická (ja nie som lekárka).

Streda, 08 December 2010 10:02

Edo: Moja odpoveď

Mám 42 rokov a už od šiestich rokoch mám syfilis a už som písal na túto zoznamku ale nikto neodpovedá,som športovo založený cyklista, veselej povahy  mám rád zvieratá a prírodu.Cítim sa sám a chcem si nájsť kamarátku.Edo.....Smile

Piatok, 03 December 2010 18:42

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Edo

Odpoveď: Ako som už spomínala táto zoznamka je určená pre ľudí žijúcich s HIV, predpokladám, že vy ste zo syfilisu už dávno vyliečený a chodíte len na pravidelné kontroly. Tak ako aj ľudia žijúci s HIV sa nemusia obmedzovať na zoznamovanie sa len v rámci „pozitívnej“ komunity, ani vy nemusíte svoje zoznamovacie aktivity limitovať na vymedzenú skupinu.

Streda, 08 December 2010 10:01

Polemika: TEST

Dobry den, chcem sa vas opytat vec ohladne hiv testu.Masturboval som chalana az do konca.Mal som na ruke jeho predejakulat, spermu nie.Samozrejme sa bojim nakazy HIV a lutujem to.Bol som v 4 tyzdni (24 den od rizika) na hiv testoch.Vysledok bol negativny.Ale !

Vsade sa pise, ze treba ist na testy po 2-3 mesiacoch.Mne robili test na hiv 1, hiv 2, protilatky a anitigen p24.Pytal som sa aka je spolahlivost tohto testu a bolo mi povedane, ze v mojom pripade (casovo) je spolahlivy na 97%.Tak teraz naozaj neviem, ci sa da tomu doverovat alebo ako to je ? Jedni tvrdia tak druhi zase inak.Cital som na nete, ze tento tzv.DUO test je v 28 dni spolahlivy na 99,8%.

Dakujem

Štvrtok, 02 December 2010 19:51

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Polemika

Odpoveď: Tento prípad sexuálnej aktivity nie je rizikový z pohľadu prenosu infekcie HIV.

Streda, 08 December 2010 10:00

Tomas Este: istota

Dakujem za odpoved. Chcel som nadviazat na vasu odpoved, no nejako to zlyhalo. Tak teda strucne.

Tato poradna je skvela. Vazim si vasu pracu. A prajem vela zdaru v dalsej osvete a vasej praci.

K vasej odpovedi. Kedy moj uvedeny "zazitok" by splnal kriteria oralneho sexu? Je potrebne nejake kriterium intenzity, casovej periody dlzky styku...?

Predsa, rozne udaje informuju o roznych podmienkach ziskania nakazy? V mojom pripade vylucujete (aj ked len test to moze na 100%) riziko nakazy? Co ak aktivna osoba krvacala v ust. dutine, ja na pohl. organe, alebo v oboch pripadoch doslo k nejaky rankam? Uvedomujem si, ze moj pripad je nastastie iny ako v pripadoch z poradne, ale predsa strach mam. Z vela pricin.

Dakujem za odpovede. Vazim si ich.

Štvrtok, 02 December 2010 19:31

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Tomas Este

Odpoveď: Podľa rôznych definícii je orálny sex charakterizovaný ako „Orálny sex je sexuálna aktivita, pri ktorej sa používajú ústa, jazyk a pod. k stimulovaniu pohlavných orgánov.“ (wikipedia). Tzn., jedná sa o stimuláciu, kde sa predpokladá nejaký čas ňou strávený. Neviem o tom, či existuje časová hranica, ale to ani nie je podstatné. Držala by som sa pôvodnej odpovede, nemá význam zvažovať kombinácie, ktoré nie sú moc reálne, aby mohlo prísť k ohrozeniu. Aby ste sa týmto spôsobom mohli nakaziť, tak by tam muselo byť ohromné množstvo krvi, čo nepredpokladám, pretože by ste boli už spomenuli.

Streda, 08 December 2010 09:59

Tomas Pouceny: aka je moznost

Dobry den. Chcem sa opytat na mozne nakazenie oralnym sposob. Precital som si vasu poradnu a videl rozne odpovede. Ale predsa. Moj pripad je trosku specificky. Hlavne poriadna davka sprostosti. Bol som pod vplyvom omamnych latok a na sialenom mieste v zahranici. Pamatam si, ze na malicku chvilu som mal pokus o oralny sex od osoby, ktorej zdravotny stav neviem absolutne zistit. Islo naozaj len o par sekund. Strucne bol: moj pohl. organ bol vzaty do ust, oblizany a vzapati mi doslo co sa deje a nepokracovalo sa.  Od udalosti preslo uz vyse 2,3rokov. Odvtedy som aj v na roznych vysetreniach, bola mi brana krv a podobne. Ale mam velky strach ze by som sa mohol nakazit lebo osubu nepoznam a isto sa moj p.organ dostal do styku so slinami.bojim sa.

Štvrtok, 02 December 2010 16:30

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Tomas Pouceny

Odpoveď: Sliny nie sú infekčné. V tomto prípade sa ani nedá hovoriť o orálnom sexe, takže nie je reálne riziko prenosu HIV.

Štvrtok, 02 December 2010 17:06

orim: Nakaza

dobry den, mal by som otazku, ktora tu uz urcite zaznela viackrat. Bol som v kontakte s promiskuitnou zenou. Pohlavny styk s nou som nemal. Ku kontaktu prislo rukou a to viacnasobnym vnikanim do jej posvy, pricom ona vylucovala pomerne vela sekretu. Je mozna nakaza HIV virusom nakolko na stranke pisete, ze pri konktakte s moznymi rankami je takyto prenos mozny. Na druhej strane som niekde pocul, ze koza ma pomerne slusne obranne mechanizmy na povrchu aj pri povrchovych poraneniach voci vnikaniu virusov a podobne.

Štvrtok, 02 December 2010 09:41

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: orim

Odpoveď: Nie je možná nákaza HIV takýmto spôsobom.

Štvrtok, 02 December 2010 16:42

ode: ...

Mám pohlavnú chorobu a chcem sa spýtať kde by somsamohol zoznámiť so ženou s podobným osudom  okrem tej to stránky mám42 rokov.

Streda, 01 December 2010 20:25

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: ode

Odpoveď: Neviem o akej pohlavnej chorobe hovoríte. Na Slovensku existuje zoznamka pre ľudí žijúcich s HIV na tejto stránke, o iných neviem. To však neznamená, že neexistujú.

Štvrtok, 02 December 2010 16:41

Petta2: HIV

dobry den, chcela by som spytat, ci je mozne nakazenie sa infekciou HIV pri pohlavnom styku, ale nie priamom. to znamena, ze predejakulacna tekutina mohla byt v posve ale nie dalej lebo som panna. a este, ze mozny no***l tochto virusu mal na pere ranku, ci je mozny prenos tejto infekcie pri bozkavani.

dakujem za odpovede

Streda, 01 December 2010 13:52

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Petta2

Odpoveď: Bozkávaním sa HIV neprenáša. Nechránený pohlavný styk, kedy je penis v pošve je rizikový z pohľadu prenosu infekcie HIV.

Štvrtok, 02 December 2010 16:40

Mira1: HIV a ine infekcne ochorenie

Ahoj, chcela by som vediet, ci je mozne, aby hiv test vysiel falosne negativny v pripade, ze ma clovek este ine ochorenie, napr. syfilis, kvapavku a pod. Test robeny po 4 rokoch od moznej nakazy.

Dakujem

Utorok, 30 November 2010 19:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Mira1

Odpoveď: Test (Elisa) by nemal vyjsť falošne negatívny, 4 roky sú dostatočné na zistenie HIV v tele.

Štvrtok, 02 December 2010 16:39

robo: mr.

Kde na Slovensku sa robí HIV DUO test

Štvrtok, 25 November 2010 09:26

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: robo

Odpoveď: Mali by sa používať už všade na Slovensku, s výnimkou rýchlotestov.

Štvrtok, 02 December 2010 16:38

brano: pan

Ahojte chcel som sa spytat aka je percentualna sanca nakazy ked sa mi pri sulozi pretrhol kondom...Vsimohol som si to pomerne rychlo a celu suloz som automaticky prerusil..je mi jasne ze tam je sanca len som chcel vediet aka velka..a kedy mam zajst na prve testy.k ejakulacii neprislom.dakujem za odpoved

Utorok, 23 November 2010 22:09

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: brano

Odpoveď: Predpokladám, že kondóm praskol vám. Riziko infekcie HIV v tomto prípade je takmer nulové. Testy je vhodné urobiť 12 týždňov po, alebo pravidelne 2x ročne.

Štvrtok, 02 December 2010 16:38

Monika: Zubar

Dobry den,poradte mi nejakeho zubara,ktory by osetril aj HIV pozit.osobu.Dakujem

Utorok, 23 November 2010 00:09

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Monika

Odpoveď: Kontakt na zubné ambulancie zasielam e-mailom, treba vždy uviesť aj o aké mesto sa jedná.

Štvrtok, 02 December 2010 16:37

martina: strach

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na to či sa môžem nakazit kvapavkou ked je partner pozitívny na tpto chorobu aj bozkávanim. Neprišlo k styku išlo len o bozkávanie. dakujem

Pondelok, 15 November 2010 17:28

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: martina

Odpoveď: Doposiaľ nebol popísaný prenos kvapavky iba bozkávaním (neradí sa sem však orálny sex).

Utorok, 16 November 2010 21:57

Hros.: mám obavy

Mám strach. Na verejnej toalete som sa po malej potrebe vytrela papierom, na ktorom bolaa krv. Zistila som, že celý kotúč bol položený na stojane, na ktorom bola krvavá škvrná, od ktorej nasiakol zbotu kotúč papiera. Môže vytretie vagíny takýmto papierom viesť k nakazeniu HIV? Medzi vagínou a konečníkom mám drobné krvácajúce ranky a žiaľ krvavou časťou papiera som si pretrela aj tie. Čítala som tu, že HIV vírus po niekoľkých hodinách na vzduchu umiera, ale tá krv mohla byť dosť čerstvá. Môžem dostať HIV? Ďakujem za odpoveď.

Streda, 10 November 2010 01:26

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Hros.

Odpoveď: Posúdenie rizika je v tomto prípade náročné, avšak po prezretí rôznych odborných fór, sa toto riziko považuje za nulové. Najmä ak sa jednalo o dlhší čas, čo bola krv na vzduchu.

Utorok, 16 November 2010 21:56

neistota: Jano

Dobry den, chcem sa opytat, ze ci sa mozem nakazit HIV tym, ze by som mal predejakulacnu tekutinu alebo spermu na ruke pri (masturbacii ineho pohl.udu). Dakujem za odpoved

Pondelok, 08 November 2010 19:40

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: neistota

Odpoveď: Nie.

Utorok, 16 November 2010 21:55

Jozef: prenos???

Dobrý den...v starsich odkazoch som sa uz docital ze prenos hiv pri vasnivom bozkavani nie je mozny..

no napriek tomu som sa docital na viacerych internet. strankach ze riziko tu je..chcem sa teda opytat ako je to v skutocnosti

Ked doslo k vasnivemu bozkavaniu so zenou o ktorej zdravotnom stave nemam informacie...pri bozkavani dochadzalo do urcitej miery aj k hryzeniu...tiez mam paradentozu a v case tohto bozkavania som mal aj ranky v ustach ...

v pripade ze ta zena bola nakazena mohla nakazit aj mna?

dakujem za odpoved

Jozef

Nedeľa, 07 November 2010 09:28

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jozef

Odpoveď: Na internete je možné nájsť čokoľvek, preto je dôležité posudzovať zdroj informácie. Bozkávanie je bezpečnou praktikou.

Utorok, 16 November 2010 21:55

otazka: otazka

Dobry den..chcem sa opytat..asi 9dni do zadu som mal s jednou neznamou zenou o ktorej blizsom zdravotnom stave neviem petting plus sme sa bozkavali...uspokojoval som ju rukou teda moja ruka prisla do kontaktu s jej vaginalnym sekretom, ale nemali sme sexualny styk,ani oralny ani analny...avsak posledne 2-3dni som trochu chorlavy pobolieva ma hrdlo trochu hlava teplotu niejak zvisenu nemam,neviem ci sa jedna o chripku alebo len o nachladenie..chcem sa vsak opytat ci by sa mohli prejavit HIV uz po tyzdni a 1/2 a pripadne ci je to len zhoda nahod kedze nedoslo k sexualnemu kontaktu..prenasa sa HIV aj takou formou aku som ja vyssie opisoval?na nic ine nedoslo...alebo je to len zhoda nahod, ochladilo sa ide chripkove obdobie,mohol som aj nieco studene popit ...vsimol som si taktiez co mate na stranke

HIV sa nemôže preniesť Sexuálnymi praktikami (petting), ktoré možno označiť z hľadiska možností prenosu HIV ako nerizikové, sem patria objímanie, maznanie, dráždenie pohlavných orgánov rukou partnera či partnerky bez kontaktu s jeho spermou či s pošvovým sekrétom.

..ale ak som drazdil pohlavne organy tak som do styku s jej sekretom prisiel nie?takze aj zato sa pytam...za skoru odpoved vopred dakujem

Štvrtok, 04 November 2010 19:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: otazka

Odpoveď: Existujú rôzne definície pettingu, avšak všeobecne sa sem často zahŕňa aj orálne uspokojovanie (tzn.  orálny sex).  Všeobecne petting nie je rizikový pre prenos vírusu HIV (tzn. je bezpečný), v prípade orálneho sexu existuje teoretické riziko. Vy neuvádzate žiadne rizikové praktiky, preto ste sa ani nemohli nakaziť.

Sobota, 06 November 2010 10:28

Robo: anonymne testovanie

Kam a za kym mam ist ked si chcem dat urobit testy na HIV - anonymne ? Je mozne si niekde tieto anonymne testy urobit bezplatne? Alebo potom aj anonymne testy na ostatne pohlavne choroby. Som z Kosic. Za odpoved dakujem.

Streda, 03 November 2010 23:24

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Robo

Odpoveď: Tu nájdete kontakt na pobočku úradu verejného zdravotníctva v Košiciach http://www.hivaids.sk/index.php/kde-sa-da-otestova, kde by mali poskytovať bezplatné a anonymné testy na HIV protilátky. Ostatné sexuálne prenosné ochorenia sa podľa mojich informácií nedajú testovať anonymne, iba pokiaľ máte možnosť využiť služby súkromných laboratórií. V Košiciach existuje aj Národné referenčné centrum pre syfilis, avšak nenašla som na nich kontakt. Inak sa obráťte na kožnú/dermatovenerologickú/urologickú ambulanciu.

Sobota, 06 November 2010 10:25

KLARA: DUO TEST

dobry den, priblizne po jednom tyzdni a piatich dnoch po pohlavnom styku som si dala urobit HIV DUO TEST, vysledok bol negativny, aka je spolahlivost vysledku po tak kratkom case, a kedy mi odporucate test zopakovat. Za odpoved dakujem. Klara

Streda, 03 November 2010 18:51

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: KLARA

Odpoveď: Je pomerne náročne stanoviť spoľahlivosť DUO testu, keďže je závislý od hladiny bielkoviny p24 ako aj výskytu protilátok, aj preto sa odporúča ešte pretestovanie po 12 týždňoch po. Bližšie info o DUO teste nájdete v starších príspevkoch.

Sobota, 06 November 2010 10:22

Martin: Navsteva privatu

Dobry den, 9. septembra som navstivil som eroticky privat v centre BA. Islo mi hlavne o to byt so zenou a nie priamo o suloz, kedze som dlhsie nemal vztah, ale aj napriek tomu sa stalo niekolko veci.

Konkretne sa drazdila najskor ona sama v posve a potom sa mi tou rukou dotykala penisu. Zaroven som ju drazdil aj ja rukou v posve. Nato doslo ku chranenemu oralnemu sexu s pouzitim kondomu. K pohlavnemu styku neprislo.

Chcem sa spytat ci je podla vas potrebne, aby som isiel na test HIV. Ci sa tymi dotykmi mohlo nieco preniest (samozrejme v pripade ze dotycna ma HIV). Nie som si vedomy ziadnych poraneni na mojej ruke ani penise, ale dost sa hovori o neviditelnych poraneniach...

Zhodou okolnosti som na jednom teste bol, konkretne 18. oktobra, co bolo necelych 6 tyzdnov od tejto udalosti, ale neviem ci by sa uz tam nieco ukazalo...

Dakujem velmi pekne za radu. Myslim ze som sa uz pouzcil na cely zivot ked tak beriem pocity kotre z toho celeho mam...

Utorok, 02 November 2010 07:46

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Martin

Odpoveď: Nie, dotykmi sa HIV neprenáša.

Streda, 03 November 2010 15:27

peter: prenos aids

chcem sa opitat ci je mozne sa nakazit ked je krv na jedle akoze ked clovek zje nieco na com bola krv nejakeho cloveka napriklad ked niekto kraja meso a poreze sa omylom a krv sa dostane do jedla .

Nedeľa, 31 Október 2010 07:20

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: peter

Odpoveď: Nie, tak sa HIV neprenáša.

Streda, 03 November 2010 15:27

Jano: Obavy

Dobry den, chcem sa opytat, ci som sa mohol nakazit HIV.Mal som ulet a urobyl som rukou chalana (drazdil som mu penis az do ejakulacie).Spermy som sa ani nedotkol je mozne ze som sa nakazil HIV ak som sa dotkol predejakul***j tekutiny alebo tym, ze som mu suchal penis ? Dakujem

Streda, 27 Október 2010 21:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jano

Odpoveď: Nie, tak sa vírus HIV neprenáša. Cesty prenosu nájdete popísané tu http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv.

Streda, 03 November 2010 15:21

Lukáš: HIV

Dobrý den chcel by som sa spýtat mal som sex s osobuo o ktorej som nevedel aky ma zdravotny stav asi po týždni ma začal svrbiet penis a cítim neprijemný pocit pri močení, už to trvaa asi dva týždne neskôr som mal snou ešte oralny sex teraz som nachladnutý boli ma hrdlo a mam kašel žiadna teplota potenie únava nič chcel by som vediet čo to je či su to neni neake príznaky HIV mam stoho tak trochu strach za odpoved dakujem.

Streda, 20 Október 2010 20:32

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Lukáš

Odpoveď: Inak, ako samotným testom na HIV protilátky nezistíte, či ste sa nakazili. Test sa odporúča 3 mesiace po rizikovej udalosti. Miesta, kde sa môžete nechať otestovať nájdete tu. Okrem toho ešte existujú aj iné sexuálne prenosné ochorenia, ktoré sú viac infekčnejšie a teda ľahšie „chytiteľné“ ako HIV.

Streda, 03 November 2010 15:23

Tomáš Petruch: Dobrý deň

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ako by som sa mohol zapojiť do projektu HIVAIDS.  Za odpoveď vopred ďakujem s pozdravom Tomáš Petruch

Streda, 20 Október 2010 09:32

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Tomáš Petruch

Odpoveď: Je mnoho spôsobov ako sa dá pomôcť. Od samotnej technickej pomoci pri tvorbe rôznych flashov, bannerov a pod., tak je možné pomáhať aj s prekladmi, tvorbou autorských článkov, hľadaním finančnej podpory, či vybavením umiestnenia reklamného banneru hivaids.sk na významných web stránkach. Mnoho sa dá zrealizovať aj bez toho, že by bolo nutné byť v Bratislave, pre niektoré aktivity je nutné aspoň občas prísť do Bratislavy. Ak Vás niečo oslovilo, tak ma neváhajte kontaktovať.

Streda, 03 November 2010 15:25

69anonym69: Kontakty a miesta

Dobrý deň,

pochádzam z mesta Nové Zámky a rada by som si spravila anonymné testovanie na HIV. Vie mi niekto poradiť kde sa mám obrátiť?

Na NETE som nenašla ani tel. číslo ani adresu na Nové Zámky.

Utorok, 19 Október 2010 14:58

Administrator: Odpoveď: 69anonym69

Odpoveď: Dobrý deň, anonymné vyšetrenie v Nových Zámkov podľa našich informácií neposkytujú. Asi najbližšie bude pre vás Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Testy na HIV protilátky sa vykonávajú aj na vlastné vyžiadanie, u obvodného lekára. Zoznam všetkých miest na testovanie nájdete tu: http://hivaids.sk/index.php/kde-sa-da-otestova

Streda, 20 Október 2010 09:27

Juraj: Liecba

Presne včera sa mi zrútil môj svet a moja plánovaná budúcnosť ! Mam 26 rokou a som HIV pozitívny ! Môžete mi prosím povedať čo má teraz čaká , aká liečba , budem užívať tabletky hneď alebo až tesne pred vypuknutim AIDS? Ďakujem za odpoved .

Piatok, 15 Október 2010 13:24

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Juraj

Odpoveď: Práve zajtra je pozitívne stretnutie ľudí, ktorí žijú s HIV. Je v Bratislave a bolo by pre Vás ideálne naň prísť. Informácie emailom, alebo na 0903786706.

Taktiež chceme budúci týždeň spustiť pozitívnu poradnňu, ktorá je stvorená pre také otázky, aké máte. Odporúčam si pozrieť sekciu pre HIV+, ako aj http://www.hivaids.sk/index.php/ke-sa-dozviete-e-ste-hiv-pozitivny a http://www.hivaids.sk/index.php/ke-sa-dozviete-e-ste-hiv-pozitivny/cd4-bunky

Piatok, 15 Október 2010 14:51

Zavy: Přenos HIV přes nepoškozenou kůži penisu při orálním styku

Dobrý den,

dočetl jsem se různé informace o riziku nákazy HIV při orálním styku (ona jemu, muž od ženy), ale názory se liší. Vím, že pochybnosti vyvrátí až test, ale ten je teď ještě příliš daleko.

Je možné nebo pravděpodobné, že jsem byl nakažen virem HIV při nechráněném orálním sexu, když vím, že na penise nemám žádné oděrky ani nic podobného? Sliny prý obsahují příliš malé množství viru, ale je možné, že by se přes tenkou kůžičku žaludu dostala krev z jejích úst až do mého krevního řečiště, pokud by náhodou měla například poškrabanou dáseň atp.? Riziko, že ona je HIV pozitivní je bohužel příliš vysoké (prý provozuje privát), o čemž jsem neměl předtím tušení.

Možná mám až příliš úzkostné obavy, ale je ještě možné nakazit se asi 10 sekundovým stykem prstu s její pochvou (uvnitř), když jsem na prstu měl maximálně 2mm velkou záděrku (nekrvácející, ale jen slabá červená kůžička) ?

Za odpověď budu mockrát vděčen. Je to teprve týden, nevím jak vydržím to 3 měsíční čekání (nebo je test spolehlivý již po 2 měsících?). A nevím jestli se mám víc strachovat o sebe nebo své blízké. Mě někdy předtím nenapadlo, že i orální sex může vir přenést. Zatím doufám, že ničím jiným jsem se nenakazil. Můj strach totiž stoupl o to více, že o 2 dny později se mi postupně při sprchování sloupala hodně tenká vrstva kůžičky z žaludu a zůstal mírně červený, více na špičce a pálilo to, teď se zdá, že to ale přechází.

Pondelok, 18 Október 2010 12:03

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Zavy

Odpoveď: Orálny sex je z hľadiska prenosu HIV radený medzi nízko rizikové praktiky. Pri orálnom sexe sú pomerne ľahko prenosné iné sexuálne prenosné ochorenia, ako je napríklad syfilis či kvapavka. Táto téma bola v tejto poradni už viac krát, odporúčam vám si pozrieť staršie príspevky.

Streda, 03 November 2010 16:10

Kuly: priznaky

Dobry den,

Prosim Vas, ake by som mal priznaky rok po moznej nakaze, rizikovom styku. Samozrejme este nelieceny. Mal by som oslabenu imunitu t.z., ze by som bol rychlo nachladeny, chripky ? Alebo ake ine priznaky by som po roku spozoroval ?

Dakujem

Piatok, 15 Október 2010 23:49

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Kuly

Odpoveď: Je veľmi pravdepodobné, že by ste nemali žiadne špecifické príznaky. „Rýchle“ nachladnutie nie je možné považovať za dostatočné pre stanovenie diagnózy. Pre overenie HIV statusu vám odporúčam absolvovať testy na HIV.

Streda, 03 November 2010 16:10

Sára: môžem byť nakazená?

Dobrý večer, chcem sa spýtať pred 4 týždňami sme sa s priateľom maznali,k sexu neprišlo ale priateľ ma postriekal semenom na brucho,zhruba pred týždňom som mala  oblasť pupka začervenaný,priateľa dlho nepoznám a o jeho stave neviem,mohla by som sa nakaziť hiv?

Pondelok, 11 Október 2010 19:36

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Sára

Odpoveď: Nie, tak sa nakaziť HIV nedá. Ako sa dá, nájdete tu http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv. Taktiež možno stojí za zváženie, aby ste obaja absolvovali testy na sexuálne prenosné ochorenia pred tým, ako začnete spolu sexuálne žiť.

Utorok, 12 Október 2010 14:48

Ondro: hcv

Dobry den,prosim vas chcel by som sa spytat existuje aj nieco take ako narodne referencne centrum pre HCV??? dakujem alebo iba pre hiv.este raz dakujem za odpoved

Pondelok, 11 Október 2010 15:21

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Ondro

Odpoveď:
Áno, existuje Národné referenčné centrum pre liečbu chronických hepatitíd.

Utorok, 12 Október 2010 14:47

MMM: Nechraneny oralny sex

Dobry den vcera som mal nechraneny oralny a chraneny klasicky sex s promiskuitnou osobou.

Da sa v pripade okamzitej navstevy lekara a testovani potvrdit nakaza ?

Aka je pravdepodobnost mojho nakazenia a o ktore choroby sa jedna?

U ktorych je pravdepodobnost mensia ?

Ako by som mal postupovat aby som co najskor zachytil pripadnu nakazu ?

 

 

Sobota, 09 Október 2010 15:10

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: MMM

Odpoveď: Sexuálne prenosné ochorenia, ktorými sa dá veľmi ľahko infikovať pri nechránenom orálnom sexe sú syfilis,  herpes, či kvapavka. Menej často sa dajú získať chlamýdie, hepatitídy (A, B), či genitálne bradavice.  O testy môžete požiadať svojho obvodného lekára/lekárku, urológa, či dermatovenerológa/kožného lekára/lekárku. Každé z týchto ochorení má inú inkubačnú dobu.

Utorok, 12 Október 2010 14:45

Jozef: Jozef

Dobry den, bol som 2 krat na testoch, po 4 mesiacoch a po roku, po nechranenou styku, vysledok Negativny ,ale  v mam problem s imunitou, nizke imunoglobuliny , hlavne  imunoglobulin E, co su asi T lymfocity dobre vravim ? Obvodna ma poslala na hematologiu kde mi zatial nic nepovedali... vedeli ste mi poradit ?prosim dakujem

Štvrtok, 07 Október 2010 20:56

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jozef

Odpoveď: Výsledok HIV testov je negatívny, po tak dlhej dobe by sa na to prišlo. Čo sa týka hematológie – v tom vám bude schopný poradiť lekár/ka – špecialista v hematológii.

Piatok, 08 Október 2010 17:28

mario: prosim vas

Dobry vecer,chcem sa opýtat som darca krvi a vyradili sa s evidencie ze som mal opakovane reativny vysledok na protilatky proti Hiv.Test na HIV bol negativny.Z toho vyplyva ze nemam protilatky proti HiV.Co to znamena?Co to moze znamenat?Dakujem

Utorok, 05 Október 2010 19:43

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: mario

Odpoveď: Na vašu otázku odpovedala doc. RNDr. Danica Staneková, CSc. z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS v Bratislave:

Stáva sa, že aj opakovaný darca je po čase vylúčený z darcovstva kvôli tzv.“ reaktívnemu“ výsledku základného HIV testu, napriek tomu, že nadstavbové vyšetrenia výsledok nepotvrdia. Reaktívny výsledok môže byť spôsobený viacerými faktormi, napr. inou (aj už prekonanou chorobou), očkovaním, vrodenou dispozíciou a pod. Ide o „mimikry“ v prírode, ktoré však priamo s infekciou HIV nesúvisia a nemajú záväzný vplyv na zdravotný stav darcu.  Pravidla transfúznej služby však nedovoľujú viac zaradiť takého darcu do darcovstva.

Štvrtok, 07 Október 2010 15:31

mino: Kortikoidy

Dobry den

Mohli by ste mi poradit ohladne testov na HIV, ktore sa robia desat dni od rizikoveho spravania a do akej miery kortikoidy ovplyvnuju vysledok?Respektive aku dobu po ich vysadeni je vysledok testov skresleny?

Pondelok, 04 Október 2010 22:20

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: mino

Odpoveď: Predpokladám, že máte na mysli tzv. HIV DUO test, ktorý v sebe spája schopnosť detekovať nielen protilátky na HIV, ale aj samotný antigén p24. Výskumy dokázali jeho vysokú sensitivitu a špecifitu. Samotný test na  antigén p24  (antigén p24 je hlavnou bielkovinou jadra vírusu HIV) môže byť použitý pri  včasnej diagnostike HIV infekcie. Hladina p24 antigénu výrazne vzrastie v období približne jeden až tri týždne po počiatočnej infekcii. Antigén p24 je zistiteľný iba počas krátkeho časového obdobia, potom sa opäť dostane pod úroveň detekovateľnosti. Takže aj v tomto prípade, je dôležité pretestovanie po 12 týždňoch.

Dopad užívania kortikoidov závisí od dĺžky a množstva, lepšie vám budú vedieť poradiť v centre, kde realizujú testy na HIV.

Utorok, 05 Október 2010 18:56

Peter: Vysetrenia-testy

Dobry den

Chcel by som sa spytat ci na vamy uvadzanych miestach (napr. na limbovej) vykonavaju aj testy na ostatne pohlavne prenosne choroby. Respektive ako sa nechat otestovat na pritomnost chorob ako  Sifilis, Hepatitida B, Kvapavka apod. Aky postup by ste odporucila cloveku co chce mat v tychto veciach istotu Dakujem

Sobota, 02 Október 2010 22:17

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Peter

Odpoveď: V Národnom referenčnom centre pre HIV sa vykonávajú iba testy na prítomnosť HIV protilátok. O testy na hepatitídu B či C môžete požiadať svoju obvodnú lekárku/lekára. Niektoré obvodné ambulancie poskytujú aj testy na ostatné sexuálne prenosné ochorenia, ktoré sa dajú zistiť z krvi. V prípade ochorení, kde je nutný výter z močovej trubice (HPV) je nutné navštíviť urologickú či dermatovenerologickú/kožnú ambulanciu (tam robia všetky testy na sexuálne prenosné ochorenia). Napríklad v Bratislave je možné navštíviť kožnú ambulanciu MUDr. Baroňákovej vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou na Ružinovskej 6 v Ružinove.

Pondelok, 04 Október 2010 19:56

ondra: kedy začínat brát lieky

Dobry den

som 19 mesiace Hiv+,CD4 772,ale VN 89 000. po liecenie angíni to som mal nad 290 000.tak mi pan doktor povedal,ze pockame na dalsie testy.ted mam tieto hodnoty.to bi mne zaujimalo,kedy sa zacina liekova terapia,lebo na netu dostupne clanky jenom davaju nim.hranicu CD4 pod 200. na VN to nezálezi?dakujem

Štvrtok, 30 September 2010 08:21

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: ondra

Odpoveď: Začiatok HIV liečby záleží od smerníc tej danej krajiny.  Napr. podľa smerníc platiacich v USA ak má človek dlhodobo vírusovú záťaž/nálož nad 100.000, tak sa zvažuje začatie  ART liečby.

Podľa európskych smerníc sa odporúča začať s liečbou, keď:

  • je množstvo CD4 buniek okolo 350 a menej,
  • alebo je prítomné oportúnne ochorenie, alebo tzv. ochorenie definujúce AIDS,
  • alebo sa jedná o tehotnú ženu.

Trocha iné pravidlá sú v prípade ko-infekcií (tzn. človek má okrem HIV aj inú infekciu) napríklad s hepatitídou typu B alebo C, či pri tuberkulóze. Odporúčam vám pozrieť si informácie o vírusovej záťaži/náloži a taktiež publikáciu Úvod do kombinovanej liečby. Okrem toho vás pozývam na pozitívne stretnutie, ktoré bude v sobotu 16.10. v Bratislave, ak máte záujem ozvite sa e-mailom, či telefonicky.

Pondelok, 04 Október 2010 19:45

anonym: možnosť nákazy hiv

Poprosila by som o radu, alebo skôr o ukludnenie. Mám strasny strach z HIV. Asi pred mesiacom som isla po chodniku a nieco ma pichlo do nohy. ked som sa neskor pozrela tak som mala v nohe vpich, troška krvavý. Bojim sa ci to nemohla byt  ihla od narkomana (mozno zlomená). V pripade ak by to tak bolo aka je moznost nakazy? Ďakujem za odpoved

Pondelok, 27 September 2010 22:44

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: anonym

Odpoveď: Ťažko posúdiť, o čo sa jednalo. Mohli ste sa pichnúť o nejaký trčiaci kliniec a podobne. Ak by sa jednalo o zlomenú ihlu, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám ostala v nohe. V ihle (bez striekačky) je príliš malé množstvo na infikovanie sa vírusom HIV, najmä ak sa nejednalo o čerstvú krv (vírus na vzduchu rýchlo hynie), nešlo o vpich zo žily do žily a nebolo dostatočné množstvo krvi.

Štvrtok, 30 September 2010 19:10

peter: priznaky

Dobry den. Chcem sa opytat bol som na odbere krvi na krvny obraz a vyslo mi vsetko v poriadku ze nemam ani ziadny zapal ani nic, ale pritom mi usno krcny povedal ze mam anginu. Mozem to povazovat za zle znamenie? a chcem sa spytat ci ste sa stretli zeby boli priznaky infekcie mravcenie noh, ruk niekedy take picjnutie zasvrbenie a dlhodoba teplota 37 °c dakujem.

Sobota, 25 September 2010 09:07

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: peter

Odpoveď: V rámci krvného obrazu sa nerieši infekcia HIV. Príznaky HIV infekcie nájdete tu: http://www.hivaids.sk/index.php/priebeh-hiv

Štvrtok, 30 September 2010 19:05

Jaro: prosba o odpoved

Dobry den.Chcem Vas poprosit o Vas nazor.Bol som v podobnej situacii ako Juraj ktory pisal nedavno ale s tym rozdielom ze po sexe som si dal kondom dole a drazdil som si penis a potom asi po2minutach som si opät nasadil kondom ale uz opacnou stranou teda tou ktora bola predtym vo vagine a zase som mal sex.Chcem Vas poprosit o Vas nazor ze ci sa mozem takto pouzitym kondomom niecim nakazit.Za Vasu odpoved velmi pekne dakujem.

Streda, 22 September 2010 16:08

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jaro

Odpoveď: Nie.

Štvrtok, 30 September 2010 19:03

patrik: co teraz

dnes som sa dozvedel ze som HIV pozitivny kto my poradi ako sa stym naucit zit???1 noc zmeni cely zivot a to mam len 20 r.

Utorok, 21 September 2010 18:00

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: patrik

Odpoveď: Napíšte mi email, alebo zavolajte na mobil. Aj na Slovensku sú ľudia, ktorí žijú s HIV a vedia vám pomôcť a poradiť, ako to zvládnuť. Kontakt

Utorok, 21 September 2010 19:33

juraj: nechránený sex

Dobrý den.Prosim Vás o Váš názor.Mal som nechráneny orálny sex na priváte,potom klasický sex s kondómom a potom mi ten kondom stiahla z penisu dole,pričom sa rukov dotýkala celého kondómu teda tej časti ktory bol predtým vo vagíne,a nakoniec mi tou rukou dráždila penis.Aké velke riziko mi hrozi?Ďakujem

Utorok, 21 September 2010 11:42

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: juraj

Odpoveď: Žiadne.

Utorok, 21 September 2010 14:14

martin: TLAčIVO HIV

dobry den neviete mi poradit kde mozno ziskat medzinarodne tlačivi vo ,kt.potrebujem k vizam do ruskej federacie.testy mam su negativne,ale moj obvodny lekar nevie ake je to tlacivo a nema  take. dakujem.

Pondelok, 13 September 2010 07:09

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: martin

Odpoveď: Bohužiaľ neviem, skúste kontaktovať konzulát ruskej federácie na http://www.rusemb.sk/consulat/

Pondelok, 20 September 2010 20:23

robert: obavy

Mal som na private chraneny oralny sex s prezervativom bez vyvrcholenia Potom doslo k chvilkovemu jemnemu hladeniu troska zvlhnuteho klitorisu mojimi prstami bez vonkajsich ran Mali sme pauzu 5 minut a potom som autoerotikou dosiahol vyvrcholenie Je mozne aby virus hiv sa preniesol z prstov na moje genitalie na ktorych nie su ziadne ranky a infikoval  Neviem ci je potrebne i v tomto pripade ziadat test na hiv            Dakujem odpoved je pre mna dolezita      Spozdravom

Nedeľa, 12 September 2010 19:59

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: robert

Odpoveď: Nie.

Pondelok, 20 September 2010 20:14

dominik: bojím sa

dobry den,som inac oriqantovany chlapec a verlmi sa bojím,mal som oralny aj analny sex so starsím muzom,nebol to sice sex lebo nevnikol do mna,ani neprebehla ejakulacia,vobec,mohol som sa i tak nakazit?..krv ani ziadne poranenie tam nebolo len o niekolko dní sa mi pri analnom otvore urobila ako keby zdurenina ale po par dnoch zmizla  auz sa neobjavila,moze to byt nejaka choroba?? opakujem nevnikol do mna...Dakujem za odpoved,...

Sobota, 11 September 2010 17:08

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: dominik

Odpoveď: Nerozumiem o aké praktiky sa jednalo, ak píšete, že bol aj orálny aj análny sex, ale bez vniknutia. Z toho neviem posúdiť, či ste použili kondóm a čo sa vlastne stalo. Cesty, ako sa dá nakaziť HIV nájdete tu http://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose

Pondelok, 20 September 2010 20:13

joef: negativny či pozitívny

boli to 3 mesiace po styku s danou osobou,mal som dosť velké depresie , stratil som uplne libido,zvýšenie potenie,nízke železo,chudnutie, atd.

Štvrtok, 09 September 2010 18:01

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: joef

Odpoveď: Tri mesiace sú dostatočné, ak však prežívate silné strachy, vždy je „jednoduchšie“ test na HIV si zopakovať, ako sa desiť predstavy, čo ak (antibiotiká a pod.).

Pondelok, 20 September 2010 20:11

jozef: negativny či pozitívny

a aká je šanca ,že som pozitívny ked prvý test som mal negatívny ale mám pocit, ,že mám stále nejaké problémy ,či už s nízkym železom a podobné ako uzliny napríklad,

Streda, 08 September 2010 19:13

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: jozef

Odpoveď: Pokiaľ bol test urobený s dostatočným odstupom od rizikovej udalosti, tak žiadna. Podľa symptómov sa HIV diagnostikovať nedá a vo vašom prípade dané problémy súvisia s niečím iným.

Štvrtok, 09 September 2010 13:57

mrkvička: jozef

chcel by som sa opytat, je mozne ,ze hiv + ludia maju nizke zelezo v krvi ?

Pondelok, 06 September 2010 17:06

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: mrkvička

Odpoveď: Áno, pričom nedostatok železa spôsobuje anémiu. Neviem, ako ste na tom s angličtinou, ale našla som pár zaujímavých internetových odkazov. Momentálne nestíham to spracovať na trocha dlhšiu odpoveď, ale snáď to nebude trvať dlho.  Viac na http://www.thebody.com/content/treat/art6002.html, http://www.biomedcentral.com/1471-2326/9/5

Streda, 08 September 2010 15:03

darin: krvne testy

Dobry den Vam prajem, chcela by som sa opytat, ci nie je mozne vylucit hiv nakazu na zaklade inych krvnych testov ako hiv testov. Totiz chodim k hematologovi (od rizikoveho spravania presli tri roky) a zaujima ma - pokial by som bola hiv pozit. mala by som v istom smere abnormalne vysledky? Ake? A este by som sa chcela opytat, ake je riziko nakazy pri oralnom sexe? A je prezervativ dostatocnou ochranou? Dakujem!

Sobota, 04 September 2010 22:00

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: darin

Odpoveď: Takže od konca, prezervatív je dostatočnou ochranou. Neviem, aký je presne hematologický obraz ľudí žijúcich s HIV, avšak v literatúre sa uvádza „hematologické abnormality patria medzi najčastejšie komplikácie HIV.“*

Ukazovatele, ktoré sa u ľudí žijúcich s HIV sledujú je napr. počet CD4 buniek, ktoré sa ale bežne sledujú aj pri iných imunitných ochoreniach (imunitnom obraze). Iné, ako krvné testy na HIV protilátky vám nákazu HIV nepotvrdia ani nevylúčia.

* Profile of hematological abnormalities of Indian HIV infected individuals. Byomakesh Dikshit, Ajay Wanchu, Ravinder Kaur Sachdeva, Aman Sharma and Reena Das. © 2009 Dikshit et al; licensee BioMed Central Ltd.

Streda, 08 September 2010 15:01

Katka: moznosť prenosu

Dobrý den, chcela by som sa informovat ohladom moznosti prenostu HIV virusu. Nedavno som bola v cudzine /indonezii/. Mala som tam vztah s jednym chlapcom. k sexu nedoslo no viackrat sme sa vasnivo bozkavali...pocas tohto bozkavania som mala v ustach ranky a preto mam strach ci nemohlo dost k pripadnemu prenosu...infomaciu o tom ci on bol hiv pozitivny nemam...no mam strach z dovodu lebo som sa docitala ze tam je tento virus tiez dost rozsireny..

dakujem

Sobota, 04 September 2010 19:13

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Katka

Odpoveď: Bozkávanie sa neradí do rizikovej aktivity, takže pokiaľ nedošlo k nechránenému sexu, tak sa nemáte čoho obávať.

Streda, 08 September 2010 14:58

Petronela: slinny HIV test

Je v SR dostupny aj slinny HIV test.Ak to nie je standardna vybava laboratorii je moznost specialne objednat takyto test?S finanncnou uhradou pocitam.Dakujem

Štvrtok, 02 September 2010 16:42

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Petronela

Odpoveď: Pokiaľ viem, tak slinné sety sú/boli dostupné iba ako súčasť projektov. Neviem o tom, že by sa dali na Slovensku zakúpiť.

Piatok, 03 September 2010 20:06

adpdopj: prosba

Prosim info

mal osm nechraneny sex so slecnou z rizikovej skupiny pred 17dnami, islo len o 3-4 pohyby, hned som si nasadil kondom, ale aj tak mam obavu. Aka velka je pravdepodobnost, ze osm mohol dostat HIV?

1. ako prosim vyzera vyrazka  HIV a kde vsade sa moze objavit?

2. symptom ako horucka, bolest hrdla, napr. vracanie su zastupene spolu? Pocitujem bolesti hrdla, ale teplotu nemam.

Pondelok, 30 August 2010 17:54

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: adpdopj

Odpoveď: Rizikové skupiny neexistujú, existuje iba rizikové správanie. Správne použitý kondóm je dostatočnou ochranou pred HIV. Príznaky nie sú nikdy spoľahlivým ukazovateľom ohľadom HIV infekcie, pretože rovnaké príznaky sa týkajú mnohých iných stavov (bežnejších ako HIV).

Piatok, 03 September 2010 19:55

DODO: prevencia pep

ahoojte  som rad  ze na  sk je  aspon takáto stranka diskusne forum.chcem  len dat  do pozornosti  ze  existuje  aj  kombinacia  liekov  ktore  je  nutne  zacat uzivat do 72 hodin  od  styku  s  nakazenou osobou  uzyva  sa  to  28  dni  .a  vola  sa to  pep program.miluny rok som  takyto program podtupil  a  som  negativny.na slovensku sa  o  tom  moc  nic  nevie  alebo  nedava  do  popredia.a  je  divne  ze  v  zdravotnych  strediskach  napr  ja  som  mal  taku  situaciu  presne  pred  rokom  ze  po  riziku  som  chcel  dat toho  cloveka otestovat  aby som  podstupil alebo nie  pep a predstavte  si  ze  mal  byt  vykend  a sviatky  a  rychlo testy  nerobia  vobec  na  pohotovostiach  co je  fakt  divne  ze  u nas  nie  je  moznost  v  hoci ktorej nemocnici  si  dat  urobit  napr  v  noci  rychlo test  aj  ked  to  nezahrna  cele  obdobie  ale  ak je nakazeny tak  by  aspon vedel  ci postupit pep alebo nie .  teda  moja  otazka  je  taka  preco  zdravotne  zariadenie  nemaju  v roku 2010  na sk rychlo testy  a neposkytuju  vobec  informacie  o   pep  aj  v mensich mestach  a  obvodnych  doktoroch.ja som bol  vo  svajciarsku a  ten pristut je naozajiny  a to  uy  len  v  neziskovych organizaciach  ktore  maju  vlaste  lab  a  ine  vymozenosti  a  naozaj podavaju sluzby  na  100 percent. a je to asi  aj  o peniazoch  dokedy si tam ty  hore  neuvedomia  ze  prevencia  je  zaklad  a  nezacnu  normalne  financovat  take  veci  ako maju a prev  pred hiv  a podobnymi  chorobami ktore sa  siria  viac  a  viac.drzim palce  a velke podakovanie  vsetkym ludom  co  sa  venuju tejto praci.

 

Pondelok, 30 August 2010 13:17

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: DODO

Odpoveď: Otázku som preposlala MUDr. Mikasovi. Súhlasim s vami, že rýchlotesty na pohotovostiach + PEP patrí k štandartu. Faktom ale je, že existuje možnosť post-expozičnej profylaxie (PEP) aj u nás. Citácia z čerstvo publikovaného materiálu OZ Odyseus „Čo robiť s pohodenou ihlou?“

Bohužiaľ ešte sme nemali čas spracovať informácie o tejto forme prevencie, takže ak nám chcete pomôcť, ozvite sa.

Piatok, 03 September 2010 19:47

tereza: test

a kde sa robia tieto testy na virus hiv

 

Utorok, 24 August 2010 14:53

Admin: Odpoveď: tereza

Odpoveď: Zoznam miest kde sa môžete dať otestovať, nájdete tu: http://hivaids.sk/index.php/kde-sa-da-otestova

Streda, 25 August 2010 18:40

marek: chripka

Dobry den chcel by som sa vas opytat ci je mozne 2,3,4 den po rizikovom pohlavnom styku aby nastupili horucky a malatnost tykajuce sa hiv chripky dakujem

Streda, 18 August 2010 17:26

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: marek

Odpoveď: Príznaky nie sú nikdy spoľahlivým ukazovateľom ohľadom HIV infekcie, pretože rovnaké príznaky sa týkajú mnohých iných stavov (bežnejších ako HIV).

Piatok, 03 September 2010 19:26

Jozef: Masturbacia

Doby den, chcem sa spytat, či je pravdepodobny prenos HIV zo zeny na muza, ked zena masturbuje vsunutim prstov do vaginy a potom touto rukou masturbuje partnerov penis. Zena predtym pouzila lubrikacny gel vo vagine a muz mal pred masturbaciou rukou zeny nasadeny kondom pravdepodobne spermicidny - predpokladam, ze dnes su uz take vsetky (ktory bol pri mastubacii dany dole). Dakujem.

Pondelok, 16 August 2010 09:32

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jozef

Odpoveď: Nie.

Piatok, 03 September 2010 19:22

Roman: Skrabanec

Dobry den,

Bol som na party v Prahe, kde som sa zoznamil s jednou slecnou a neskor sme mali chraneny styk. Slecna mi vsak urobila asi 4cm povrchovy skrabanec na stehne. Je mozny presnos HIV ak by sa poskrabane miesto dostalo do kontaktu s posvovym sekretom?

Pondelok, 16 August 2010 08:02

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Roman

Odpoveď: Šanca nákazy vírusom HIV pri takomto kontakte s telesnými tekutinami, je veľmi malá je to tzv. teoretické riziko (tj. doposiaľ sa nezaznamenal taký typ prenosu). Na základe tejto aktivity nie je nutné absolvovať test na HIV. Avšak absolvovanie pravidelných testov na HIV odporúčam každej sexuálne aktívnej osobe.

Piatok, 03 September 2010 19:16

Zuzana: testovanie darcov krvi

Dobry den,

chcem sa opytat, ci kazdemu darcovi krvi robia testy na HIV pri jej darovani...V jednej diskusii, kde pisal nejaky laborant som sa docitala, ze robia testy na HIV 1 az 2 x do tyzdna. Je teda mozne, ze by neotestovali vsetkych darcov? A su tieto testy dostacujuce na urcenie HIV negativity? Dakujem za odpoved. ZUZANA

Štvrtok, 12 August 2010 22:18

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Zuzana

Odpoveď: Každá vzorka krvi sa testuje na prítomnosť HIV protilátok. Avšak pre lepšiu odpoveď som za vás oslovila Úrad verejného zdravotníctva. Ich odpoveď pridáme neskôr.

Piatok, 13 August 2010 17:38

PhDr. Alexandra Žampachová, ÚVZSR: Odpoveď: Zuzana

Odpoveď: Na základe informácií z Národnej transfúznej služby SR je každá darovaná krv po odbere vyšetrovaná aj na HIV protilátky. Podrobnejšie informácie nájdete na stránke Národnej transfúznej služby. V prípade Vašej druhej otázky zameranej na zistenie či testy na HIV realizované pri darovaní krvi sú skutočne postačujúce na určenie HIV negativity Vám odporúčame obrátiť sa na doc. RNDr. Danicu Stanekovú, CSc. z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS.

Utorok, 17 August 2010 09:12

Jano: Dobry den

Dobrý den chcel by som sa opýtať

pri užívaní liekov , proti hiv, sa dá vrcholo venovať športu ?

Utorok, 10 August 2010 16:36

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Jano

Odpoveď: Ja nie som lekárka, ale podľa mojich informácií samotná ART liečba by tomu nemala brániť. Závisí to od celkového zdravotného stavu, ne/prítomnosti pridružených ochorení a podobne, tzn. je to individuálne. Avšak lepšie vám vie odpovedať lekár – infektológ, ktorý aj predpisuje ART (antiHIV) lieky.

Štvrtok, 12 August 2010 20:08

Daniela: Neg.

Dobry den,

pred par dnami som mala charneny styk s osobou ktoreho zdravotny stav som nepoznala.Pocas styku doslo k poskodeniu (prasknutiu) ochrany. Styk sme prerusili,k preruseniu doslo este pred vyvrcholenim. Po tejto udalosti sme sa nechali otestovat a vysledok bol negativny.Pred touto udalostou som nikdy nebola testovana na HIV. Mozem tento test povazovat za konecny?

Dakujem za odpoved.

Nedeľa, 08 August 2010 13:08

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Daniela

Odpoveď: Ak ste sa obaja nechali otestovať a výsledok je negatívny, pričom ste za posledné tri mesiace nemali nechránený sex s inou osobou, či nezdieľali injekčné striekačky, dá sa tento výsledok považovať za konečný.

Štvrtok, 12 August 2010 20:03

tereza: priznaky

prosim vas ake su priznaky virusu hiv .moja kamaratka sa vyspala s cernochom a nevieme ci ma alebo nema aids.a teraz nevieme ako je na tom.vopred vam dakujem za radu a vysvetlenie

Pondelok, 02 August 2010 16:55

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: tereza

Odpoveď: To, či sa kamarátka nakazila inak ako testom nezistí, nie každý človek má totižto symptómy primárnej/akútnej infekcie.  Preto by mala po 3 mesiacoch od rizikovej udalosti ísť na HIV test.

Štvrtok, 05 August 2010 17:26

Lucia: Otázka

Dobrý deň. Pred týždňom sme boli s priateľom na jednej ubytovni, kde asi polhodinu pred tým ako sme prišli my, opustili izbu nejakí ľudia. Pani nás ubytovala s tým, že je to jediná voľná izba, ale posteľné prádlo nám vymení až upratovačka, ktorá bude mať službu za dve hodiny. Tak sme čakali teda na izbe, ale dostali sme chuť na sex a tak sme sa milovali na jednej z tých postelí. V strede súlože som dráždila partnera rukou a on do mňa opäť vošiel. Chcem sa spýtať, či je tam možnosť nejakej nákazy. Teda keby som mala na rukách nejaký zaschnutý ejakulát tých ľudí pred nami alebo niečo podobné. Ďakujem za odpoveď.

Nedeľa, 01 August 2010 19:52

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Lucia

Odpoveď: Takýmto spôsobom sa HIV neprenáša. Vírus HIV na vzduchu rýchlo hynie.

Štvrtok, 05 August 2010 17:25

peter: hiv

dobry den nasiel sa na slovensku pripad ze by hiv sa prenieslo oralnym stykom...ci uz zo zeny na muza alebo naopak..hm?dakujem

Štvrtok, 29 Júl 2010 17:43

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: peter

Odpoveď: Neviem o tom, že by sa na Slovensku evidovala cesta prenosu až do tejto miery.  Vo svete existujú prípady, kedy sa človek infikoval orálnym sexom. Ohrozenie prostredníctvom orálneho sexu je nízke, avšak zvyšujú ho rôzne faktory, ako je krvácanie ďasien, prítomnosť menštruačnej krvi a podobne. Aj v tejto poradni sme sa tomu už viac krát venovali.

Štvrtok, 05 August 2010 17:23

Dušan: dispenzár

Srdečne pozdravujem a zároveň si dovoľujem predostrieť svoj problém.Špecializovaná zdrav.starostlivosť pre ľudí s ochorením HIV sa poskytuje v Bratislave,B.Bystrici,Martine a v Košiciach.Je prípustné pri objektívnych dôvodoch ,aby došlo ku zmene špecializovaného zariadenia?Napr.Košice za B.Bystricu? Kontakty na lekárov a zariadenia v Bratislave,B.Bystrici a Košiciach je dostupné na internete okrem zariadenia v Martine,pokiaľ disponujete takouto informáciou prosím Vás o jej zverejnenie:názov zariadenia v Martine a kontakt na odborného lekára zaoberajúceho sa touto problematikou.

Vďaka Dušan

Streda, 28 Júl 2010 20:03

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Dušan

Odpoveď: Odpoveď som konzultovala aj s MUDr. Mikasom z Úradu verejného zdravotníctva. Samotná zmena by nemal byť problém, i keď môže úlohu zohrávať adresa trvalého bydliska. Avšak dôležité je vopred sa u príslušného lekára/lekárky informovať o možnosti dispenzarizácie a samozrejme v prípade zmeny informovať aj svojho doterajšieho ošetrujúceho lekára/ku. V Martine je to v rámci Univerzitnej nemocnice Martin MUDr. Šimeková, tel. 043/4203386.

Pondelok, 02 August 2010 09:06

blister: Mám sa bát?

Dobry den!

Chcem sa spytat ake je riziko prenosu pouzitim cudzieho holiaceho strojceku? ked mi tiekla krv po pouziti na kolene?

totizto som nedavno bola niekde kde som povodne mala byt ovela kratsie, pouzila som strojcek svojho uja pretoze svoj som si nezobrala. pravdepodobne som ho pred pouzitim oplachla (voda vsak sla velmi slabo tak neviem)

nemmm zidne dovodne podozrenie ze by mal byt moj ujo infikovany, ale prisli obavy. okrem toho som chcela ist darovat krv, co teraz asi nemozem

Streda, 28 Júl 2010 16:13

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: blister

Odpoveď: Vírus HIV hynie na vzduchu pomerne rýchlo. Aby mohlo prísť k potencionálnej nákaze, tak by sa musel porezať váš ujo a hneď následne vy.

 

Štvrtok, 29 Júl 2010 18:01

XXX: Vážená pani doktorka II

Oprava predchádzajúcej časti.

že keď pacient chorý na HIV príde do spoločnosti a hneď podlieha prechladnutiu. Spríávnejšie formulované.

Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

Utorok, 27 Júl 2010 21:43

xxx: Vážená pani doktorka

Vážená pani doktorka.

Hľadal som na nete nejaké informácie o tom, ako prebieha choroba HIV a nič poriadne som nenašiel. Neviem čo je na tom pravda, ale počul som, že vraj v nejakom štádiu je človek náchylný na čo ja viem zápal hrdla a nedá sa ten zápal už zastaviť. Ak sa prejavuje HIV takto zaujímalo by ma, za aký čas pacient zomiera a aké iné príznaky má v tomto štádiu HIV. Jedná sa v tomto štádiu už o prepuknutie AIDS?

Utorok, 27 Júl 2010 21:37

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: xxx

Odpoveď: O HIV a priebehu nájdete veľa v tejto sekcii http://www.hivaids.sk/index.php/h-i-v, kde nájdete odpovede na svoje otázky. Táto poradňa slúži na zodpovedanie otázok, ktoré nie sú pokryté v žiadnej sekcii na www.hivaids.sk, či ešte neboli zodpovedané v rámci poradne.

Štvrtok, 29 Júl 2010 17:53

Nela: Info o HIV

Dobrý deň,

chcela by som sa poradiť. Nakoľko som sa vrátila z talianska pred pár dnami a mam velké pochybnosti co sa týka svojho zdravia, pretože som sa tam s poznala s istym clovekom s ktorým som mala oralny sex. V podstate som sa az potom dozvedela, ze to je tak isto nebezpecne ako praktikovat normálny sex. Moje pochybnosti sa stupnuju a preto by som sa chcela opytat ci sa testy daju spravit skôr ak hej aké sú presné? Treba asi aj testy po case opakovat. Ak by bol clovek nakazeny je hned prenášatelom aj na druheho cloveka ak sa teda látky v tele vytvárajú do troch a siestich tyzdnov?

 

Dakujem za odpoved.

Sobota, 24 Júl 2010 22:54

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Nela

Odpoveď: Orálny sex patrí z hľadiska prenosu HIV medzi praktiky s nízkym rizikom prenosu infekcie. Avšak iné sexuálne prenosné ochorenia, ako je napríklad syfilis či kvapavka sa dajú pomerne ľahko preniesť počas orálneho sexu. Testy vám môže urobiť vaša gynekologička/gynekológ.

Testy na HIV protilátky sa odporúčajú dať spraviť po 3 mesiacoch a sú spoľahlivé. Človek je pre ostatných najinfekčnejší  týždne po nakazení sa, kedy ešte nemusí mať zistiteľné protilátky, ale má vysokú tzv. vírusovú záťaž.

Pondelok, 26 Júl 2010 10:52

tomáš: skusenost s gaunermi

ahoj, teraz cez vikend 10.07. som bol na pohode, a s kamosmi som sa dost opil, boli to same sladké likéry a teketo hovadiny, ked som isiel na zachod prislo mi zle a ovracal som niekomu stan a potom som tam aj zaspal, na druhy den 11teho som sa zobudil s malou vyráškou na jazyku, bolí ked do nej zakusnem (taku aku mate niekedy ked jete oriešky). tí ludia ma okradli o všetko čo som mal, a zobrali mi aj pásku(vztupenku) z ruky. Takze to boli asi dost zli ludia. uz predtým som mal trochu zapálené uzliny a kašel. ale asi do 3 dni som spozoroval všetky možné príznaky HIV, zápal plúc, potenie, mám aj zväčšenu slezinu a pečen, teploty nemám. fakt neviem čo somnou spravili tí grázli. ale som zúfalý a hovorím si aký som idiot že som sa tam tak zriadil.

Utorok, 13 Júl 2010 21:09

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: tomáš

Odpoveď: Aby sa človek mohol nakaziť HIV je nutné, aby prišlo k nejakej rizikovej udalosti. Opitie sa, či spanie vonku k nim nepatria. Príznaky, ktoré menujete sa nespájajú len s HIV, napríklad zápal pľúc je ochorenie samo o sebe.

Štvrtok, 15 Júl 2010 19:42

Roman: Preventivna prehliadka

Zdravim,

Odhalia krvne testy na preventivnej lekarskej prehliadke u praktickeho lekara HIV, resp. ine pohlavne choroby? Vdaka za odpoved

Pondelok, 12 Júl 2010 17:26

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Roman

Odpoveď: Nie, krvé testy sú zamerané na krvný obraz (cholesterol a pod.), špecifické testy sa robia na požiadanie.

Štvrtok, 15 Júl 2010 19:39

dany: skore príznaky?

zdravim, bol som na festivale pohoda a hned na druhy den po rizikovej udalosti t.j. vasnive bozkavanie s jednou neznámou som objavil malý puchierik na spicke jazyka, som nezvyčajne malátny, potím sa v noci a mám silný kašel s hlienom plus občasná hnačka. nechce sa mi verit, ale je možné aby som mohol mat tak skoro príznaky?  prosím poradte, či može ist o HIV alebo aj nejakú inú nebezpečnú nákazu.

PS: iná, skoršia riziková udalost je vylúčená. Dakujem

Pondelok, 12 Júl 2010 15:52

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: dany

Odpoveď: Aby sa človek mohol nakaziť HIV je nutné, aby prišlo k nejakej rizikovej udalosti. Vášnivé bozkávanie sa radí medzi aktivity s teoretickým rizikom prenosu HIV a medzi nízko rizikové praktiky.

Štvrtok, 15 Júl 2010 19:37

Alex: HIV+

Dobry večer. Bol som dlhšiu dobu chori a dal som si urobit test aj na HIV. tento sa ukazal ako poz. Moj partner nieje HIV poz. Co je stastie ale mam obavu dva roky sme spolu a počas celej doby sme mali sex bez ochrany. Urobil si test asi 3x vzdy po dvoch mesiacoch je HIV neg. Mne povedal lekar ze je to infekcia stara 2-2.5 roka. Mam stale problem s mandlami nemoze to byt tým a test sa ukazuje ako poz. Nemalsom nikdy nechranený sex a vsetci moji predchadzajuci partneri su HIV neg. Co mam este urobiť aby som sa presvedcil o tom ze je to nieje omyl. Strasne dufam, ze sa lekari mylia.

Vsetci moji predosli partneri sa nechali testovat su HIV neg. Ja to chapem ale ked je to tak ako som sa mohol nakazit ja? Neberiem drogy ani som ich nikdy nebral. Sex som mal iba s ochranou. Partner sa nenakazi za dva roky ani moji predchadzajuci a ja som HIV poz. Nejde mi do do hlavy.

Som stastny, ze partner je ok, musime byt opatrný nechcem ho dostat do rizika.

Moč to zabija, sliny tiež, na WC nikdy nesadam mimo domu ale aj tak sa to neda chytnut a som HIV poz. U tehot.matiek to obcas skace tiez tak som myslel ze ked som nedoliecil mandle, ze to bude tým. Beriem to tak ze nemam rakovinu ale je to divný pocit. Casto sa potim a mam hnačky asi je to spojene s tým. Takze skusat sa dat testovat niekde anonymne je asi hluposť co?

Štvrtok, 08 Júl 2010 00:32

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Alex

Odpoveď: Na stanovenie diagnózy HIV je nutné potvrdenie (konfirmácia) vzorky krvi, ktorá prebieha na Slovensku v Národnom referenčnom centre v Bratislave. Štandardne sa najprv vzorka krvi testuje tzv. ELISA testom, v prípade reaktivity ešte raz ELISA, potom Western Bloot. Výsledok testu Western Bloot buď infekciu potvrdí, alebo vyvráti. Ak vám bola oficiálne stanovená HIV diagnóza, musel prebehnúť tento proces a pravdepodobne ste dispenzarovaný u jedného z troch špecialistov. Váš partner sa nemusel od vás nakaziť ani počas dvoch rokov. Neviem, či vaši predošlí partneri boli na testoch HIV a teda majú informáciu o svojej negativite aktuálne potvrdenú. Medzi ďalšie rizikové praktiky patrí aj spoločné zdieľanie injekčných striekačiek a ihiel.
Ak vám bola stanovená HIV diagnóza, tak pravdepodobne máte aj informácie o svojej vírusovej záťaži/náloži. To (v laickom podaní) označuje množstvo kópií HIV v krvi a teda to znamená, že žijete s HIV.
Kludne ma kontaktujte aj emailom na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. , poprípade ak budete na Pohode, tak ma navštívte v stánku OZ Odyseus – Sex/Drogy.

Štvrtok, 08 Júl 2010 14:32

sju: Zubár

Dobry den, chcem sa spytat ci existuju v Trnavskom kraji zubne ambulancie, ktore osetruju aj hiv+. Mohli by ste mi poslat kontakt? Dakujem.

Streda, 07 Júl 2010 07:07

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: sju

Odpoveď: Prosím napíšte mi email na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Štvrtok, 08 Júl 2010 14:28

dominik: Mozem sa otestovat?.kde?

Dobry den...bojím sa to tu verejne napisat ale musim lebo sa bojím...este niesom dospely a mal som sex....som inac orientovany cize som mal sex medzi chlapcom a bol bez ochrany..velmi sa bojím viem co to je za choroba a bojím sa..hlavne keby som nieco mal tak co by mi povedala mamka...sa bojím velmi..v nocy nespavam kvoli stachu...ziadne priznakyy nemam...mal som len 1 takyto styk a stacilo mi to..bez ochrany uz nikdy...nemozem ist nejak tajne na testy aby mamka oo tom nevedela??...aa kde mozem ist?..kolko sa platí??..dakujem :(

Pondelok, 05 Júl 2010 18:43

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: dominik

Odpoveď: Anonymne (bez uvedenia mena, veku, bez nutnosti karty poistenca) sa dá otestovať na týchto miestach

http://www.hivaids.sk/index.php/kde-sa-da-otestova

Pondelok, 05 Júl 2010 20:21

Peter: test skôr ako 3 mesiace?

Zlyhal som, podviedol manželku s prostitútkou, ktorá mi vykonala orálny sex bez ochrany. Nevidel som žiadnu krv v jej slinách, ale doma som sa uvedomil a nepokojne hľadal info o hiv na PC. Ako na potvoru som týždeň na to ochorel intenzívne na hrdlo (týždeň zapálené, ale bez horúčiek). Test v Trenčíne až po 3 mesiacoch. Nedá sa to zistiť dáko skôr, lebo to čakanie je strašné.

Utorok, 29 Jún 2010 07:34

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Peter

Odpoveď: Pozrite si odpoveď nižšie. U väčšiny ľudí sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov. Neviem koľko času odvtedy ubehlo, ale pre zníženie tenzie by som odporúčala ísť na HIV test po 6 a potom ešte raz po 12 týždňoch.

Tiež vám odporúčam absolvovať testy aj min. na syfilis a kvapavku (rozhodne však odporúčam aj na ostatné ochorenia) a taktiež do budúcnosti sa aj pri orálnom sexe chrániť http://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose/hiv-a-oralny-sex

Streda, 30 Jún 2010 19:38

dano: oralny sex

dobry den. chcem sa spytat ci sa mozem nakazit pohlavnou chorobou prip. hiv. ked mi prostitutka robila oralny sex s kondomom a aj bez neho asi 40 minut. po pohlavnom styku som ziadnu krv nezaregistroval. dakujem

Pondelok, 28 Jún 2010 17:11

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: dano

Odpoveď: Sexuálne prenosné ochorenia, ktorými sa dá veľmi ľahko infikovať pri nechránenom orálnom sexe sú syfilis,  herpes, či kvapavka. Menej často sa dajú získať chlamýdie, hepatitídy (A, B), či genitálne bradavice.  Riziko prenosu HIV nechráneným orálnym sexom (i keď sa orál radí medzi aktivity s nízkym rizikom infekcie) je vždy vyššie pre aktívneho partnera/partnerku.

Streda, 30 Jún 2010 19:36

bambi: Zubar??

Dobry den,prosim potrebovala by som poradit,ci je v okoli kosic stomalogicka ambulancia(korunka,mostik) ktora osetri hiv+.,Ako postupovat?Da objednat telefonicky? Dakujem

Sobota, 26 Jún 2010 11:33

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: bambi

Odpoveď: Dobrý deň, kontakt vám zašleme e-mailom v priebehu týždňa.

Streda, 30 Jún 2010 19:34

Anonym: pochybnosti

takze takto,chcel by som sa opytat na odbornu radu.. mam podozrenie ze osoba s ktorou som nemal sice pohlavny styk ale bozkaval som sa s nou a mal som kutik prasknuty a mal som s nou oralny sex,pricom dostala menstruaciu krv sa mi dostala na ruky kde som mal prasknutu kozu asi 0.5mm ranku...mam podozrenie ze ta osoba je Hiv pozitivna pretoze jej partner predo mnou mal pomer so znasilnenou zenou ktora nevie ci je pozitivna alebo negativna ale prostemam pochybnosti.. uz z toho zacinam byt paranoidny..a este som sa chcel spytat ze ak sa mi do ustnej dutiny dostala menstruacna krv infikovanej ci je mozna nakaza aj ked len vo velmi malom mnozstve.. za odpoved a za pomoc Vopred DAKUJEM.

Piatok, 25 Jún 2010 22:15

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Anonym

Odpoveď: Riziko prenosu HIV nechráneným orálnym sexom (i keď sa orál radí medzi aktivity s nízkym rizikom infekcie) je vždy vyššie pre aktívneho partnera. Samotné riziko sa významne zvyšuje, pokiaľ je prítomná krv (teda počas menštruácie), či máte zápalové ochorenie ďasien.

Čo sa týka paranoidných pocitov, odporúčam vám vyhľadať psychologickú či psychiatrickú pomoc.

Streda, 30 Jún 2010 19:32

brano: oralny sex

dobry den. chcem sa spytat či mozem dostat nejaku pohlavnu chorobu bol som s prostitutkou bol som opity a robila mi oralny sex. najprv s kondomo a potom bez neho. ziadny sex nebol a ani ja som jej nelizal. na druhy den som mal trocha podrazdeny penis asi z kondomu   dakujem....

Piatok, 25 Jún 2010 17:20

Sju: tetovanie

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci je rizikove ak si hiv pozitivny da urobit tetovanie?

Utorok, 22 Jún 2010 19:24

Mgr. Katarína Jirešová: Odpoveď: Sju

Odpoveď: Pokiaľ je človek žijúci s HIV v dobrom zdravotnom stave a nemá žiadne iné ochorenie, nie je dôvod na obavy pri tetovaní. Samotné tetovanie je väčším rizikom pre človeka žijúceho s HIV ako pre toho, kto tetuje. Práve kvôli tomu, že v závislosti od zdravotného stavu je tam zvýšené riziko zhoršenej imunitnej odpovede, zvýšená náchylnosť na zápal v prípade neadekvátnej starostlivosti o tetovanie v prvých týždňoch po jeho realizácii. Človek, ktorý bude tetovať by mal vedieť o HIV pozitivite. Odporúčam sa poradiť aj s ošetrujúcim lekárom, kt. má prehľad o stave, či už z imunologického hľadiska, alebo o iných ochoreniach a môže upozorniť na spektrum rizík, ktoré sa týkajú danej osoby žijúcej s HIV.

Dôležité je tiež zvoliť si správny tetovací salón (viac http://hivaids.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=126), kt. má platnú licenciu alebo tatéra/tatérku s živnosťou. V Slovenskej republike platia pre prevádzku takýchto zariadení prísne hygienické pravidlá.

Piatok, 25 Jún 2010 16:09

Admin: Upozornenie návštevníkom

Vážení návštevníci,

všetky staršie otázky boli presunuté do archívu. Pred položením otázky, si prosím prečítajte už zodpovedané otázky v archíve: http://hivaids.sk/index.php/component/content/article/168

Piatok, 25 Jún 2010 16:17

ivan v.: priznaky HIV

dobry den, Mozu sa priznaky nakazy hiv objavit uz na druhy den po rizikovom styku? Mal som zapalene hrdlo,zachripnuty,teplota. Alebo to moze byt len zhoda nahod a vecer som sa zachladil studenou kofolou? Na testy idem urcite. Dakujem za odpoved

Sobota, 12 Jún 2010 09:07

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: ivan

Odpoveď: Väčšina zdrojov uvádza, že sa príznaky prejavia po pár dňoch až týždňoch a trvajú približne dva týždne. V tomto prípade je to skôr zhoda náhod. Výborne, že plánujete ísť na testy, tie jediné vedia potvrdiť/vyvrátiť diagnózu.

Štvrtok, 17 Jún 2010 18:21

kvetka (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): môže hiv negativna osoba niekoho nakaziť?

Prosím Vás, može človek, ktorého hiv testy sú negatívne a teda nie je nakazený hiv virusom prenášať túto chorobu?myslím tým, či sa môže stať, že niekto má v sebe vírus hiv, uňho sa táto choroba neprejaví, no môže nakaziť inú osobu?ďakujem

Pondelok, 07 Jún 2010 21:09

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: kvetka

Odpoveď: Testy na HIV protilátky môžu byť negatívne 3 mesiace po nakazení sa (tzv. sérologické okno) a vo veľmi výnimočných prípadoch až 6 mesiacov. To neznamená, že človek v sebe vírus HIV nemá, naopak obdobie tesne po infikovaní sa patrí medzi najinfekčnejšie. Preto sa v poradenstve uvádza, že sa výsledok vzťahuje na obdobie pred 3 mesiacov a viac. S výnimkou tohto sérologického okna, v prípade, že človek má vírus HIV, testy potvrdia diagnózu infekcie HIV. Vírus HIV sa nemusí u človeka dlhé roky prejaviť, to však neznamená, že človek nie je infekčný. Test by to však zistil, testuje sa prítomnosť protilátok, nie prejavy infekcie.

 

Iba človek, ktorý žije s HIV môže tento vírus šíriť. Nemôže šíriť niečo, čo nemá.

 

Štvrtok, 17 Jún 2010 18:19

Matěj (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): obava z nákazy

Dobrý den,

nedávno jsem udělal velkou chybu, trošku i z opilosti a blbosti jsem měl nechráněný anální sex s mužem, sice netrval dlouho, měli sme důkladnou koupel, použili sme i lublikační gel, ale bohužel na kondom nedošlo, on nechtěl a nějak ho nezajímalo co chci já - on byl pasivní. Trošku mě ted trápí to jestli jsem se mohl nakazit.Mám trošku strach, protože teď mám angínu. No asi 10 dní po styku mě začalo bolet v krku, pak se objevili povlaky na mandlích a šel jsem k doktorce, ona mi řekla, že to je angína a dala mi antibiotika. Teploty nemám a ani jsem vysoké teploty nad 37,5 neměl, jen mám pořád oteklé mandle a uzliny. Teď to jsou 3 týdny od styku, v případě že by to byla infekce z HIV to by se mohlo už na testech poznat? Partner sice tvrdí, že byl na testech před měsícem a je v pohodě, ale po tom co jsem zjistil co dělá za mými zády mám strach. Děkuji

Streda, 02 Jún 2010 16:55

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Matěj

Odpoveď: Dobrý deň, podobná otázka už bola niekoľkokrát v poradni, tu si pozrite odpoveď:


U väčšiny ľudí sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov, vo veľmi výnimočných prípadoch až v období 6 mesiacov. Štandardné testy na protilátky "hľadajú a identifikujú" protilátky na antigén p24. Preto sa v rôznych medzinárodných smerniciach odporúča, aby sa test zrealizoval po 12 týždňoch od rizikovej udalosti.  Testy na HIV protilátky sa vykonávajú na vlastné vyžiadanie aj u obvodného lekára.


Existuje aj test štvrtej generácie (Elisa IV) – tzv. HIV DUO test, ktorý v sebe spája schopnosť detekovať nielen protilátky na HIV, ale aj samotný antigén p24. Výskumy dokázali jeho vysokú sensitivitu a špecifitu. Samotný test na  antigén p24  (antigén p24 je hlavnou bielkovinou jadra vírusu HIV) môže byť použitý pri  včasnej diagnostike HIV infekcie. Hladina p24 antigénu výrazne vzrastie v období približne jeden až tri týždne po počiatočnej infekcii. Antigén p24 je zistiteľný iba počas krátkeho časového obdobia, potom sa opäť dostane pod úroveň detekovateľnosti. Takže aj v tomto prípade, je dôležité pretestovanie po 12 týždňoch.

Štvrtok, 03 Jún 2010 13:44

mipo (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): hiv

Dobrý deň,

pred 6 týždňami som malk chránený pohlavný styk so ženou. Zároveň sme prevádzali vzájomný nechránený orálny sex. Tvrdí že je zdravá pohlavne neaktívna dlhší čas, pracuje v zdravotníctve pri operáciách a je pravidelne testovaná.

Po 4 týždňoch sa mi sparavila v ústach afta na dasne a za 3-4 dalšia na inom mieste. Prevádzali ma menšie bolesti zubov. Momentálne sa mi na jazyku vytvorili 3 menšie červené miesta nie také klasické flaky. Mám pocit že ma boli svaly a ako keby som mal stuhnutý krk(možno stres?)

Aká je prtavdepodobnosť nakazenia hiv, samozrejme chápem že až test určí konečné stanovisko len možno hladam trocha ukludnenia.

dakujem

Pondelok, 31 Máj 2010 17:45

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: mipo

Odpoveď: Ako ste poznamenali sám, niet iného spôsobu ako absolvovanie testu po 3 mesiacoch od. Orálny sex sa v kontexte infekcie HIV radí medzi nízko rizikové praktiky (a najnižšie riziko sa uvádza v prípade, že sa jedná o cunnilingus). Orálny sex je častou otázkou a tak odporúčam si pozrieť predošlé otázky a odpovede v poradni.

Utorok, 01 Jún 2010 20:52

Ivana: Otázka

Dobrý večer, ja by som sa chcela opýtať na problém mojej kamarátky, ktorá mala jednorázový nechránený sex na dovolenke, po štyroch mesiacoch od tohto nechráneného sexu otehotnela so svojim teraz už manželom, pri tehotenských vyšetreniach jej robili aj test na HIV, mala ho negatívny. Možno tento výsledok považovať za negatívny? Už je tomu 6 rokov, ale obavy ostali. Ďakujeme za odpoveď. Ivana

Pondelok, 31 Máj 2010 17:16

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Ivana

Odpoveď: Áno, výsledok možno považovať za negatívny. V prípade, že však odvtedy prišlo k rizikovej situácii, treba absolvovať nový test.

Utorok, 01 Jún 2010 20:49

Lilly: Otazka

Dobry den,

precitala som si moznosti prenosu Hiv, ale aj tak sa musim opytat. Nemala som nechraneny styk s nahodnym partnerom, ani neberiem drogy. Zijem s rodinou v Afrike, 2 roky, a kedze je zname, ake je rozsirenie Hiv  na tomto kontinente, aj mna napadlo,ze co ak sa tu aj ja alebo niekto z mojej rodiny (manzel a 2 deti) , nakazime a ani o tom nebudeme vediet. Mavam zadery na nechtoch, alebo minule som mala otlecene paty od topanok, alebo som sa porezala o flasu na ulici (kedze tu nosim stale slapky)  alebo mavam herpes na perach....ci prave cez taketo drobne otvorene poranenia nemozem dostat Hiv ?????  manzel mi hovoril minule, ze cital,alebo pocul v radio,ze niekde na Filipinach sa nakozil chlapec, ktory zjedol ananas predavany na ulici, na ktorom boli znamky krvy od poraneneho predavaca. Ten pri cisteni ananasu sa perezal a kedze mal Hiv , jeho krv sa dostala na ovocie.  Viem, ze to znie divno.

da sa teda nakazit sa vo viac infekcnom prostredi ( ja teda Afriku za viac infekcne povazujem) , takym sposobom ako som opysala hore? Dakujem Vam za odpoved.

Lilly

Pondelok, 31 Máj 2010 11:55

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Lilly

Odpoveď: Ak by sa vírus HIV tak ľahko prenášal, boli by sme infikovaní všetci a všetky. Cesty prenosu sú jasné a aj rokmi overené. Z času na čas, však niekto vypustí poplašnú správu, ktorá je však výmyslom a má za cieľ vystrašiť ľudí, či podporiť negatívne emócie voči nejakej skupine ľudí – v tomto prípade voči ľuďom žijúcim s HIV.

Väčší pocit istoty môže dať aj pravidelné testovanie na HIV protilátky.

Utorok, 01 Jún 2010 20:41

Martin: Testy zo slin

Dobry den,

chcel by som sa opytat na HIV testy vykonavane zo slin. Vraj zistuju vyskyt specifickych bielkovin v slinach a ich spolahlivost je vraj ako pri testoch z krvi. Je to skutocne tak? Je takyto vysledok naozaj spolahlivy?

Dakujem za odpoved

 

Utorok, 25 Máj 2010 11:16

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Martin

Odpoveď: Testy na HIV zo slín zisťujú prítomnosť protilátok (tak ako aj väčšina krvných testov), tzv. Anti-HIV.  Považujú sa za dostatočne spoľahlivé, tak ako aj krvné testy. V prípade, že by bol výsledok reaktívny (nie negatívny), ten sa potom, tak ako i pri krvných testoch, overuje ďalším krvným testom. To je bežná prax, keďže diagnózu infekcie môźe určite potvrdiť/vyvrátiť až tzv. Western Blot test.

Utorok, 25 Máj 2010 21:52

vlada: priznaky

uz viac rokov mam problemy s uzlinami na krku...resp s anginami a so zapalmi usi a podobne...cize hrdlo, mandle a usi..akonahle mam problem s niecim takymto, uzliny sa mi zvacsia a pobolievaju...moze to byt priznak hiv??

Utorok, 11 Máj 2010 12:11

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: vlada

Odpoveď: Zdurenie lymfatických uzlín je príznakom pri angíne.

Utorok, 18 Máj 2010 16:38

pavol: bolest

Dobry den. Mam dlhotrvajuce bolesti klbov /mozno aj viac ako rok, dva/. V minulosti som mal aj nechraneny pohlavny styk. Ine priznaky /horucky, zvacsene lymfaticke uzliny a pod./ nemam. Mozu byt tieto bolesti priznakom infikovania sa virusom HIV? Dakuejm za odpoved.

Sobota, 08 Máj 2010 14:58

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: pavol

Odpoveď: Rozhodne by som to nebrala ako jasný príznak (je to dlho po konci primárnej infekcie a zvyčajne je príznakov vždy viac), zároveň je podstatné poznamenať, že symptómy nie sú validným indikátorom infekcie HIV. To môže potvrdiť, či vyvrátiť jedine test. Test je vždy vhodný, ak mal človek v minulosti nechránený sex. Dva roky trvajúca bolesť kĺbov – to treba riešiť u odborníka.

Pondelok, 10 Máj 2010 17:37

Stanislava: HIV u deti

Dobry den,

 

dnes je tazka doba a deti su vystavovane roznym nastaham.Zaujima ma preto ako rychlo postupuje HIV infekcia u deti.Ak by napriklad moju 3, 1/2 rocnu dceru ucitelka v skolke neustriehla a dcera by sa poranila ihlou ako to bolo v nedavnom medializovanom pripade na Ukraine ako rychlo by sa u nej pravdepodobne od infikovania rozvinul AIDS?

Streda, 05 Máj 2010 10:18

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Stanislava

Odpoveď: Musím sa priznať, že táto správa na mňa pôsobí ako tzv. hoax, resp. nepravdivá informácia. O tejto udalosti som  našla zmienku  iba v slovenských a českých  médiách, pričom nič v zahraničí nesvedčí o tom, že sa niečo také stalo. Preto som kontaktovala kolegov na Ukrajine, aby k tomu zaslali stanovisko.

Tak či tak je riziko infekcie pri poranení sa použitou  ihlou so zaschnutou krvou výrazne nižšie a určite by sa nedalo ešte určiť, či prišlo k infekcii, alebo nie. Navyše podobným situáciám predchádzajú programy, kde sa menia použité injekčné striekačky za sterilné a kde majú ľudia prístup k liečbe HIV.

Pondelok, 10 Máj 2010 17:37

Simona: Určenie protilatok hiv

Dobrý deň,

chcela by som vediet, ako dlho sú v krvi preukázateľné protilatky hiv. Je možné zistit ioch po 5 rokoch od rizikoveho kontaktu? Vraj sa protilátky z krvi časom vytrácajú?

Vopred vďaka za odpoveď.

Pondelok, 03 Máj 2010 17:29

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Simona

Odpoveď: Protilátky na HIV je možné zistiť po akejkoľvek dlhej dobe (okrem sérologického okna na začiatku infekcie – 12 týždňov), teda aj po 5 rokoch.

Pondelok, 10 Máj 2010 17:36

ada: statistika

citam tu dost o poraneni ihlou.chcem sa opytat aka je statistika hiv pozitivnych na slovensku-ktori sa nakazili striekackou..pocula som, ze tato cesta prenosu je na slovensku este stale dost zriedkava...je to pravda?ma sa clovek v sucasnej dobe pri nahodnom poraneni ihlou napriklad niekde na ulici obavat???

Sobota, 01 Máj 2010 14:47

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: ada

Odpoveď: Doposiaľ nebol zaznamenaný prípad, kedy by sa človek poranil na ulici pichnutím sa ihlou. Väčšina infekcií napríklad na Ukrajine sa týka ľudí, ktorí sa infikovali pri spoločnom zdieľaní ihiel a striekačiek, ale v tom prípade ide o vpich zo žily, do žily a jedná sa o relatívne čerstvú krv. To, že sa tu o tom toľko píše neodráža realitu.  Samozrejme, treba sa vyhýbať pohodeným použitým injekčným striekačkám a ihlám, resp. ich čo najbezpečnejšie zlikvidovať.

Pondelok, 10 Máj 2010 17:34

Jana: poranenie ihlou

Niektore zdroje uvadzaju,ze pri nahodnom poraneni o ihlu je riziko prenosu HIV priblizne 0,3% Je to minimalna ci maximalna cast hranice?Lebo napriklad pri sexe je to od 0,05 do 30% Istotne su aj pri nahodnom vpichu faktory,ktore riziko zvysuju napr. mnozstvo krvi na ihle,hlbka vpichu atd. preto ma zaujima kam az sa to moze vysplhat a ci sa naozaj az tak netreba triast pri nahodnych poraneniach.Lebo potom mi to pride take,ze riziko je rovnake ako pri nechranenom styku.dakujem

Streda, 28 Apríl 2010 12:59

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Jana

Odpoveď: Medzi rizikové poranenia ihlou sa rátajú tie v zdravotníctve a pri spoločnom zdieľaní ihiel a striekačiek pri injekčnom užívaní drog. Dané riziko sa vždy mení na základe rôznych faktorov (vírusová záťaž, množstvo krvi vpravené do žily a podobne, opakovanie a pod.). http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Streda, 28 Apríl 2010 20:24

max: otazka

dobry den, chcel by som sa spytat, ake je riziko nakazy HIV pri nechranenom oralnom styku, avsak nedoslo k ejakulacii do ust... dakujem

Utorok, 27 Apríl 2010 20:19

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: max

Odpoveď: Čo sa týka percentuálneho rizika, to je uvedené nižšie, samozrejme treba brať do úvahy to, že rôzne faktory to zvyšujú. A že sa človek môže nakaziť aj po jednom sexuálnom styku.

Streda, 28 Apríl 2010 20:23

anonym (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. )

chcela by som sa spýtať či je možné nakaziť sa hiv vírusom ak vás oškre tupí predmet ktorý predtým nosila osoba závislá na drogách(používala inj.striekačky),keď vám ten predmet spôsobil ranu - odreninu ktorá nekrvácala,jedná sa konkrétne o prsteň na ruke.

Ruky som si umývala pravidelne ale neviem či tá osoba bola infikovaná,veľa som si čítala o spôsobe nákazy ale takýto prípad nikde neuvádzali.Je v tomto pripade nejaký predpoklad nákazy alebo mám ísť na krvné testy?neviem ako postupovať ani na koho sa obrátiť.ďakujem za odpoveď.

Utorok, 27 Apríl 2010 19:10

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: anonym

Odpoveď: Týmto spôsobom sa nedá infikovať HIV. Viac si pozrite tu http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

 

Streda, 28 Apríl 2010 20:20

ivana (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): oralny sex sam zo sebou

no mam velmy dobreho kamarata....ktory mal asi pred mesiacom pokus o oralny sex sam zo sebou.....on vie ze mam otca lekara a stale sa ma pyta ci je mozne dostat aids od vlastnich spermii...a je mi trapne pytat sa otca na taketo otazky,tak sa pytam vas..

Štvrtok, 22 Apríl 2010 21:03

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: ivana

Odpoveď: Človek sa môže nakaziť iba od druhej osoby. http://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Streda, 28 Apríl 2010 20:17

Maxo: Pre istotu

Dobry den

Asi pred dvoma dnami som mal oralny sex so zenou (ja som bol aktivny), ktorej zdravotny stav si spatne neviem overit (zaujimat ma to zacalo ked som sa dozvedel o jej povesti). Je mozna nakaza aj ked dotycna nemala priznaky ? po pripade ci sa da nejako percentualne vycislit moznost prenosu pri takomto styku. Poranenie ust som nemal (suche pery, co by asi nemal byt velky problem) o ziadnych rankach v krku atakdalej neviem,nic som neprehltal (aj ked mam pocit ze virus v zaludku neprezije).

Dalsia otazka ak som prisiel do kontaktu s partnerkinou tekutinou (posvovou), do akej miery sliny zabranuju pohl. prenosnym chorobam.

Ci ma nejaky vplyv (ci uz pozitivny ci negativny) ze som po nejakej dobe po styku pil tvrdy alkohol. Priznaky na sebe nebadam, ale pre istotu by som chcel vediet kedy je mozne ich pozorovat.

S vysetrenim krvy vobec nemam problem, len by ma zaujimalo ci tych 12 tyzdnov plati aj pe ostatne zavaznejsie choroby alebo tam ci sa to riesi jedine pri vyskyte symptomov.

Posledny dotaz na roznych slovenskych ale aj zahranicnych forach, po pripade weboch roznych organizacii som zaregistroval istu nesurodost co sa tyka urcenia rizika pri oralnom sexe. Jedny uvadzajju ohrozenejsieho pasivneho, druhi aktivneho partnera, chcel by som vas poprosit o radu aj v tomto.

za odpoved vopred dakujem

Utorok, 20 Apríl 2010 23:17

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Maxo

;color: #379ddf; font-weight: bold;">Odpoveď: Riziko existuje pri aj pri nechránenom orálnom sexe. A vždy je vo väčšom riziku aktívny partner, teda ten čo sa dostáva do kontaktu s genitáliami. Orálny sex sa v kontexte infekcie HIV radí medzi nízko rizikové praktiky (a najnižšie riziko sa uvádza v prípade, že sa jedná o cunnilingus) a ťažko vôbec vyhodnotiť mieru rizika, keďže vo väčšine prípadov sú prítomné aj iné praktiky, ako je vaginálny a análny sex. Rozhodne však riziko nie je nízke v prípade iných sexuálne prenosných ochorení.

Podľa informácií od AVERT-u bolo „na medzinárodnej konferencii odhadnuté riziko prenosu cez orálny sex približne 0,04% na kontakt.“ Ako kontakt sa ráta jeden sexuálny akt. A samozrejme platí, že sa dá infikovať aj  po jedinom sexuálnom styku. Alkohol sa spája s vyššou mierou rizikového správania. 12 týždňov sa vzťahuje na HIV, každé ochorenie má rôznu dobu tvorby protilátok.

Streda, 28 Apríl 2010 20:14

Martina (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Zúfalá

Dobrý večer,mám jednu otázku. Problém je z môjho pohľadu dosť vážny.. v lete 2009 som mala nechránený pohlavný styk s osobou, ktorú som nepoznala..o pár mesiacov som sa dozvedela, že je nakazený.. snažila som sa s ním odvtedy skontaktovať, no bohužial, nedarilo sa, nakoľko odišiel ďaleko za hranice.. ale potvrdili to viacerí ! Jeho kamaráti a dokonca aj jeho rodina vedia, že "zdravý" vôbec nie je :-/ so strachom v duši, aká som bola len blbá, som si počkala na dobu, kedy môžem ísť na testy :( preplakala som veľa nocí, kedže som sa dozvedela, že testy sa dajú robiť po nejakej určitej dobe. Robili mi ich v decembri (cca. 4 mesiace po tom). Výsledok bol negatívny. Avšak :( upokojil ma len na chvíľku ! Mám stále strach, že sa zmýlili, alebo že sa to ešte vo mne neprejavilo :-/ ? Myslím si, že keď človek mal styk s pohlavne chorou osobou, tak prenos je viac menej istý !! Či poznáte snaď aj výnimky, keď človek sa nenakazil? To sa mi práveže dajako nezdá...od tých testov ubehli už 4 mesiace, je možné ísť na ne zase? :( ja neviem čo mám robiť !? Proste som zúfalá :( Medzi týmto časom som bola len raz chorá, to som mala chrípku ! Takže príznaky, o ktorých som sa dočítala, nemám...zatiaľ :-/

Pondelok, 19 Apríl 2010 20:55

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Martina

Odpoveď: Riziko infekcie pri sexe nie je 100 percentné. Podľa publikácie AIDS pathology je „miera prenosu HIV pri pohlavnom styku oveľa nižšia ako pri iných pohlavne prenosných chorobách - približne 0,3% na sexuálny kontakt s HIV infikovanou osobou. Avšak, niektorí ľudia sa  infikovali HIV aj po jedinom sexuálnom styku, zatiaľ čo ostatné osoby ostali negatívne po stovkách sexuálnych kontaktov. Sexuálny kontakt s osobami, ktorých HIV vírusová záťaž je väčšia (tí, kt. majú primárnu infekciu alebo sú v neskorej fáze klinického AIDS) zvyšuje riziko prenosu.“

Toto riziko rastie s počtom nechránených stykov, typom sexuálnej praktiky, prítomnosťou inej sexuálne prenosnej infekcie, atď.

4 mesiace je dostatočne dlhá doba, aby sa vytvorili protilátky. Váš výsledok považujte za konečný pre to dané obdobie.

Utorok, 20 Apríl 2010 18:14

Novák Jan (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Oral

Dobrý den doufám že neruším, ale chtěl jsem se zeptat, jak je to s touto situací - já jsem z hlediska pohlavních nemocí naprosto zdravý, ale když provádím orální sex ženě (o které nevím co vůbec má) - jaké pohlavní nemoci mohu chytit, a když žena prování orální sex mě (o které nevím co vůbec má) - jaké pohlavní nemoci mohu chytit? (Orální sex beru jako nechráněný)Děkuji. Jan Jakub Novák ( Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. )

Nedeľa, 18 Apríl 2010 21:43

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Novák Jan

Odpoveď: Sexuálne prenosné ochorenia, ktorými sa dá veľmi ľahko infikovať pri nechránenom orálnom sexe sú syfilis,  herpes, či kvapavka. Podľa niektorých zdrojov je riziko prenosu kvapavky pri cunnilinguse (orálny sex na žene) nižšie. Menej často sa dajú získať chlamýdie, hepatitídy (A, B), či genitálne bradavice.  Riziko prenosu HIV nechráneným orálnym sexom (i keď sa orál radí medzi aktivity s nízkym rizikom infekcie) je vždy vyššie pre aktívneho partnera/partnerku.

Pondelok, 19 Apríl 2010 14:13

dzej (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): moznost nakazy

Dobry den, prepacte ze mam tolko otazok ale chcem sa opytat ci ten pneumotorax alebo po nom nasledny zapal pluc mohli byt prejavom prvotnej infekcie hiv poprosim Vas  o nazor s pozdravom

Štvrtok, 15 Apríl 2010 23:09

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: dzej

Odpoveď: To neviem posúdiť.

Sobota, 17 Apríl 2010 11:14

Hana: Přenos HIV

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli jsem se nemohla nakazit..Byla jsem na očkování proti hepatitidě B před týdnem(druhá dávka)v ordinaci kde se zároveň odebírají vzorky na HIV+ a zároveň očkuje.Měla jsem v té době na prstě malinkatou ranku,asi dva dny starou, (připoranění z ní netekla ani krev)a na bradě dá se říct že strup z akné,po očkování jak jsem seděla v čekárně jsem si prsty i nehty sáhla na strup,nemohlo ulpět něco za nehtem třeba a já se tak nemohla nakazit? A ještě se chci zeptat jestli je možné se nakazit ve vlaku...začal si se mnou povídat jeden cizí černoch(který tu prej žije už sedm let) a pak mi podal svou vizitku,nevšimla jsem si jestli ji třeba nenaslinil,nebo neměl spocené ruce...a já jsem si ji vzala prohlédla a schovala...ale poté jsem si parkrát přejela po rance-strup už tam nebyl, byla jen načervenalá,skoro zacelená.Potřebuji zřejmě jen uklidnit.Děkuji

Štvrtok, 15 Apríl 2010 18:04

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Hana

Odpoveď: Týmto spôsobom ste sa nemohli nakaziť. Sliny, ani pot nie sú infekčné. Taktiež v zdravotníckych zariadeniach dodržiavajú bezpečnostné a hygienické pravidlá. O prenose HIV nájdete informácie tuhttp://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Sobota, 17 Apríl 2010 11:13

dzej (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): moznost nakazy

Dobry den, chcel by som sa na nieco opytat, asi tyzden po nechranenom analnom sex. styku som nachladol ale noc predtym som behal po vonku len v tricko bolo to v novembri bola zima myslim ze som vtedy nachladol z toho a tu noc som aj pil myslim vtedy ked som pravdepodobne nachladol, na dalsi den som si kupil theraflu ale nejako som si neuvedomil a vypil som v noci po nom asi 8 poldeci a dostal som pneumotorax, vylieceny som bol idealne do 3 dni sa mi pluca zregenerovali ale z infekcii ktore nesli z pluc von som dostal slaby zapal pluc len na zakonceni pod rebrami bola snimka trocha rozmazana aj z toho som sa dal do kopy vo velmi kratkej dobe, potom som bol samozrejme este doma doliecil som sa a odtvedy som zdravy  ale predtym som viedol dost narocny styl zivota vela som sportoval malo spanku slaba strava a vela alkoholu   su tomu uz asi tri mesiace a pozeral som jednu relaciu a nejak som dostal strach ci som pri tom styku nemohol dostat HIV myslim ze urcite nie ale chcel by som vediet vas nazor ale nemal som ziadne priznaky ako 2 tyzdne potom alebo tak co som nasiel na vasej stranke a to dievca si myslim ze taktiez nic nemalo i ked to bolo v jednom nemenovanom podniku kde dievcata chodia na pravidelne tyzdenne prehliadky a styk trval ten nechraneny asi 10 sek a ani nebol nejak hlboko pretoze som toho nebol schopny kvoli davke alkoholu erekcia velmi nefungovala ak Vas to neotravuje poprosil by som o Vas odborny nazor  Dakujem a budem velmi vdacny za odpoved

Utorok, 13 Apríl 2010 16:34

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: dzej

Odpoveď: Nechránený análny sex patrí z hľadiska prenosu HIV medzi najrizikovejšie praktiky. Zároveň to, že má niekto urobené testy hovorí o období spred 3 mesiacov, pričom je dobré vedieť, že jedno z najinfekčnejších období pre šírenie infekcie je obdobie tesne po infikovaní sa, v období primárnej infekcie. Otázne je, či k styku vôbec došlo, ale to sa dá ťažko posúdiť a je otázna spoľahlivosť pamäte aj vzhľadom na vypité množstvo alkoholu. Tiež je dobré brať do úvahy predošlé sexuálne styky a mieru ich chránenosti. Tým, že od toho už prešiel dostatočný čas by som vám odporúčala absolvovať testy na HIV protilátky, jedine tak sa dá zistiť, ako na tom ste.

Štvrtok, 15 Apríl 2010 21:06

Silvia: menstruacny tampon

Rukou ktorou som chytila klucku a zamok na dverach toalety nasledne po cudzej zene som si zaviedla menstruacny tampon.Cast tamponu ktorej som sa spinavou rukou dotykala som si nezaviedla do posvy.Avsak obavam sa,ze prave trciaci tampon mohol spossobit mikroranky na sliznici mojich vonkajsich genitalii-rodidiel cez ktore sa pripadne krv z klucky mohla dostat do mojho krvneho obehu.Zeny si casto menia tampony a preto sa domnievam,ze na zenskych toaletach,na kluckach su stopove mnozstva krvi.Preto ma zaujima,ze ak by na klucke bola cerstva krv pozitivnej zeny ktoru som ja preniesla na menstruacny tampon ci som sa mohla infikovat.Viem,ze krv tam by nemusela a ze ked aj nemusela byt pozitivna.Ale zaujima ma prave situacia,ze keby tam ta krv a pozitivna skutocne bola a ja som si ju preniesla na tampon ci som sa mohla cez tie mikrooderky infikovat virusom HIV.Absolvovala by ste Vy osobne  po mojom riziku HIV test? Od rizika je to presne 67 dni a nezaznamenala som ziadne priznaky primoinfekcie.Jendalo sa o toalety v jednom hotely,kde v ten vecer bol Ples.Dakujem

Pondelok, 12 Apríl 2010 21:00

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Silvia

Odpoveď: Týmto spôsobom sa nedá infikovať vírusom HIV. O prenose HIV nájdete informácie tuhttp://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv.

Štvrtok, 15 Apríl 2010 21:04

Jožo: otázka

Dobrý deň, mal by som takú otázku. Mal som nechránený pohlavný styk s osobou, s ktorej zdravotný stav som nepoznal. Po dvoch týždňoch ma začala bolieť hrádza a močový mechúr a mal som suchú sliznicu na penise. Išiel som na vyšetrenie na všetky pohlavné choroby hneď po tých dvoch týždňoch a všetky boli negatívne. po 6 týždňoch od sex. kontaktu moje trápenie neprestávalo a išiel som znovu na HIV testy vyšli mi neg. vrátane PCR testov za ktoré som si zaplatil. V tej dobe mi ale zistili aj problémy s prostatou a 54 dní som bral antibiotika. Po dobratí som si dal 3 týždne prestávku a išel som na testy HIV po 4,5 mesiaca. Vyšli mi negatívne. Moja otázka je či to môžem brať už ako definitívny výsledok a či to neovplyvnili antibiotiká alebo to nemôžem brať ako definitývny výsledok. Ďakujem

Pondelok, 12 Apríl 2010 08:33

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Jožo

Odpoveď: Považujte to za definitívny výsledok.

Sobota, 17 Apríl 2010 11:11

MARTIN (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): POMOC

DOBRY DEN MAM TAKY PROBLEM S KTORYM SI NEVIEM DAT RADY PRED 2 MESIACMI SOM SA ZOZNAMIL S MUZOM S KTORYM SOM MAL ORALNY SEX IBA A BOZKAVANIE POTOM MI OZNAMIL ZE JE 11 ROKOV HIV POZ, SOM SA VELMI ZLAKOL A ASI ZA 3 TYZDNE SOM ISIEL NA TESTY KTORE BOLY NEG , ALE STALE SME SPOLU A ORALNY SEX ROBI IBA ON MNE JA JEMU UZ NIE A BOZKAVAME SA NEMAME ANALNY SEX , CHCEL BY SOM SA SPYTAT CI MI NIECO HROZI A ESTE JEHO VYROVA NALOZ JE NULOVA A CD4 OKOLO 700  DAKIJEM MARTIN

Nedeľa, 11 Apríl 2010 23:22

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: MARTIN

Odpoveď: Váš partner má pravdepodobne tzv. „nezistiteľnú“ vírusovú záťaž, tj. množstvo vírusu je <50 kópií/ml krvi. To však neznamená, že mu vírus zmizol z tela. Podľa švajčiarskej štúdie je riziko prenosu nižšie, ak ani u jedného z partnerov nie je prítomné iné sexuálne ochorenie, partner žijúci s HIV sa lieči a má nezistiteľnú vírusovú záťaž minimálne 6 mesiacov (vírusovú záťaž môže však negatívne ovplyvniť vynechanie hoc aj jednej dávky liekov za posledný mesiac). Avšak každé vystavenie sa vírusu zvyšuje vaše riziko infekcie a to najmä v prípade: nechráneného análneho sexu a nechráneného aktívneho orálneho sexu. Môžete mať plnohodnotný sexuálny život aj s partnerom, ktorý žije s HIV – treba používať kondómy a lubrikanty. Bozkávanie sa, či bežný spoločenský život a spolužitie nie je rizikové. Viac tuhttp://www.hivaids.sk/index.php/prenos-hiv

Štvrtok, 15 Apríl 2010 21:03

martina: pravdepodobnost

prosim vas aka je pravdepodobnost nakazenia sa hiv nahodnym pichnutim ihlou?

stalo sa to raz mojej kamaratke...omylom sa jej ihla niekde z ulice asi pred 7 rokmi vpichla do slapky a cez slapky ulne jemne, asi 3mm do koze

ani doteraz nevie, ci vobec na tej ihle bola nejaka krv alebo odkial ta ihla bola

kazdopadne lezala na zemi uz asi dlhsiu dobu....za aku dlhu dobu hynie hiv virus na vzduchu a kolko ml krvi treba na infikovanie inej osoby?

na vysetreni nebola, po tomto incidente jej vsak boli podane nejake lieky proti infeciam..doteraz sa boji ale na vysetrenie si netrufne

 

dakujem

Sobota, 10 Apríl 2010 16:57

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: martina

Odpoveď: Riziko pri poranení sa ihlou je 0,3 percenta a to v prípade, keby sa jednalo o ihlu ktorú predtým použila osoba žijúca s HIV. HIV „umiera“ na vzduchu už po niekoľkých hodinách.

Štvrtok, 15 Apríl 2010 21:01

patrik (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): zápal mozgových blán

Dobry chcem

zápal mozgových blán

sa spytat po akom case zacinaju pri priznakoch hiv alebo aids mozu byt priznaky us do 4 mesiacov

Štvrtok, 01 Apríl 2010 00:38

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: patrik

Odpoveď: Primárna/akútna HIV infekcia je prvým štádiom infekcie HIV. Symptómy sa objavujú 2-8 týždňov od infikovania sa, pričom najčastejšie je to v období 2-4 týždňov. Zvyčajne trvá niekoľko dní až 2 týždne. Vyskytuje sa u cca. 70-80% ľudí a práve v tomto období  je človek najinfekčnejší. Viac tu http://www.hivaids.sk/index.php/priebeh-hiv

Čo sa týka meningitídy- zápalu mozgových blán. Nie som lekárka a tak vám sem uvediem fakty z iných overených internetových zdrojov:

Podľa http://aidsetc.org/aetc?page=cm-108_testing patrí zápal mozgových blán aj medzisymptómy primárnej infekcie.

Podľa http://www.avert.org/stages-hiv-aids.htm sa meningitída vyskytuje v 3. a v 4. štádiu(AIDS) HIV infekcie.

Komplexný medicínsky článok http://emedicine.medscape.com/article/1167551-overview okrem podrobného popisu menigitídy v kontexte infekcie HIV-1uvádza, že „Skorá forma aseptických, s HIV-súvisiacich meningitíd sa rozvíja v priebehu niekoľkých dní až týždňov po infekcii HIV. Javí sa ako mononukleóze podobnáchoroba a zriedkavo je spojená s encefalitídou. Meningitídy kvôli kryptokokóze, kokcidioidomykóza, histoplazmóza, alebo iné plesňové infekcie sú AIDS-definujúce udalosti a vyskytujú sa zvyčajne pri veľmi nízkom počte CD4 + lymfocytov.“

Utorok, 06 Apríl 2010 21:02

Robert (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. )

Dobrý deň,chcel by sa spýtať ak mám podozrenie z nákazy vírusom HIV asi 5 dní dozadu,do akej doby by som mal dať si spraviť testy a či ich robia aj obvodový lekári.

Piatok, 26 Marec 2010 22:24

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Robert

Odpoveď: U väčšiny ľudí sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov, vo veľmi výnimočných prípadoch až v období 6 mesiacov. Štandardné testy na protilátky "hľadajú a identifikujú" protilátky na antigén p24. Preto sa v rôznych medzinárodných smerniciach odporúča, aby sa test zrealizoval po 12 týždňoch od rizikovej udalosti.  Testy na HIV protilátky sa vykonávajú na vlastné vyžiadanie aj u obvodného lekára.

Existuje aj test štvrtej generácie (Elisa IV) – tzv. HIV DUO test, ktorý v sebe spája schopnosť detekovať nielen protilátky na HIV, ale aj samotný antigén p24. Výskumy dokázali jeho vysokú sensitivitu a špecifitu. Samotný test na  antigén p24  (antigén p24 je hlavnou bielkovinou jadra vírusu HIV) môže byť použitý pri  včasnej diagnostike HIV infekcie. Hladina p24 antigénu výrazne vzrastie v období približne jeden až tri týždne po počiatočnej infekcii. Antigén p24 je zistiteľný iba počas krátkeho časového obdobia, potom sa opäť dostane pod úroveň detekovateľnosti.

Nedeľa, 28 Marec 2010 20:23

silvia

Dobrý deň. Začiatkom minulého roka som praktizovala nechránený orálny sex s partnerom, ktorého stav mi nebol známy. Chcela by som sa spýtať na riziko nakazenia vírusom HIV. Ja ako aktívny partner som však neprišla do kontaktu z jeho spermatom. Bojím sa však nákazy lebo asi 7 mesiacov "po" som jedného večera dostala horúčku a na druhý deň ráno som odpadla. Nikdy predtým sa mi to ešte nestalo. Okrem toho mám odvtedy strašné migrény. Bola som na niekoľkých vyšetreniach vrátane odberu krvi. Nič mi v nej nenašli. Stále neprišli na to z čoho mám tú bolesť. Migrénu mi nediagnostikovali. Mám obavy či nemôžem mať HIV. Pred pár dňami som si dala zobrať krv na vyšetrenie HIV. Je šanca že by výsledky mohli byť pozitívne? Ak áno tak aká veľká je táto šanca?

Streda, 24 Marec 2010 11:49

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Silvia

Odpoveď: Dobrý večer,

Orálny sex sa radí medzi aktivity s nízkym rizikom prenosu HIV. Ak by ste mali príznaky primárnej/akútnej infekcie HIV, tak by boli omnoho skôr po rizikovej udalosti, trvali by dlhšie ako jeden deň a mali by ste ich viac súbežne. Viac tuhttp://www.hivaids.sk/index.php/priebeh-hiv To aká je šanca mať pozitívny výsledok neviem posúdiť. Je otázne, či to bol  váš prvý sexuálny kontakt, ak nie či a ako ste sa pred tým chránili, či jeden z vás mal nejaké sexuálne prenosné ochorenie...

Je otázne, či od toho odpadnutia nežijete v strachu/strese z možnej infekcie a keďže predsa len to je už niekoľko týždňov či mesiacov, aký to môže mať dopad na (ne)bolesti hlavy. To len „nahlas premýšľam“, nie som lekárka. Ale je pre vás samotnú výborné, že ste na tie testy šli. Čakanie na výsledok je ťažké a človeku sa toho melie veľa v hlave. Ak máte ešte ďalšie otázky, kľudne ma kontaktujte aj e-mailom http://hivaids.sk/index.php/kontakty/12-contacts/2-katjir

Streda, 24 Marec 2010 21:06

Renka (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): poraďte...

Dobrý večer, môj manžel pracuje v tesco skladoch v Anglicku. Pri práci sa porezal, ranu mal otvorenú a na vozíku, na ktorom pracuje si na volante všimol zaschnutú krv, niekoho, kto pred tým na ňom pracoval. Nakoľko nemal pri práci rukavice, obáva sa nákazy, lebo sa toho miesta mohol a asi aj dotkol poranenou rukou. Domov má prísť až v polovici júna.Dá sa aj v Anglicku, nachádza sa v Londýne, vyšetriť na test Hiv bezplatne? Na koho sa má obrátiť, koho požiadať o pomoc? Čakáme bábätko, nič nechceme zanedbať. Ďakujem,Renáta.

Piatok, 19 Marec 2010 18:38

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Renka

Odpoveď: Dobrý večer,

začnem od konca vašej otázky – v Londýne je veľa miest, kde sa dá vyšetriť na HIV protilátky, z toho asi na 30tich miestach (tzv. GUM klinikách, ktoré patria do systému NHS  - štátne zdravotníctvo) robia testy zadarmo.  Ich kompletný zoznam je tuhttp://www.gmfa.org.uk/londonservices/clinics/index, platí to nielen pre gayov a sú tam aj rôzne typy. Neviem ako je váš manźel na tom s angličtinou, ale odporúčajú objednať sa.

Čo sa týka rizika infekcie, tak podľa Dr. Huntera Hansfielda „Ak by sa takto mohol šíriť HIV, všetci by sme už boli nakazení.“ Jedným z dôvodov je, že HIV je citlivý vírus a mimo tela, na vzduchu rýchlo „hynie“. Doposiaľ nebol zaznamenaný prenos HIV týmto spôsobom.

Streda, 24 Marec 2010 21:00

miki (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): zubar

Chcel by som Vas poprosit o kontakt na zubara a pracovisko kde robia dentalnu hygienu pre hiv ludi v Bratislave.Dakujem

Piatok, 19 Marec 2010 12:17

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: miki

Odpoveď: Poslala som Vám ho e-mailom.

Streda, 24 Marec 2010 20:58

xx: riziko ?

Dobry den ,

chcela by som sa spytat. Mala som pohlavny styk s clovekom , ktoreho zdravotny stav mi nie je znamy, On tvrdi , ze je urcite zdravy. Bolo to na zaciatku jula 2009 , pouzili sme prezervativ okrem oralneho sexu , ktory vsak bol chvilu predtym a kratko, nebola som v ziadnom styku so spermatickou tekutinou. Priznaky doteraz som nemala ziadne. strata vahy ci vyrazky , v tom obdobi ziadne horucky ani priznaky podobne chripke. No asi tri tyzdne potom som mala ekzem okolo nosa a ust , no mala som aj pretym s takym problem a kozna mi dala na to masticku a vylieclo sa to.. No teraz ked sa mi to v lete objavilo nepomahala ziadna masticka, Kozna mi predpisala nakoniec penicilin 750 a preslo to. Ziadne problemy nemam ani som nemala odvtedy. Chora som bola ale cez zimu ako aj byvam kazdy rok dokonca este menej ako predtym roky. No zacala som mat strach, ze co ak nieco ci uz hiv alebo nieco ine.. Chcem ist na testy no chcem sa spytat ci mam mat nejake velke obavy z vysledku...

Piatok, 12 Marec 2010 11:02

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: xx

Odpoveď: Čo sa týka rizika pri nechránenom orálnom sexe, pozrite si prosím odpoveď nižšie (pre Filipa). V prípade chráneného sexu (vaginálneho, či análneho) je riziko prenosu HIV minimálne, takmer žiadne (pokiaľ nedošlo k poškodeniu kondómu). Viac info nájdete tu http://www.hivaids.sk/index.php/hiv/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose Veľa ľudí nevie presne o svojom zdravotnom stave a zároveň sa netestujú na sexuálne prenosné ochorenia (resp. to, že sa cítim OK, neznamená že to tak aj je). Pričom nič iné ako testy vám/nám jasnú odpoveď nedá. Riziko ste výrazne znížili použitím (používaním) kondómu.

Piatok, 12 Marec 2010 21:20

miki (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): kontakt

chcem sa spytat na stretavanie a pomoc pre hiv poz. ludi.

dakujem vam za odpoved.miki

Štvrtok, 11 Marec 2010 19:10

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: miki

Odpoveď: Dobrý deň, bolo jedno stretnutie minulý rok, ďalšie by malo byť tento apríl, ale ešte nie je jasný termín. Určite sa však na Vás budeme tešiť. Oficiálna organizácia ľudí žijúcich s HIV na Slovensku neexistuje. V zahraničí je to inak, existuje napr. svetová organizácia GNP+ http://www.gnpplus.net/. Okrem toho je množstvo iných, rôzne veľkých lokálnych organizácií. Čo sa týka pomoci, čo konkrétne máte na mysli? Bohužial teraz budem týždeň mimo SR, ale potom Vám odpoviem.

Piatok, 12 Marec 2010 21:16

Stanka: odber krvi

Dobry den,

 

chcela by som sa opytat aky pacienti tvoria statistiky kategorie nezistene a ine. Ako sa teda nakazili HIV ked patria do tychto kategorii? Ich pocet je na male Slovensko a nizky pocet HIV prilis vysoky a prekvapilo ma to.

Bojim sa preto,lebo pri odbere krvi mi sestra hmatom nasla zilu a hned ju prepichla.Nepouzila dezinfekciu. Mojim krvavym tamponom manipulovala a ruky si vobec neumyla.S istotou viem,ze medzi odberom inej pacientky a mojim presli minimalne 2 minuty a zaroven sestra drzala klucku,skrtidlo, zasuvku a zdravotnu kartu teda by asi pripadne mnozstvo krvi poutierala o predmety.Ale aj napriek tomu sa pytam. Mohla ma infikovat ak mala na rukach ciastky pozitivnej krvi ktorimi chytila moju pokozku ktoru nasledne prepichla? Ihla bola klasickeho rozmeru. Je riziko u mna nizsie ako ked sa niekto nahodne porani pouzitou ihlou? Tam sa uvadza od 0,2 do 0,5 Percent a to je dost velke cislo :-((( dakujem za rady

Pondelok, 08 Marec 2010 13:04

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Stanka

Odpoveď: Prvú časť otázky som zaslala na odpoveď na Úrad verejného zdravotníctva a keď príde, tak ju tu zverejníme.Čo sa týka odberu krvi: nie je u vás riziko prenosu HIV v dôsledku odberu krvi. Dôvod je jednoduchý, predpokladám, že sestra použila novú sterilnú ihlu a tak teda nie je možný prenos. Aby tam bolo to vami spomínané riziko, tak by musela použiť ihlu po človeku v neskorom štádiu HIV, ktorá bola v jeho/jej cieve . Až v tom prípade by tam bola šanca (3 prenosy na 1000 prípadov) . Samozrejme, spomínaný odber nie je v súlade s dobrou praxou, min. s odborným usmernením ohľadom HIV.  A okrem iného máte právo požadovať, aby použila rukavice, dezinfekciu, či si umyla ruky.

Utorok, 09 Marec 2010 22:04

MUDr. Peter Truska, CSc. (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Stanka

Odpoveď: Vašu otázku sme zaslali MUDr.  Petrovi  Truskovi,  CSc., vedúcemu odboru epidemiológie, z RÚVZ Bratislava, hl. mesto. Poskytujeme citáciu emailu, ktorý nám zaslal.

"Dobrý deň, V Európe sa pri surveillance HIV infekcie zisťuje aj spôsob prenosu infekcie u jednotlivých prípadov a existuje snaha o použitie takto získaných údajov pri tvorbe preventívnych programov, ich zamerania a taktiky. SR patrí k štátom kde boli a sú exaktne epidemiologicky vyšetrované jednotlivé prípady HIV infekcie. V niektorých prípadoch (podľa môjho názoru len veľmi zriedkavo: u nás v roku 2009 len 6,7% prípadov, v roku 2008 v EÚ 15%, v Strednej Európe 46% prípadov) nebol spôsob prenosu stanovený. V drvivej väčšine týchto prípadov je (v SR) známe, že spôsobom prenosu bol pohlavný styk avšak do momentu vykázania/reportovania prípadu pacient ešte neuviedol (či už pri odovzdávaní výsledku, dispenzarizácii alebo epidemiologickom vyšetrení) sexuálnu orientáciu/pohlavie sexuálneho partnera-prameňa infekcie. V prípade uvádzaného odberu krvi došlo jednoznačne k porušeniu štandardných postupov (stalo sa to na Slovensku?!) pri dezinfekcii kože pacienta v mieste odberu, pri manipulácii s biologickým odpadom, možno i pri použití osobných ochranných prostriedkov zdravotníckym pracovníkom a jeho príprave na odber. Dôsledné dodržiavanie štandardných opatrení zabraňuje prenosu infekcie. Pri teoretickom predpoklade, že odberovou ihlou boli vbodnuté i čiastočky čerstvej krvi (HIV pozitívneho, neliečeného pacienta)riziko prenosu HIV nemožno vylúčiť."

Piatok, 12 Marec 2010 21:40

Filip (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): HIV nebo kondilomata nebo...?

Dobrý den, měl jsem během jednoho dne 3 krat sex s jednou romskou divkou z detskeho domova, 19 let, ktera tvrdila, ze na testech byla, ze je zdrava, ovsem potvrdit to nemohla. Mel jsem s ni vaginalni styk s kondomem, take jsem ji drazdil vaginu jazykem, vsiml jsem si, ze nad vaginou mela jeden vyrustek jakoby bradavici, asi 5 mm dlouhou. Rikala, ze ji to strasne pali, kdyz jsem do ni pronikal, take ji opakovane bolelo bricho, takze byla schopna sexu az za chvili. Jeji hygiena nic moc, udavala, ze je nachlazena, nemela pry tehdy jeste prechozeny uplne zapal plic. Holka mi take rikala, ze uz absolvovala 5 potratu, posledni pred mesicem. Objevil jsem objevil ve svem ochlupeni kolem penisu po 3 tydnech od udalosti dve nepatrne cervene skvrnky, ktere jakoby se za 2 dny ztratily.

Doktorka mi rekla,at pry klidne prijdu uz po 5 tydnech na testy, kdyz jsem ji rekl, ze hned asi druhy den po udalosti jsem pocitoval nenadale navaly tepla a poceni,skoro kazdy den se objevujici...jestli stresem z moznych nasledku neco z ceho, to nevim...  Casto se tvrdi, ze kdyz neni primo nekde krev, tak ze riziko je minimalni pri oralnich praktikach. Mam zajit na testy na uplne vsechny sexualni nemoci? Jaka se podle Vas rizikovost? Podle doktorky muze byt ten vyrustek spise kondylomata, ale vyloucen neni ani HIV. Jak je Vas nazor? Diky.

Piatok, 05 Marec 2010 20:09

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Filip

Odpoveď: Nechráneným orálnym sex sa prenášajú sexuálne prenosné infekcie a riziko infekcie sa rôzni. Samozrejme, riziko sa zvyšuje ak má niekto poranenie v ústach, problémy s ďasnami, iné sexuálne prenosné ochorenie, pri prehĺtaní semena. Napr. relatívne ľahko je prenosný syfilis,  genitálny herpes, či kvapavka. Podľa niektorých zdrojov je riziko prenosu kvapavky a HPV pri cunnilinguse (orálny sex na žene) nižšie. Menej často sa dajú získať chlamýdie, hepatitídy (A, B), či genitálne bradavice. Aj riziko prenosu HIV sa pokladá ze veľmi nízke, a riziko sa týka aktívneho partnera.Cez internet sa diagnostikovať nedá a ani to nie je v mojej kompetencii. Samozrejme, že odporúčam absolvovať testy (min. syfilis, HIV, kvapavku – rozhodne však odporúčam aj na ostatné ochorenia) a taktiež do budúcnosti sa aj pri orálnom sexe chrániťhttp://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose/hiv-a-oralny-sex

 

Utorok, 09 Marec 2010 22:00

Tomas (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): otazka

dobry deň, chcel by som sa spytat, ci sa da virus HIV zistit aj pri beznom odbere krvi u lekarky? Pripadne, ak nie priamo to, ci by sa dalo zistit, ze nieco nie je v poriadku. dakujem

Nedeľa, 28 Február 2010 19:56

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Tomas

Odpoveď: Testy na HIV protilátky sa vykonávajú na vlastné vyžiadanie aj u obvodnej lekárky. Relatívne často sa to deje aj v rámci predoperačných vyšetrení, vždy pri darcoch krvi/spermy/orgánov a pod.. Avšak vždy máte byť informovaný o tom, že vám daný test idú spraviť a dať k nemu súhlas. Táto prax vychádza jednak z odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, a je to tak uvedené aj v rámci 17. Odborného usmernenia na zabezpečenie prevencie infekcie spôsobenej vírusom imunitnej nedostatočnosti človeka v Slovenskej republike zo dňa 1.12.1999 (Číslo: 5650/99 – A): „Sérologickú skúšku na dôkaz anti – HIV protilátok je možné vykonať len so súhlasom vyšetrovaného (t. j. súhlas po poradenskom rozhovore).“

Pondelok, 01 Marec 2010 13:54

Lenka (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): prostitucia

Zaujimalo by ma aky muzi vyhladavaju sluzby prostitutok.Je vobec podobny prieskum u nas v SR?S akym vzdelanim,spolocenskym postavenim,statusom.... Mam pocit,ze ludia si neuvedomuju,ze keby nebol dopyt nie je ani ponuka a ponuka je velka takze kto su zakaznici...Mozno aj moj manzel :-( ...

Štvrtok, 18 Február 2010 12:58

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Lenka

Odpoveď: Milá Lenka, je málo pravdepodobné, že existuje nejaká skupina mužov, ktorých práca, spoločenský status a podobne predurčuje na využívanie služieb plateného sexu. O fenoméne dopytu a ponuky by sa dalo veľa a dlho diskutovať, avšak táto poradňa na to nie je určená. Tejto téme sa venuje v rámci Slovenskej Akadémie Vied Kabinet výskumu sociálnej a biologickej komunikácie SAV.

Pondelok, 22 Február 2010 18:24

Jaroslav (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Otazka

V septembri minulého roku som bol pracovne odcestovaný v Holandsku, kde som na ubytovni cca.3 septembra bol počas zaspávania pichnutý nejakým predmetom, pravdepodobne ihlou. Po dvoch týždňoch a jednom dni som sa dal v tejto krajine aj otestovať s negatívnym výsledkom. Po príchode domov v októbri, okolo 19 októbra,čo je asi mesiac a 17 dní po udalosti, som sa dal testovať po druhý raz, taktiež s negatívnym výsledkom.Rád by som sa Vás spýtal, či tá doba je dostatočne dlhá na zistenie prítomnosti vírusu v krvi. Ďakujem

Utorok, 16 Február 2010 01:07

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Jaroslav

Odpoveď: U väčšiny ľudí sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov, vo veľmi výnimočných prípadoch až v období 6 mesiacov. Preto sa odporúča, aby sa test (opätovne) zrealizoval po 12 týždňoch. Test po 3 mesiacoch považujte za konečný.

Streda, 17 Február 2010 13:12

Ondrej: Riziko HIV

Rád by som sa spýtal, či je bezpečné s mojim partnerom provozovať orálny styk bez použitia prezervatívu vzhľadom na to, že obaja sme zatiaľ skoro úplne bez skúseností s inými mužmi a máme vzťah založený na vernosti.

ďakujem

Nedeľa, 07 Február 2010 10:33

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Ondrej

Odpoveď:

Dobrý deň,

Aj keď sa orálny sex ráta medzi sexuálne praktiky s nízkym rizikom prenosu HIV (to zvyšuje: iné sexuálne prenosné ochorenie, problémy s ďasnami, rany s ústach), tak to riziko tu stále je – pre partnera čo je aktívny (riziko sa znižuje, ak mu partner neejakuluje do úst). Avšak môžete sa dohodnúť s partnerom a absolvovať testy na HIV protilátky a zariadiť sa podľa toho. Bolo fajn pri tej príležitosti absolvovať aj testy na syfilis, kvapavku a hepatitídu typu B (v tomto prípade stojí za to dať sa aj zaočkovať, keďže muži, ktorí majú sex s mužmi patria medzi viac ohrozené skupiny populácie).

http://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose/hiv-a-oralny-sex

Nedeľa, 07 Február 2010 21:29

peter (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Zubar

Dobry den,

mam len jedinu otazku. som HIV a mam problem si najst zubara, vsade ma odmietnu s roznymi odpovedami....bohuzial svojho zubara nemam, vsetko som riesil cez pohotovost. Momentalne potrebujem aj jeden zub chirurgicky dostat von. Ale najprv by som sa chcel zaevidovat u zubara,ktory ma zoberie do svojej evidencie. Samozrejme statneho zubara, kedze na sukromneho nemam.

dakujem za Vasu skoru odpoved.

peter

Štvrtok, 04 Február 2010 21:46

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: peter

Odpoveď: Bohužiaľ ľudia žijúci s HIV sa často (nielen) na Slovensku a aj v rámci zdravotných zariadení stretávajú so stigmatizáciou a diskrimináciou. Jedným z prejavov je odmietnutie zdravotnej starostlivosti a to napriek tomu, že podľaOdborného usmernenia na zabezpečenie prevencie infekcie spôsobenej vírusom imunitnej nedostatočnosti človeka v Slovenskej republike zo dňa 1.12.1999 (Číslo: 5650/99 – A) „Pri prevencii infekcie HIV v zdravotníckom zariadení je nevyhnutné aby všetci zdravotnícki pracovníci vo všetkých zariadeniach považovali všetkých pacientov ako potenciálne anti – HIV pozitívnych, resp. infikovaných inými choroboplodnými agensami nachádzajúcimi sa v krvi. Anti – HIV pozitívni pacienti môžu byť hospitalizovaní a vyšetrovaní v ktoromkoľvek zdravotníckom zariadení (vrátane invazívnych chirurgických a stomatologických úkonov).“ Správanie sa ku každému ako k pozitívnemu znamená, že dané zariadenie má tak nastavené hygienické a iné parametre, že ošetrením človeka žijúce s HIV neriskuje zdravie ostatných pacientov. Túto stratégiu podporuje aj fakt, že v EÚ približne 15-50% ľudí o svojej HIV infekcii nevie. A aj ľudia, ktorí to o sebe nevedia, využívajú zdravotnícke služby. Plus existujú iné – viac infekčné ochorenia, čo však neznamená, že ľudia žijúci s týmito infekciami majú byť vylúčení z poskytovania zdravotníckej starostlivosti. Práve naopak.

V Bratislave viem o iba jednej zubnej ambulancii, ktorá ošetruje aj ľudí žijúcich s HIV. Kontakt Vám posielam e-mailom.

Nedeľa, 07 Február 2010 21:35

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. : zažívacie ťažkosti a hnačky.

Dobry den, pani doktorka,

Medzi klinicke priznaky HIV infekcie patria aj zažívacie ťažkosti  a hnačky. Mozete blizie tieto specifikovat, ako sa prejavuju tak co sa tyka intezity aj dlzky trvania?

Dakujem.

David.

 

Utorok, 02 Február 2010 21:24

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: tdavid97

Odpoveď: Dobrý deň Dávid, pre upresnenie – ja nie som lekárka.

Hnačky (sprevádzané zvracaním, bolesťami brucha, nadúvaním, horúčkou) môžu byť v dôsledku samotnej infekcie HIV, ako vedľajší účinok liekov, či oportúnnych infekcií. Môžu byť dlhotrvajúce. Avšak tým, že môžu byť príznakom inej infekcie, v prípade, že trvajú dlhšie ako 24 hodín je nutné kontaktovať lekára. Samozrejme už od začiatku problémov treba tomu prispôsobiť stravu a pitie, aby sa zabránilo napr. dehydratácií. Ďalšie vyskytujúce sa príznaky sú: rapídne schudnutie, nechutenstvo.

Štvrtok, 04 Február 2010 17:51

yoyo: Tinea inguinalis

moze byt tinea inguinalis jeden s prvych priznakov a ako mozem tuto chorobu dostat

Pondelok, 01 Február 2010 21:25

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: yoyo

Odpoveď: yoyo, tak ako som už písala, mykóza sa neuvádza medzi príznakmi akútnej infekcie. Tinea inguinalis je infekčné mykotické  ochorenie kože. Tinea, tak ako aj každé iné mykotické ochorenie treba liečiť pod dohľadom odborníka – dermatológa/dermatovenerológa. Pre viac informácií vám odporúčam si pozrieť http://www.004.cz/view.php?cisloclanku=2005082114-Tinea-inguinalis

Štvrtok, 04 Február 2010 17:57

jurda: test

je mozne ked sa necham testovat rok po moznej nakaze ze testy mozu vyjst negativne ale aj napriek tomu mozem byt infikovany???

Pondelok, 01 Február 2010 20:54

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: jurda

Odpoveď: Nie. Po 12 mesiacoch od infikovania sa, by testy vyšli pozitívne.

 

Štvrtok, 04 Február 2010 17:54

yoyo: mykoza

moze byt aj mykoza jednym z prvych priznakov a tiez by trvala 2 az 4 tyzdne????

Nedeľa, 31 Január 2010 16:41

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: yoyo

Odpoveď: Nie, mykóza sa neuvádza ako prejav akútnej HIV infekcie (prvé štádium).

Nedeľa, 31 Január 2010 19:58

Patrik (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Hiv

Dobry prosim chcem sa spytat  mal som sex sprostitukov trval asi 1min lebo som to ukoncil mal som aj ochranu chcem sa spytat ake je tam riziko prenosu

Nedeľa, 31 Január 2010 04:00

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Patrik

Odpoveď: Používanie kondómu pri sexe (tj. bezpečnejší sex) pri správnom použití znižuje riziko prenosu HIV na minimum.  Viac na http://www.hivaids.sk/index.php/ochrana/prevencia-hiv-pri-sexualnom-prenose

Nedeľa, 31 Január 2010 19:55

Juraj (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Help

Dobry...Prosim Vas ja by som sa Vas chcel spytat stala sa nam s priatelkou taka dost neprijemna vec pocas pohlavneho styku. Vsimli sme si pocas sexu ze vsade okolo nas je krv najprv som si myslel ze to partnerka krvaca ale ked som sa pozrel na seba zistili sme ze to vlastne krvacam ja...Nevjem ako sa nam to mohlo stat ale pripada ako keby som sa bol poskriabal nejako na zaludi...ajhorsie je ze sme si to vsimli neskoro a vlastne ja som do partnerky vnikal s krvou a teraz sa bojim  ci sme sa nemohli nejako nakazit ja alebo moja partnerka, kedze vlastne moja krv bola v jej posve prosim vas poradte mi...ako mozme zistit ci nie sme HIv pozitiv?dakujem

Streda, 20 Január 2010 20:31

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Juraj

Odpoveď: Dobrý deň, inak ako testom na HIV protilátky to nezistíte.  Kľudne choďte aj teraz, keďže na to, aby ste boli ohrození infekciou HIV by minimálne jeden z vás musel byť infikovaný.

Štvrtok, 21 Január 2010 21:34

jojo: primoinfekcia

mozem sa spytat kedy sa objavuje primoinfekcia a ako dlho trva

Streda, 20 Január 2010 17:15

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: jojo

Odpoveď: Primárna/akútna HIV infekcia je prvým štádiom infekcie HIV. Symptómy sa objavujú 2-8 týždňov od infikovania sa, pričom najčastejšie je to v období 2-4 týždňov. Zvyčajne trvá niekoľko dní až 2 týždne. Vyskytuje sa u cca. 80% ľudí a práve v tomto období  je človek najinfekčnejší.

Štvrtok, 21 Január 2010 21:30

juro (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): HIV test

Zdravim.

Ja by som sa chcel spytat. Mal som nechraneny styk so zenou a chcel by som vediet aka je pravdepodobnost nakazy HIV a kedy sa mozem ist otestovat a ako sa mam spravat ak som nahodou nakazeny aby som nenakazil ludi vo svojom okoli

dakujem za odpoved

Utorok, 19 Január 2010 17:10

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: juro

Odpoveď: Pravdepodobnosť prenosu vírusu závisí od mnohých premenných, ktoré samozrejme musia byť prítomné: to, či tá žena žije s HIV (a ak áno, tak miera vírusovej záťaže), či vy alebo ona máte inú sexuálne prenosnú infekciu (vtedy riziko stúpa), praktika...preto si netrúfam posúdiť nejakú percentuálnu pravdepodobnosť nákazy.

Na testy má význam ísť 12 týždňov po udalosti. Existuje hierarchia opatrení, čo môžete urobiť, aby ste chránili ostatných (a aj seba samého):

1. Abstinencia od sexu a nezdieľať s nikým ihly a striekačky.

2. V sexe využivať nie penetratívne techniky.

3. Pri orálnom, vaginálnom a análnom sexe vždy používať kondómy.

Pri bežnom spoločenskom kontakte, či spolužití nie je riziko prenosu HIV.

Štvrtok, 21 Január 2010 21:18

lukas (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Cena testu

Zdravím, chcel by som sa spýtať koľko stojí cena testu HIV. Mal som nechránený análny sex s osobou rovnakého pohlavia a obávam sa že by som mohol byť nakazený aj keď viem, že on nikdy predtým análny sex nemal. Ďakujem za odpoveď

Nedeľa, 17 Január 2010 22:04

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: lukas

Odpoveď: Otestovať sa môžete dať: bezplatne (viď zoznam), u obvodného lekára (aj dermatovenerológa, urológa,...) ktorý/á to môže mať spoplatnené, alebo v súkromných laboratórnych centrách, ako je napr. HPL, kde je to spoplatnená služba.

Pondelok, 18 Január 2010 21:00

Roman: Otazka k vysledku testu

Pani Jiresova!

Potreboval by som od Vas pomoc v nasledovnej problematike. Dal som si spravit HIV DUO test (protilatky+antigen p24) 9 tyzdnov po rizikovej udalosti. Test vysiel negativne. Chcel som sa spytat ci sa da na tieto vysledky spolahnut. Resp. ako je to s tym antigenom p24 vlastne?

Dakujem.

Streda, 13 Január 2010 16:14

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: Roman

Odpoveď: HIV DUO test je testom štvrtej generácie (Elisa IV) a spája v sebe schopnosť detekovať samotný antigén p24, ako aj protilátky na HIV. Výskumy dokázali jeho vysokú sensitivitu a špecifitu. Samotný test na  antigén p24  (antigén p24 je hlavnou bielkovinou jadra vírusu HIV) môže byť použitý pri  včasnej diagnostike HIV infekcie. Hladina p24 antigénu výrazne vzrastie v období približne jeden až tri týždne po počiatočnej infekcii. Antigén p24 je zistiteľný iba počas krátkeho časového obdobia, potom sa opäť dostane pod úroveň detekovateľnosti. U väčšiny ľudi sa protilátky vytvoria v období 6-12 týždňov, vo veľmi výnimočných prípadoch až v období 6 mesiacov. Štandartné testy na protilátky "hľadajú a identifikujú" protilátky na antigén p24. Preto sa v rôznych medzinárodných smerniciach odporúča, aby sa test (opätovne) zrealizoval po 12 týždňoch.  Je pravdepodobné, že test po 3 mesiacoch potvrdí výsledok HIV DUO testu, ale keďže tvorba protilátok je individuálna, odporúčala by som riadiť sa danými smernicami.

http://www.microvet.arizona.edu/Courses/MIC419/Secure/CaseHIV/hiv.jpg

Zdroj obrázku: http://www.microvet.arizona.edu/Courses/MIC419/Secure/CaseHIV/hiv.jpg

Nedeľa, 17 Január 2010 13:38

mino: prenos

aka je pradepodobnost nakazy hiv,alebo tbc typu c pri oralnom sexe. ja som bol pasivny a prostitutka mi to robila bez ochrany az do konca. nemal som ziadne poranenie penisu. trvalo to cca 30 min.   dakujem.

Utorok, 12 Január 2010 15:59

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: mino

Odpoveď: Akýkoľvek nechránený sexuálny styk s osobou, ktorej zdravotný stav nie je známy, je rizikový. Pri orálnom sexe je riziko infekcie HIV o niečo menšie a to najmä v prípade pasívneho partnera, keďže sliny nie sú infekčné. Podľa AVERT-u je pre pasívnych partnerov/partnerky (prijímateľov) riziko extrémne nízke.

TBC je infekčné v akútnom štádiu (aktívna forma), kedy sa prenáša najmä vzdušnou cestou. Viac nájdete tu: http://209.85.135.132/search?q=cache:Q8bq6v4kumUJ:www.ruvzzvolen.sk/doc/tbc.doc+prenos+tbc&cd=1&hl=sk&ct=clnk&gl=sk&client=firefox-a

Štvrtok, 14 Január 2010 17:57

bobo (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): prenos

Pred casom som sa bozkaval s  jednou dievcinou, ak sa to da povedat o bozkavani, jazyk sme nepouzivali, dotykali sme sa iba perami , take detske bozkavanie, ale ja som mal vtedy 2 herpesy na perach. Myslite keby bola ta dievcina nakazena virom HIV, tak herpes by mohol hrat nejaku ulohu. dakujem za odpoved...

Pondelok, 11 Január 2010 20:49

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: bobo

Odpoveď: Bobo, sliny síce môžu obsahovať minimálne množstvo vírusu, ale je to v tak nízkej koncentrácií, že nie sú infekčné. To, čo popisuješ sa neradí medzi rizikové aktivity, ak ovšem nerátame riziko prenosu herpesu....

Štvrtok, 14 Január 2010 17:59

lala

može byt mala podkozna vyrazka ktora sa mi vyhodila na uchu, tam kde sa dava nausnica priznakom HIV?..vyhodila sa mi uz par krat a mojmu priatelovi teraz tiez po prvom nechranenom styku. Vyrazka sa neda vytlacit, vyzera to skor ako podkozny tuk, trocha to boli a citit v nej taky tlak ci pulzovanie, za take 4 dni to zmizlo

Nedeľa, 03 Január 2010 07:49

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: lala

Odpoveď: Lala, príznakom primárnej/akútnej HIV infekcie sú aj vyrážky, avšak vo väčšine prípadov je prítomných viac príznakov. Viac na http://www.hivaids.sk/index.php/prejavy-akutnej-infekcie. To, že sa daná vyrážka vracia, som v literatúre nenašla. Je vždy dôležité poradiť sa s lekárom ohľadom kožnej vyrážky. Kožný lekár ju bude schopný správne diagnostikovať. Odporúča sa tiež, aby sa partneri dali otestovať na HIV (a iné sexuálne prenosné ochorenia) pred začatím spoločného sexuálneho života. To okrem iného predchádza nervozite a napätiu v podobných situáciach a v prípade akéhokoľvek sexuálne prenosného ochorenia to umožní samotnú liečbu či vyliečenie.

Pondelok, 04 Január 2010 17:22

roman (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): moze to byt aids

prosim vas mam strach ze som nakazeny ale nemal som pohlavny styk iba som uspokojoval jednu pani prstami je mozne ze som sa nakazil ak som mal nejaku ranku na prste asi po mesiaci sa mi objavilo nejake plesnove ochorenie na trieslach mam ich zacervenane uz to trva asi tri mesiacemoze to byt priznak HIV  prosim vas pomozte mi

Utorok, 29 December 2009 13:40

Mgr. Katarína Jirešová (  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. ): Odpoveď: roman

Odpoveď: Ospravedlňujem sa za oneskorenú odpoveď. Ale k otázke. Infekcia vírusom HIV pri tzv. prstovaní nie je veľmi pravdepodobná. Existuje teoretické riziko nákazy (pričom musí byťprítomná otvorená rana na prste a infikovaná krv/vaginálna tekutina), avšak aj v prípade, že by sa jednalo o ženu žijúcu s HIV, tak sa to klasifikuje ako sexuálna činnosť s veľmi nízkym rizikom prenosu HIV. Samozrejme, jediná možnosť, ako si to ale overiť je absolovavať testy na HIV protilátky. Čo sa týka plesňového ochorenia, tam je nutné, aby ste čím skôr navštívili kožného lekára, ktorý to ochorenie diagnostikuje a bude liečiť.

Pondelok, 04 Január 2010 17:16